Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Революция в храненето" с кауза срещу детските хранителни алергии

архив
Снимка: Свобода Атанасова

От днес в рамките на два дни, на различни места в Бургас и страната се провеждат кулинарни работилници, които са част от кампанията “Революция в храненето“, на фондация „За храната“. Тя се провеждат за шеста поредна година, а през тази се обръща по-специално внимание на здравословното хранене на деца с хранителни алергии и непоносимости. Кампанията е с подкрепата на омбудсмана на България.
 

Всъщност зад тази фондация стоят доброволци-организатори на детски кулинарни работилнички, които са родители, с различни професии. Това обясни Елина Чекаларова, от фондацията и инициатор на тази кампания, която гостува в предаването „Радио - айляк“:


„Организира се с много любов от майки, от цялата страна. Тази година стана много по-бързо организацията, но с повече участници. Решихме да обърнем внимание на обществото за тези деца, както и на възрастните, които имат хранителни алергии и непоносимости. 


Каква е разликата между алергии и непоносимости?

Когато има някой алергия, тялото реагира на определен хранителен продукт. Основните симптоми могат да бъдат подуване, обриви, оток на гърлото, някои кихат, други получават задух. Докато при непоносимостите тялото може да няма отклик, но то не произвежда ензими за обработката на проблемната храна. 

В България няма официална информация, колко са хората с непоносимости и хранителна алергия. Няма рецептурници за деца и ученици, които имат алергии. 

В ЕС от 2019 година са регистрирани 3,5 млн. души, под 25 години, които имат такива проблеми. А у нас не е правено такова проучване, поискахме, но ни казаха, че няма. Много директори в детски градини и училища не знаят как да реагират, когато има в тяхното заведение дете с такъвм проблем Самите деца също са подтиснати, защото в това отношение те се чувстват изолирани, а не трябва да е така.

За разлика от останалите градове в страната в община Бургас се обръща повече внимание на тези деца. В детските градини и училищата имат менюта за деца с различни хранителни алергии. 


Как се става доброволец?

Всеки може да стане доброволец - организатор на детска кулинарна работилничка, въпреки че вече приключи записването при нас. До момента на 1000 са доброволците, които са от цялата страна, а 6000 са децата. Това, което правим ние е да предоставим на доброволците рецептурник. Той съдържа рецепти, които са лесни за изпълнение от децата. Не съдържат алергени. 

Има много регистрирани работилници, в Айтос, Царево, в Бургас. Аз ще бъда днес от 15:30 часа в ОУ„Александър Георгиев-Коджакафалията“. Външни лица няма как да дойдат в учебното заведение. такива работилници ще има и утре в събота. 

Най-любимата и лесна рецепта например е бананов сладолед. Той не съдържа яйца, мляко и ядки. След като бъде нарязан един банан, замразява се, после се поставя в блендер или чопър, Прибавяме кокосово мляко, което е най-безопасното, добавя се подсладител и авокадо. Така сладоледът е готов да се консумира веднага." 


В района на Колежа по туризъм в събота ще има кулинарна работилничка за деца, част от инициативата на фондация „За храната“, но е организирана от доброволеца Георги Русев, познат на нашите слушатели от групите „G.R.A.S.“ и „Горещ пясък“.  Сега е преподавател и докторант на университет “Професор д-р Асен Златаров“. Какво сподели той специално за „Радио айляк“:

„В основата на тази инициатива стои запознаването на децата, във възрастта между 9 и 11 години. Очакваме и деца от предучилищна възраст до 5 клас, за да разберат повече за алергиите на децата към храните, какви са симптомите, да ги разпознаят лесно.

Ще покажем как могат да бъдат приготвени полезни храни без алергени,  ще ги обогатим с познания, защото ще бъдат запознати и с това, че техният здравословен проблем не ги прави по-различни от останалите деца. Ще разкажем за ползите от здравословната храна и за ползите от рибните продукти. 

За първи път се включвам в тази кампания като доброволец и организатор на такава работилница, провокиран от Елина Чекаларова. Провокира ме това, че ние трябва да обясняваме на малчуганите, дори и като родители и в случая на работилницата, че трябва да обръщат внимание на полезните храни.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След ремонт отваря врати за миряни храм "Св. Богородица" в Бургас

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений ще отслужи света архиерейска света литургия в бургаския храм „Света Богородица“ в Бургас.  По този начин ще бъде извършено обновление на храма, който беше затворен за служби в продължение на три месеца.  След основен ремонт, който включваше монтиране на подово отопление и подмяна на старите..

публикувано на 09.08.25 в 17:30

Буйове измерват вълнението и температурата на морето на шест места по Черноморието ни

Буйове, които измерват вълнението на морето и температурата на водата, са инсталирани на шест места по Българското Черноморие.  Проектът за създаване на системата е на НИМХ, информира директорът на института - Иван Иванов. Националният институт по метеорология и хидрология във Варна участва в консорциум от осем научни институти и университети, които..

публикувано на 09.08.25 в 14:30

Зърнопроизводителите са ожънали над 7 млн. тона пшеница

Тази година в България е произведена повече от 7 млн тона пшеница- сочат последните данни на агростатистиката . Увеличението се дължи на по-големите площи, засети през есента на миналата година. 7 131 095 тона пшеница - това е количеството, което българските зарнопроизводители успяха да ожънат това лято. Данните са от официалната статистика на..

публикувано на 09.08.25 в 13:30
Снимката е илюстративна

Ловният сезон усложнява пожароопасната обстановка в Болярово

Откриването на ловния сезон за пернат дивеч допълнително усложнява пожароопасната обстановка в крайграничната община Болярово. Кметът Христо Христов, който е и председател на Ловно рибарското сдружение Странджа, призова за строг контрол по време на излетите.   "В тази горещина и вятър няма безопасна искра! Моля не палете огън!" С тези думи кметът на..

публикувано на 09.08.25 в 08:30

Затварят ул. „Конт Андрованти“ в Бургас за два дни заради строителни дейности

Улица „Конт Андрованти“ в Бургас ще бъде затворена днес и утре от 9:00 до 17:00 ч. в участъка при кръстовището с ул. „Цар Петър“. Причината е товаро-разтоварна дейност на строителни материали и техника на ул. „Тракийска“ до сградата на НАП.

публикувано на 09.08.25 в 07:30

В Българово започва вторият етап от проекта за канализация и пречиствателна станция (ОБНОВЕНА)

В град Българово започна вторият етап от проекта по изграждане на Пречиствателна станция и доизграждането на битовата канализация. Началото беше дадено вчера от кмета на Бургас Димитър Николов. Средствата са осигурени чрез Предприятието за управление на дейността по опазване на околната среда (ПУДООС), към ресорното министерство. Това обясни..

обновено на 08.08.25 в 18:18

Започва строежът на нов параклис в село Крайново

В село Крайново, община Болярово, започва изграждането на нов православен параклис, който ще замени опожарения миналата година молитвен дом. Строят нов параклис в боляровското село Крайново Инициативата е на кмета Христо Христов, а проектът се реализира със съдействието на Сливенския митрополит Арсений, който е избрал терена и ще дари сградата..

публикувано на 08.08.25 в 18:00