Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите яйца, козунак и агнешко?

След празниците ни остават големи количества козунаци, яйца и агнешко. Как може да ги превърнем в нещо ново, различно и вкусно?

Старият останал козунак след празниците може да се превърне в сладкиш с крем карамел. Това съветва Блажка Димитрова, която има ресторант с нулев остатък в София.

„На дъното на тавата се слагат отрязани филии козунак  и отгоре се залива сместа за крем карамела, която си правим от яйца, мляко и захар. Другото, което много препоръчвам е като изсъхне козунакът, той пак остава много ароматен, пак е много вкусен и сладък, натрошавайки го и добавяйки някаква сметана, ядково мляко или разтопен шоколад, оформяйки го след това на някакви бонбони и овалвайки го в кокосови стърготини, какао или рожков, се получават изключително вкусни бонбони. За децата това е голям купон“, обясни тя.

Варените яйца може да бъдат напълнени с смес от жълтъка, крем сирене, зелени подправки и малко кисело мляко. След това може да бъдат поръсени с различни видове семена.

Останалото агнешко месо може да се използва за сандвичи, допълни Блажка Димитрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят „Зона за безопасност на пътя“ в Бургас

На 23 и 24 август в района на Морска гара – Бургас ще се проведе шестото издание на Тийн Бум Фест, което ще включва иновативната „Зона за безопасност на пътя“. Целта на инициативата е да предостави на младите хора реално усещане за опасностите на пътя и да ги обучи как да реагират адекватно в критични ситуации. Посетителите ще имат възможността да..

публикувано на 18.08.25 в 16:00

Пъстро музикално лято за Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд"

Посещение на музикален фестивал в Мадрид, концерт в Котел, участия на лични и семейно празници с това е изпъстрено музикалното лято на Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд". Те се подготвят и за концерт  в края на август на остров "Света Анастасия" и с нетърпение очакват срещата с публиката си. Датата е  29 август, когато на късчето земя..

публикувано на 17.08.25 в 17:30

Гери Турийска - кулинар, пътешественик и артист по душа и призвание

Гери Турийска е писател, музикант и радиоводещ. Родена е в Казанлък, когато е 3 – годишна възраст семейството й се мести в Шейново, а след това заминава за Мюнхен, през 1993 година се установява в София.  Турийска е автор на текстове на Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Рут Колева и др.Била е вокалистка на формацията Рубикуб.  Има..

публикувано на 17.08.25 в 16:00

12 момичета ще се борят за короната в конкурса "Кралица на Бургас 2025"

Конкурсът „Кралица на Бургас 2025“ предстои през следващата седмица. За короната ще се борят 12 момичета, на възраст от 15 до 22 години. Събитието ще бъде на нова локация, не в Летния театър, където се провеждаше до сега, а в центъра на Бургас, на площад Тройката пред Дома на НХК, съобщи Ваня Маринова, лицензиант на конкурса: "..

публикувано на 17.08.25 в 15:00

Ямбол ще си сътрудничи с японския град Наканоджо

На работна среща в Ямбол извънредният и пълномощен посланик на Република България в Япония Нейно превъзходителство Мариета Арабаджиева предаде на кмета Валентин Ревански официално писмо от кмета на град Наканоджо Шигеки Томару с конкретно предложение за побратимяване между двата града. „Поздравления за това, което видях и което виждам през..

публикувано на 16.08.25 в 09:35

Цвети Асенова: Обичам предизвикателствата, затова рисувам и върху стени, автомобили, лодки

Цвети Асенова е художник, който обича предизвикателствата. Освен на бялото платно, тя рисува и на стени, автомобили, лодки. Ще ви припомня, че тя изрисува стената на кея в Приморско. Темата е "морско дъно" и рисунките й покриха 120 квадрата, като превърнаха мястото в туристическа атракция. Цвети украси със свои пана и стените на..

публикувано на 13.08.25 в 10:00

World Taste Fest 2025 на Морската гара в Бургас от 15 до 24 август

World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...

публикувано на 11.08.25 в 16:00