Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вход свободен от 19 часа в НХК

Филмът за Учителя на мъдростта "Ваклуш" прожектират в Бургас

| обновено на 07.06.23 в 10:54

Филмът „Ваклуш“ на режисьора Николай Василев ще бъде прожектиран тази вечер в Бургас от 19 часа в Дома на НХК. През 2023 година се навършват 100 години от рождението на известния духовен водач, наричан Учителя на мъдростта. Бургазлии и гости ще имат възможност да посетят прожекцията при вход свободен.

Лентата е снимана в периода между 1994 и 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри. Документалният разказ е за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. 

 „Само преди 10 години един исполин на духа напусна този свят. Ваклуш - мъдрецът. Аватарът. Мъжът, който опозна страданието на затворите и трудовите лагери, но не позволи то да хвърли сянка върху любящото му сърце. Той излезе оттам силен и мъдър. Просветлен. За да ни покаже на дело, че всеки е бог в развитие и всички сме събожници”, споделя Василев, който е впечатлен от духовния учител още като студент. От тези години са и първите кадри във филма.

Николай Василев снима този филм в продължение на 28 години. Сред фактите, които представя филма за Ваклуш е и този, че по време на комунистическия режим той е преминал през всички лагери в страната и е осъден на смърт, но оцелява.

"Проблемът не е в демокрацията, а в свободата. А свободата не е въпрос на измерение, а на поносимост!" - казва Ваклуш Толев.


В лентата участват Петър Стоянов - президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова - юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев - политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев - богослов, доц. д-р Иван Бъчваров - физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов - математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев - журналист и др.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието несъществува, то е развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университет. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня за надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010г. с наградата „Jameson“ на „София филм фест” за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Събитието е подкрепено от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” , медиен партньор е Liberta.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 500 участници събра „Върбова свирка свири” в Болярово

Четиридесет първи награди, единадесет втори и петнадесет трети награди. Това е решението на журито с председател Калинка Згурова и членове проф. Николай Ников, певеца Манол Михайлов и хореографите Румен Тодоров и Петър Димитров от 24-тия Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири” в Болярово. И не защото участниците се представиха предимно..

публикувано на 02.06.24 в 16:48

Американският писател Доминик Карильо гостува в Бургас

Американският писател Доминик Карильо  ще представи романа си „Acts of resistance” /”Актoве на съпротива”/ пред участници в Международния младежки литературен фестивал „Приятелството - смисъл и спасение”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. „Acts of resistance” е посветен на спасяването на българските евреи от..

обновено на 02.06.24 в 09:28

Фолклорни групи и изпълнители от цялата страна са в Болярово за събора "Върбова свирка свири"

В крайгранична община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири". Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват детски фолклорни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. 14 – годишният Нивелин Желев, възпитаник на училището в Котел,  е тук за..

публикувано на 01.06.24 в 15:02

Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината"

Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината" за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на Обществения съвет на БНР. На провелата се официална церемония в първо студио на БНР, тя получи признание за дългогодишния си труд като..

публикувано на 01.06.24 в 14:08

Откриват на 1 юни детския фолклорен събор "Върбова свирка свири" в Болярово

Над 500 млади таланти ще се изявят на сцената на 24-ия национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“, който започва на 1 юни в Болярово. Тази година сред участниците ще са и изпълнители от Турция. Очаква се сред официалните гости на празника да бъде и вицепрезидентът Илияна Йотова. Кметът на община Болярово Христо Христов..

публикувано на 31.05.24 в 13:20

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 31.05.24 в 11:47

"Прегърнат облак" с авторски концерт в галерия "Георги Баев" на 2 юни

Група „Прегърнат облак“ представят музиката си с концерт в Бургас на 2 юни. Музикалното събитие е в двора на галерия „Георги Баев“ от 18 часа. Петя Стойкова, която е координатор на проекта, посочва: „Страхотна бургаска група, която се състои от прекрасни музиканти! Това са Теодора Станчева, композитор на песните, вокал и основен..

обновено на 31.05.24 в 11:45