Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха дългогодишни кръводарители в Бургас


Дългогодишните кръводарители и организации с принос към тази дейност бяха отличени днес в Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ -  Бургас. Повод е Световният ден на кръводаряването, който отбелязваме днес. 

10 кръводарители и 5 сдружения бяха отличени днес. Сред тях е Антония Делчева, която дарява кръв от около 10 години насам, но за първи път получава грамота за това. "На годината по 2-3 пъти дарявам, ако мога. Кауза е това", посочи тя.

Атанас Михов е кръводарител от 37 години. Той посочва, че това за него е един хуманен жест, чрез който може да помогнеш на много хора, независимо от тяхната националност. "Нека да има все повече кръводарители. Както чувам, много млади хора вече за първи път дават. това е радващо и обнадеждаващо", каза той.  

Наблюдава се тенденция доброволците да се увеличават, посочи д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология. "Намират се хора. През 2022 г. имаме 871 дарители повече отколкото предходната година. Тенденцията е всяка следващ година ние да имаме все повече кръводарители. Необходимостта е и от все по-нарастващия брой на болните, както и на лечебните заведения в района, но кръводарителите ни се увеличават. Хубава тенденция е, че се увеличава бройката на млади хора, включително такива под 20 г., от 20 г до 25 г. Също така се увеличава броят на дарители, които идват за първи път", допълни тя.

За нас това е много важен ден, посочи директорът на Българския червен кръст в Бургас Виолета Радева. "Опитваме да изразим по някакъв начин уважение и признателност към всички доброволни безвъзмездни кръводарители", каза тя. 

Сред отличените бяха и няколко организации –студентският съвет към Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, бургаските гимназии по туризъм, строителство и механотехника, както и Сдружението „Напред Несебър“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект: Електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично в аптеките

Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. Ако в аптеката са налични само някои от..

публикувано на 22.06.24 в 16:46

Лекари от "Пирогов" за пореден път ще преглеждат безплатно деца в Бургас

Водещи специалисти от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с различни специалности ще преглеждат безплатно децата от Бургаска област. Кампанията отново е по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на кмета на Община Бургас Димитър Николов и се провежда за трети път. Повод на инициативата е големият интерес и високата оценка, която дадоха..

публикувано на 21.06.24 в 14:50

Логопед: Електронно устройство трябва да се дава на дете след третата година

За развитието на речта и уменията за общуване често пречат електронните устройства, които се дават на децата в ранна възраст. Това посочи логопедът Ива Александрова. Тя уточни, че позитивното родителство върви с поставянето на граници и всяка майка в крайна сметка намира къде точно е линията. Понякога майката е уморена и затова дава..

обновено на 19.06.24 в 11:22

Обсъдиха сътрудничество в областта на медицината с посланика на Куба

Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори. Посланик Хордан предложи да..

публикувано на 18.06.24 в 16:23
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода от днес до 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

обновено на 17.06.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница  „Свети Пантелеймон“.  Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното заведение. Изследванията  е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в..

публикувано на 17.06.24 в 08:43

Искат заплатите на медиците да се вържат към средната заплата в страната

Лекарският съюз ще постави пред новата власт искането си за обвързване възнагражденията на медиците със средната работна заплата в страната. Досега това ставаше на база предоговаряне на колективния трудов договор.  Той обаче изтече през април, а нов все още няма. На фона на буксуващите преговори между болнични директори и синдикати, от..

публикувано на 17.06.24 в 08:30