Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преразказът по "Ева, която расте и се смалява" на Иванка Могилска затрудни най-много седмокласниците

Изпитът беше благодатен и достъпен, но изисква концентрация, спокойствие и базови знания, смята учител

| обновено на 13.06.23 в 15:01


Седмокласниците, които се явиха днес на националното външно оценяване по български език и литература, писаха преразказ върху творбата "Ева, която расте и се смалява" на Иванка Могилска. Текстът е последната задача - преразказ на неизучаван художествен текст - от изпитния вариант 2, който бе изтеглен в Министерството на образованието и науката. Изпитът, който започна в 9 часа, продължи 150 минути. Тестът се състои от 25 задачи.

42-годишната Иванка Могилска е завършила режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, а след това и "Връзки с обществеността" в СУ. През 2004 г. е издадена първата й стихосбирка "ДНК". С третата си книга - стихосбирката "Иначе казано", Могилска печели националната литературна награда "Владимир Башев" през 2012 г.

 

Седмокласникът Ивайло и приятелите му  оживено разговарят в двора на ПМГ "Академик Никола Обрешков" за приключилия изпит. Момчето споделя:

"Мисля, че ми се получи преразказът. Повече ме затрудни 25-и въпрос с цитата от изучавано произведение-какво се внушава със стихове от "Опълченците на Шипка". Планът ми е до остана в Математическа гимназия."

Ивайло е с баба си Цонка Иванова, която също се вълнува:

"Много е важен изпитът, защото децата трябва да продължат напред и зависи какво ще постигнат. Ние се надяваме повече на математиката, но мисля, че и с българския добре се е справил. При нас нямаше частни уроци, но за повечето семейства това е голямо финансово затруднение. И децата трябва малко повече да учат, и учебниците да са по-добри."

Бургаските седмокласници споделят, че най-много ги е затруднил преразказът заради пряката реч. Децата посочват още, че без частни уроци е трудно да се постигнат добри резултати на изпита. 

Според Мирена Михайлова, която работи с ученици, дете, което се е подготвяло системно в пети, шести и седми клас, няма причина да не се справи с изпита:

"Изпитът беше благодатен и достъпен, просто изисква концентрация, спокойствие и базови знания. Подводните камъни винаги са в текста "четене с разбиране", защото се подценява-текстът е пред теб, недочитането, грешното твърдение според текста, вярното твърдение. По български език нещото, което спъва децата е, определянето на вида на изречението, не защото не знаят, а от недоглеждане. По литература въпросният цитат от "Опълченците на Шипка", който носи прословутите 6 точки, ако детето се е готвило повърхностно или в училище не е разсъждавано достатъчно, много е възможно там да има пукнатини." 

Относно разказа на Иванка Могилска преподавателят посочва:
"Текстът е приятен за възприемане, интересен е, близък е до децата. Има доста подробности, на които трябва да се обърне внимание. Имат предпочитание към преразкази от името на герои и използването на минало свършено време и не се чувстват сигурни, когато е от името на неутрален разказвач." 

Последните години затвърждават тенденцията, че децата имат проблеми с функционалната грамотност. "Все по-малко са четящите деца, а това дава отражение. Включително произведенията по литература от задължителната програма не ги схващат-буквално се налага да им се превежда от български на български език това, което четат, за да уловят основния смисъл", отбелязва още Мирена Михайлова.   

Резултатът от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след седми клас. 

На 16 юни е националното външно оценяване по математика. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският национален отбор по математика на олимпиадата в Анталия.

Ученик от Бургас с бронзов медал на Балканската олимпиада по математика

Седмокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас Стоян Балтов спечели бронзов медал на Балканската олимпиада по математика за участници на възраст до 15 години и 6 месеца, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Представянето на целия ни национален отбор на провелото се в Анталия,..

публикувано на 01.07.24 в 14:57

МОН публикува резултатите от изпитите след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от изпитите след 7. клас, съобщи пресцентърът му. Всеки може да провери резултатите на дете в системата https://infopriem.mon.bg , след като напише входящия му номер и идентификационния код. На националното външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415..

публикувано на 01.07.24 в 14:47

Ученици от Френската гимназия с престижни награди

Престижни награди на различни конкурси по френски език, завоюваха ученици на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“.  Биляна Стефанова от 12. клас спечили конкурса „Златното перо“ (La Plume d’Or) и завоюва престижното първо място. Конкурсът се организира всяка година от асоциация „Защита на френския език” и Алианс франсез-Бургас в качеството на местен партньор и..

публикувано на 01.07.24 в 11:08

Възможност за стаж на студенти по медицина в детски ясли и градини в Бургас

За трета поредна година Община Бургас дава възможности на студентите по медицина и здравни грижи за стаж през лятото в детски ясли и градини. Програмата се изпълнява в партньорство с Факултетите по „Обществено здраве“ и „Медицина“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целта е запознаване на бъдещите медицински специалисти с организацията и..

обновено на 29.06.24 в 12:23

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Бургас

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Младежкия  международен център в Бургас, съобщават от Общината. В него може да се включат ученици  от 10 до 14 години. Летните активности ще започнат на 1 юли и ще се провеждат всеки делничен ден от 10.00 до 12.30 часа, а целта е развитието на талантите и повишаване мотивацията за учене у младежите по един..

публикувано на 27.06.24 в 15:19

Включват ученици в изследователски проекти с български учени

Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища в страната ще могат да се включат в научно-изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Това става възможно чрез нова национална програма „Образование с наука“, одобрена от правителството. Целта е в училищата да се използва потенциала на академичните среди в дейности с..

публикувано на 27.06.24 в 07:45

Бъдещи първокласници усвоиха правилата за безопасно движение по пътищата

Малчугани от детска градина “Звездица Зорница”, които есента ще бъдат първокласници показаха, че вече знаят правилата за безопасно движение по пътищата. Инициативата е на Община Бургас, на Областната дирекция на полиция и на Областната администрация, съвместно с инспектор Хитами.    Различни групи от бургаската детска градина „Звездица..

публикувано на 26.06.24 в 13:05