Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години от създаването си празнува градина "Звънче"

| обновено на 24.05.23 в 17:49
Детска градина "Звънче"  навършва тази година 50 години от своето създаване. Предстои голям празник през юни, когато ръководството е предвидило прояви, съвместно с гости от различни държави, които реализират с бургаските преподаватели  общ проект.
Детското заведение  посреща своя юбилей с обновена инфраструктура, с модерни стаи и външна среда, но най-вече с голямо желание за работа.При нас работят мотивирани учители, които искат да се развиват професионално, обясни директорът Стойка Йондова. Тя заедно с колегите си, деца и родители участваха в шествието днес.
24 май е най-чистият български празник, каза Йондова:
"Цял един народ коленичи и се прекланя пред мъдростта. Този ден е зареден с магията на двамата братя. С редица инициативи отбелязваме празника. Предстои юбилеят, на който ще бъдат много родители, деца и гости по проектите, по които работи ДГ" Звънче". Те са по програма Еразъм. Ще присъстват колеги от Румъния, Португалия, Турция, Испания, Гърция.
В момента в градината има 300 деца, разпределени в 11 групи, от тях три са яслените. Заемаме достойно място в образованието на града, подчерта директорът.

  Един от преподавателите, доказал се през годините в детското заведение, е  старши учителят Дарина Овчарова. 2023 е последна в нейния професионален път, защото й предстои пенсиониране. Затова този 24 май посрещам с много радост, но и с тъга, защото се разделям с моите деца

"39 години учителски стаж имам.По-голямата част от него съм била тук.В момента градината е изцяло обновена, с нов интериор, нови играчки.Така се работи лесно, защото има настроение.

Ако трябва, отново ще избера да стана учител, защото аз обичам да играя. А моята професия е игра.Аз когато идвам, не идвам на работа, а идвам да играя с децата."

Главен учител Янка Орманджиева е друг от утвърдените преподаватели  в градина "Звънче", тя също работи години наред  за утвърждаването и  авторитета на детското заведение:

"От 20 години съм в градината, 37 години ми е стажът.Аз постъпих с г-жа Йондова. Работя в сегашните условия, всичко е обновено и се работи чудесно. Децата са много повече.Мисля, че екипът ни е много сплотен. Обичаме децата,това ни обединява.

Най-голямото предизвикателство пред учителите е новото време,както и броят на децата. Като искат да са при нас, няма как да не ги вземем.

Много си мечтаем и ръководството и учителите като цяло обществото да заговори по друг начин за професията. Да ни сложи на онова равнище, което ние заслужаваме,защото основите ги полагаме ние."

 Юбилеят на градината предстои, той ще бъде през месец юни.


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се..

публикувано на 19.09.24 в 18:05
Галин Цоков, министър на образованието и науката.

МОН тества деветокласниците по природни науки на 14-и и 15 октомври

Измерване на уменията по природни науки в 9. клас ще проведе Министерството на образованието и науката на 14-и и 15 октомври – съобщи пресцентърът му след  Отрасловия съвет в МОН, по време на който образователният министър проф. Галин Цоков е информирал за изпитването представителите на синдикалните и работодателските организации в системата на..

публикувано на 19.09.24 в 13:35

33 години от създаването на Бургаския свободен университет

33 години от своето създаване отбелязва днес една от най-  динамично развиващите се и все по-предпочитана от български и чуждестранни студенти образователна институция – Бургаски свободен университет. На 18 септември 1991 г. Великото народно събрание взема решение и дава статут на висше училище на БСУ.  Той е един от първите три частни университета в..

публикувано на 18.09.24 в 15:34

Нова сграда за фотографите от НХА и въвеждане на специалност „Витраж“ планират от Академията

Сграда на улица „Филип Кутев“ 13 в Бургас ще бъде ремонтирана за нуждите на магистрите от специалност „Фотография“ в НХА. Това съобщи директорът на филиала на академията в морския град проф. Светозар Бенчев. Имотът е дарен от Областна управа: „Сградата е в сравнително добро състояние, но предстои да бъде ремонтирана. Ще планираме,..

публикувано на 18.09.24 в 14:05

В бургаския държавен университет обсъдиха висшето образование на кръгла маса с експерти

Кръгла маса на тема „Висшето образование в Бургас и региона – с вяра, надежда и любов“ бе домакинствана от ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, проф. д-р Христо Бозов. На Кръглата маса специални участници бяха зам.-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, доц. Силви Кирилов, председател на Комисията по..

публикувано на 18.09.24 в 10:55

Откриха новата учебна година в бургаския филиал на НХА /СНИМКИ/

36 бакалаври и 8 магистри получиха своите студентски книжки на официалното откриване на учебната година в бургаския филиал на Националната художествена академия.  На събитието Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений отслужи молебен за здраве и успех. Присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария..

публикувано на 17.09.24 в 20:13

НХА - филиал Бургас открива седмата академична година

Учебната година във Филиала в Бургас на Националната художествена академия ще бъде открита днес от 17:00 часа в Магазия 1 с празничен водосвет, слово на ректора проф. Георги Янков и музикален поздрав от учениците от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. По време на церемонията първокурсниците ще получат своите студентски книжки от ръководството на Академията...

публикувано на 17.09.24 в 11:27