Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От онлайн платформата "Ние, потребителите" съветват:

Кои са най-често фалшифицираните продукти и как да ги разпознаваме?

Най-често продаваните фалшиви продукти са дрехи и аксесоари, обувки, електронни устройства, хигиенни и козметични продукти, посочи пред БНР основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова. Тя добави, че за Европа най-високият дял се пада на Гърция – 62%, а за България процентът е 39.

Притеснително е, че половината от младежите на възраст от 15 до 24 години поне веднъж са закупили онлайн фалшив продукт умишлено или случайно, отбеляза Руменова, като се позова на данните от проучване на Европейската комисия.

Но как да разпознаем фалшивата стока?

"Понякога трудно, но трябва да се направят две важни проверки. Едната е на лицето, което ни предлага сделката - дали е реален търговец и какви са отзивите на потребителите за него. След това е добре да се насочим към самия продукт. Често фалшификатите приличат по име на оригиналните брандове, но има добавена буква или промяна. По някакъв начин се наподобяват и запазените знаци на бранда, но има малки отлики, които би трябвало да ни подскажат, че не сме попаднали на оригинала. Най-често ориентир е цената.  Но търговците може да ползват способа намаление. Ако е 80 или 90%, то е много съмнително, че някой бранд ще намали толкова много цената на продуктите си", обясни експертът.

Фалшификаторите нарочно правят отлики с визията и бранда на оригиналния продукт, за да не попаднат под ударите на закона. Това обаче не пречи на контролните органи да ги разпознават, санкционират и изземват.

От началото на годината има над 180 хиляди артикула с регистрирани търговски марки, които са задържани. Има начин тези стоки да бъдат спирани, но ние трябва да бъдем бдителни, особено в интернет, където контролът е значително по-труден, а офертите достигат по-лесно до потребителите – буквално на техните лични устройства.“, коментира Габриела Руменова.

Освен, че нанасят имиджови и икономически щети на оригиналните брандове, самите стоки обикновено са с по-ниско качество. Някои могат да се окажат опасни, обясни още тя и предупреди: „Това важи за козметиката. Но за електроуредите също – хората не си дават сметка, но недобре изчислени и направени електроуреди може да предизвикат къси съединения, пожари и други сериозни последици.“  

„Имали сме сигнали, свързани със закупуване на фалшиви продукти. Единият от тях за бельо, световен бранд беше имитиран. Дамата не беше успяла да се ориентира, че закупува фалшиви стоки, защото от изпратените до нас екранни снимки се вижда, че цената е била представена с намаление и посочената редовна цена беше много близка до тази на оригиналните продукти. Беше рекламирано значително намаление, което я беше привлякло“, разказва Руменова:

Тя цитира и друг случай, в който господин е закупил парфюм на своята съпруга с идеята да я изненада, а се оказало, че е фалшив. Дори бил в разфасовка, каквато не се предлага от оригиналния производител. Със съдействието на „Ние, потребителите“ търговецът е приел обратно стоката и е върнал парите на хората:  

Ако попаднем на фалшиви продукти, първото нещо, което трябва да направим, е да се опитаме да ги върнем на търговеца и в никакъв случай да не ги ползваме, защото може да се окажат опасни.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново избори за Сливенски митрополит днес

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да..

публикувано на 19.05.24 в 07:05

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29

"Зеленият уикенд" в Бургас започна с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започна Зеленият уикенд . В него се включиха над 150 деца от 22 учебни заведения. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година бе "Бургас на три езера" . „Всички ние трябва да се използваме от тази природна даденост, да..

обновено на 18.05.24 в 08:16
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41