Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката

Цвети Асенова: С морския си стенопис искам да направя Приморско още по - красиво

Тя рисува 120 кв.м на стената на кея на тема "Морски свят"



Цвети Асенова превръща стената на кея на Приморско в мащабна картина на тема „Морски свят“. Тя рисува морски обитатели от Черно море и световния океан. Идеята й се ражда миналата година и среща подкрепата на Община Приморско. Цвети е възпитаничка на националната художествена гимназия „Илия Петров“ в София. Тя има една самостоятелна изложба, която също е била на морска тематика. 

"Стената е с обща площ от над 120 кв. м, остават ми още 25 квадрата да довърша. След това трябва да се върна в началото и да добавя детайли, които придават и допълнителните ефекти, които се подчертават и от допълнителното осветление монтирано от Община Приморско.  В това морско пано има както характерни за Черно море видове, така и по-екзотични представители на флората и фауната. Нарисувала съм зарган, попче, барбун, делфини, морска лястовица, но има и косатки, октоподи и зелени морски костенурки."


Цвети Асенова  използва само водоразтворими устойчиви бои, които не замърсяват околната среда. Приложени са различни техники, за да се постигне повече дълбочина и 3D-ефект. Характерно за проекта е и използването на флуоресцентни бои за детайли по картината. Така на тъмно, благодарение на инсталираното многоцветно LED осветление се постига допълнителна дълбочина на образите. 

"Много се радвам, че се харесва това, което правя! Получавам много поздравления за идеята. Щастлива съм, че постигам "ефекта на пеперудата" и много хора ме питат какво те могат да направят за Приморско. Това беше и целта ми, да дам добрия пример! Потърсиха ме и чехи, които всяка година почиват в морския град и те също  предлагат да помогнат за осъществяване на проекта! Казаха ми, че художнички от Бургас са започнали да рисуват една съседна стена и това много ме радва!"    


Цвети работи по 12 часа на ден, за да реализира проекта си. Тя започна да рисува още през октомври миналата година. До момента тя има близо 20 дни активно рисуване, за да стигне до този етап на реализация на идеята. Проектът е лична инициатива и се осъществява с лично финансиране. LED осветлението е осигурено и поставено от Община Приморско по предложение на художничката като финален щрих на картината за по-голям ефект и въздействие през нощта.

Цвети Асенова се надява, че ще успее да завърши морския си стенопис до 2 седмици.  

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливен събра любители и собственици на американски возила

Сливенското летище „Бършен“ събра днес собственици и любители на американски возила-редки и екзотични автомобили, мотори, пикапи, джипове и други от всички епохи. Стартът на събитието даде заместник-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който бе сред гостите. Той приветства с „Добре дошли!“ организаторите, участниците и гости на..

публикувано на 30.06.24 в 16:05

Росина Генчева представя дизайнерски огледала в Бургас

"Огледалце, огледалце, кажи коя е най-красива на света?", попитала мащехата огледалото, а отговорът не й харесал. Огледалото освен образа ни, отразява и самооценката ни. Превърнало се е във важна част от бита ни без която не можем. Изложба на дизайнерски огледала дава нова интерпретация на традиционния аксесоар. Росина Генчева е създател на..

публикувано на 30.06.24 в 09:02

Първи "Палеоуикенд" в Бургас до 30 юни

Днес е втория ден от първото издание на Палеоуикенд в Бургас. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия назад. Ще научите интересни неща за видовете фосили, динозаврите, произхода на африканската савана и още много. Савани с жирафи, слонове и маймуни: Палеофест в..

обновено на 29.06.24 в 07:50

Реставрираха стара сграда на ул. "Фердинандова" в Бургас

Стара сграда на  ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас.  Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина Общината е издала предписание преди няколко години. Собствениците на сградата са я възстановили изцяло със собствени средства.  От Община Бургас посочват, че имат готовност да съдействат при..

публикувано на 27.06.24 в 15:12

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31