Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал до прокуратурата заради засипване със земни маси до Поморийското езеро

| обновено на 11.05.23 в 15:57
3
Снимка: БФБ


Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация.  Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и застрашава техния туристически продукт, който се крепи на лечебната кал, извличана от езерото. От Община Поморие заявиха, че проблемът е стар, а за решаването му е необходима държавна подкрепа. 

Строителството на обходния път е основната причина за проблема, смятат от Сдружението "Граждани за Поморие". Засипано е мочурището на Крайчовия завой, което е от важно значение за отводняването на езерото. Председателят на неправителствената организация Ангелина Мерджанова поясни:

"По наши наблюдения земната маса е изсипана в един парцел при изпълнението на проекта и така вече 3 години. Подали сме жалба до прокуратурата да установят точно кой е извършителят, кои са виновните, защото институциите си прехвърлят топката и в крайна сметка тази пръст стои там. Езерото е сладко вече."
Това засяга обществения и материалния интерес на всички поморийци, смята Мерджанова. Подаденият сигнал е срещу неизвестен извършител, уточни тя.   

Община Поморие отчете дейностите си по проекта за опазване на Поморийското солено езеро и местообитанията на растения и животни в него. Дотук са почистени старите канали в района на кръстовището до квартал Каменар и Ахелой. Районът е отводнен, а "Черноморски солници" са  предоставили техен ретензор, където се отвеждат сладките води. Само че това не е достатъчно, пояснява кметът Иван Алексиев:
"Навремето река Пазариолу е събирала всички води по пътя Поморие-Ахелой-Слънчев бряг и след това вече по други отводнителни канали се е отвеждала тази вода и съответните помнени станции-всичко това е разрушено назад във времето още с връщането на земеделските земи. Никой не е отчел тези канали, те са влезли в частни терени-някой са засипани, други дори и да съществуват са прекъснати. Всичко това е станало преди 20 години, не е в резултат на строителството."

Трябва да се изгради една нова система за отвеждане на водите, която да се зауства в Черно море. Проектът преди 2 години струваше 6 милиона лева, обобщи Алексиев. Той е категоричен, че подобен финансов ресурс може да бъде осигурен само от ОП "Околна среда и води" или от държавата чрез Агенция "Пътна инфраструктура". Алексиев призовава държавата да се намеси, за да се осигури адекватно отводняване на цялата територия и запазване на обхода на Поморие и Ахелой. Той припомни голямото наводнение преди близо три десетилетия в този участък, при което загиват хора заради приливна вълна след пороен дъжд. 

  • АПИ: Строителят на обходния път на Поморие да махне инертните материали от езерото

В началото на 2022 година БНР-Бургас постави въпроса със засипаните терени и пред Агенция "Пътна инфаструктура". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36