Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяването след инфаркт – мисия възможна

Д-р Диян Господинов


Инфарктът на миокардата се „подмладява“ и все по-млади хора страдат от заболяването. Въпреки това, възстановяването от него може е пълно, при следване на лекарските предписания.

Причината за „подмладяването“ е основно начинът на живот, посочи в предаването „Без направление“ кардиологът от МБАЛ „Бургасмед“ Диян Господинов:

“Има много рискови фактори, които зависят от нас. Като високото кръвно налягане, тютюнопушене, прием на алкохол, надмормено тегло, затлъстяване. Всеки от нас вижда как подрастващото поколение приема алкохол, пуши, въпреки мащабните кампании против тютюнопушенето. Виждате заседналия начин на живот, който води, ниска двигателна активност“, каза лекарят.

Времето за възстановяване след инфаркт е индивидуално за всеки човек, посочи д-р Господинов:

„Добре е, след втората седмица, да бъде направен стрес-тест. Провежда се на пътека или велоергометър, при който пациентите са мониторирани. Следим основни показатели като сатурация, кръвно налягане, ЕКГ запис и пациентите стъпаловидно ги натоварваме. Тестът се прекратява в момента, в който пациентът изяви симптоматика, не може да продължи натоварването или отчетем някаква промяна в показателите, който следим“, поясни кардиологът.

Така виждаме какво натоварване той може да понесе и в нормалния си живот и определяме дейности, които може или не може да извършва, добави лекарят. Ако всичко е нормално, пациентите могат да се върнат към стария си начин на живот, дори и да спортуват. Д-р Диян Господинов посочи, че в първите шест месеца връзката между лекар и пациент не трябва да прекъсва.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и кметът на Бургас - Димитър Николов

Д-р Людмила Желязкова е новоизбраният директор на бъдещия кръвен център в Бургас

 Вече има назначен директор на Районния кръвен център в Бургас, обяви на посещение в морския град служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Това е д-р Людмила Желязкова, която досега оглавяваше Отделението по трасфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас. До края на август трябва да бъдат назначени 9 служители, които да отговарят..

публикувано на 23.08.24 в 15:37

Ендокринолог: Все повече мъже страдат от дисфункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е контрольор на нашия метаболизъм, каза ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. Хормоните, които произвежда жлезата отговарят за нашето тегло, настроение, състояние на косата и кожата. Стресът и приема на определени храни могат да повлияят на щитовидната жлеза, която е много..

публикувано на 21.08.24 в 08:20
Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Болница "Сърце и мозък" ограничава свободата на избор на пациента, но не подлежи на санкция

Безспорно установена е недобра практика на бургаската болница "Сърце и мозък" да издава рецепти, които са видими само в аптеката ѝ, но няма нормативно основание тя да бъде санкционирана, въпреки че тя ограничава свободата на избор на пациента.  Това е заключението на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов..

публикувано на 16.08.24 в 15:05

Ясни правила срещу нерегламентирания превоз на животни поиска полицията на епизоотична комисия в Болярово

Ясни правила при установяване на нерегламентиран превоз на животни поискаха служителите от МВР и Гранична полиция  по време на заседание на общинската епизоотична комисия в Болярово. Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок В крайграничната община рискът от разпространение на чума по дребните..

публикувано на 15.08.24 в 10:52

Ендокринолог: Правилният начин на живот помага по-лесно да се мине през менопаузата

Балансът в храненето и спокойствието са ключови методи за справяне в периода на менопаузата. Това съветва ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. В тази част от живота на жената настъпват хормонални промени, като започват да се наблюдават признаци години преди да настъпи менопаузата. Процесът е..

публикувано на 14.08.24 в 08:45

И днес бърз тест до Часовника за ХИВ/СПИН в мобилна лаборатория

И този понеделник, 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Лятната антиСПИН кампания..

публикувано на 12.08.24 в 11:33

Добра новина: Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. Качвайки се на нея,..

публикувано на 12.08.24 в 10:58