Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обновения Етнографски музей в Бургас (СНИМКИ и ВИДЕО)

Бургас вече има обновен Етнографски музей. Ремонтът е изпълнен по проект, финансиран с европейски средства и е на стойност 920 000 лв. Реставрацията на най-старата сграда в морския град, Бракаловата къща, където се намира музея,  продължи повече от 2 години. 


Сбъдна се една наша мечта, каза директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов:

„Сградата през годините е била хотел, детска градина и е имала много функции. Но от 150 години, откакто е построена, такъв основен ремонт не ѝ е правен никога. Минахме през много, за да стигнем до тук. През 2017 г. започна проектирането, после дойде пандемията, след това инфлацията и ръстът в цените на строителните материали, но успяхме! Сега тук, има не само обновена сграда и експозиция, но и етно кухня, открито кафене, фондохранилища, паркинг и две реставрационни ателиета”.


Той изказа благодарност към всички, които са помогнали за реализирането на проекта за обновяване на Етнографския музей - проектанти, фирмата-изпълнител и Община Бургас, която е подкрепила идеята и е осигурила финансирането чрез европейска програма.

Кметът на Бургас Димитър Николов се обърна към директорите на детски градини и училища:

 „Доведете децата да видят емоциите, спомените на жителите на този регион. Ние сме град с богати културни и етнографски традиции и това трябва да се знае и цени, защото без минало ние не можем да говорим за настояще и бъдеще!“  


Обновената сграда беше открита с фолклорни песни и танци на ансамбъл „Странджа“ и водосвет от бургаското духовенство. А в етнокухнята за гостите ястия приготвиха Директорът на музея Милен Николов и кмета на село Желязово Меджит Мехмед.

За последните 9 години това е шестият обект от културната инфраструктура, който реализира Община Бургас. Това са Авиомузеят, Природонаучният музей и Етнографският музей, както и туристическите комплекси „Акве калиде“, „Ченгене скеле“ и остров Света Анастасия.


Дейностите по обновяването на Етнографския музей се реализираха в рамките на проект „Път на културно-историческите ценности през вековете - изпълнение на консервационно - реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж 2014-2020“ и Фонд за градско развитие.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център „Алеф” обявява XII-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” дава старт на дванадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата, по която младите автори ще трябва да сътворят своите произведения, е „Ако не бяха те…”. За да участват в конкурса, учениците ще трябва чрез въображението..

публикувано на 27.09.24 в 17:00

Недялко Йордов разказва за Реджеб Кюпчу в Дома на писателя

  Поетът от турски произход Реджеб Кюпчу, който прекарва последните години от живота си в Бургас, никога не е ходил в Турция. Това разказа пред БНР – Бургас поетът и драматург Недялко Йорданов, с когото са били близки приятели. Заедно с Христо Фотев и други творци, те са представлявали ядрото на пишещите хора в морския град през 60-те години на..

публикувано на 27.09.24 в 14:36

Над 130 участници идват за фестивала на арменската култура ,,Ереван в Бургас"

Третото издание на ,,Ереван в Бургас", което ще се проведе в неделя - 29 септември, ще посрещне самодейни и читалищни състави от Бургас, Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Фестивалът ще обедини творчеството на повече от 130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство. Гостите от Гърция и Румъния ще се включат в дефилето на..

публикувано на 27.09.24 в 12:56

Български илюстратори на детски книги с изложба в Бургас (ОБНОВЕНА)(снимки и видео)

Селекция от илюстрации, направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в Болоня, гостува в Бургас. Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ се открива днес от 18:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Кураторът Антон Стайков пояснява.  Колекцията включва творби на художниците Аля..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

В Сливен канят: Запиши се в “Предизвикателството” и развий таланта си за киното

Филмови ентусиасти на възраст между 16 и 23 години могат да се включат безплатно в тридневно кино-приключение в зала “Сливен” от 4 до 6 октомври, съобщават от общината. „Предизвикателството“ е уникална възможност за всеки, който се интересува от света на киното, да покаже и развие своя талант. Участниците ще имат възможността да се включат в..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Карнобат празнува днес

Карнобат отбелязва днес своя празник. В програмата за деня са предвидени празнична света литургия и концерт.  А утре е началото на  тридневния Балкански фестивал на изкуствата. Днешните събития започват в 8 часа в храм „Св. Йоан Богослов“, където ще се проведе празнична света литургия. „На този ден честваме успението на този..

обновено на 26.09.24 в 16:08

И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори "Борислав Чакринов"

Шестима са участниците в конкурса за режисьори на името на Борислав Чакринов, дългогодишния директор на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". В момента се четат техните предложения. Името на победителя ще стане ясно през декември. И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори, отпусната е финансова подкрепа, това съобщи..

публикувано на 26.09.24 в 09:50