Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се по удължаване на програмата за подпомагане на украинците

Снимка: Даниела Костадинова

Министерство на туризма обяви,че се работи по удължаване на  програмата за подпомагане на украински граждани с временна закрила в България. Тя изтича в края на юни, вероятно ще бъде удължена и до края на 2023 година.

В момента тя се използва в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър – само за настанени лица с предоставена временна закрила, за които е изпълнено всяко едно от  условията:

 - към 31.10.2022 г. са се ползвали от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано,регистрирано в Националния туристически регистър място за настаняване, в периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. са продължили да се ползват от Програмата и за същия период са били настанени в същото категоризирано,регистрирано в Националния туристически регистър място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г., тоест, не са се премествали

-през периода от 16 ноември 2022 г. до 24 февруари 2023 г. продължават да са в същото място за настаняване, в което са били настанени към 31.10.2022 г. или са били преместени по изключение в друго категоризирано или регистрирано място за настаняване с решение по инициатива и преценка на Националния оперативен щаб към Министерския съвет (НОЩ). Условията и редът за това се определят от НОЩ.

- в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър – важи само за новонастанени лица с предоставена временна закрила при условията на плана за действие при временна закрила в Република България, настанени по изключение с решение на НОЩ, което се извършва с цел събиране на членовете на едно семейство по смисъла на Директива 2001/55/EO на Съвета от 20 юли 2001 година и Решение за изпълнение (ЕС) 2022/382 на Съвета от 4 март 2022 година или за постигане на друга легитимна цел.

Министерство на туризма напомня на хотелиерите,че, за да бъдат изрядни в документацията, необходима за получаване на помощите,не може да се приемат в места за настаняване и подслон новопристигнали лица от Украйна, които искат да се възползват от Програмата, без решение и разрешение от НОЩ. Задължително е данните на лицата с временна закрила по Програмата да се въвеждат в Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Това трябва да става не по-късно от 24 часа след тяхното настаняване или напускане. Относно издадената от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) „регистрационна карта на чужденец с временна закрила“ - при преиздаването ѝ от ДАБ новият номер задължително се въвежда в ЕСТИ, на мястото на номера на предходната карта.

Същевременно министерството на туризма изплати близо 18-те млн. лева по Втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, които бяха обработени в рамките на месец май.

Плащанията в общ размер на 17 567 339,60 лева бяха верифицирани след пълно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни периоди по Програмата от 01.06.2022 г. до 31.03.2023 г., извършено въз основа на работата на сформираната Междуведомствена работна група от експерти от Министерството на туризма и от ведомствата, които предоставят информация за разселени лица от Украйна по служебен път – това са Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Миграция“ при МВР, Държавна агенция за бежанците и Национална агенция по приходите.



По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да отпадне 15% таван на надценката на хляба

15% таван на надценката на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в ущърб на конкуренцията, смятат от сдружение "Модерна търговия". Ако реално тази седмица депутатите не ревизират решението на предшествениците си, мярката ще влезе в сила от 1 юли, а целият  бизнес е обединен против и се надява тя да отпадна. От сдружението..

публикувано на 25.06.24 в 14:24

Ямболски производители протестират срещу освобождаване на длъжностно лице от дирекция "Земеделие"

Земеделски производители в област Ямбол протестират по повод поредното освобождаване на длъжностно лице в Областна дирекция „Земеделие“. Последният директор е освободен от длъжност само 8 месеца след назначаването му. Според земеделците честите промени в ръководния състав създават нестабилност и затрудняват нормалното функциониране на местната..

публикувано на 24.06.24 в 12:59

И в Ахтопол очакват силен сезон

И в Ахтопол очакват силно лято като повечето туристи традиционно избират тази дестинация през юли и август. Тони Димитрова е акцентът в културната програма на Ахтопол, допълни кметът Станислав Димитров. "На гости ще ни бъдат най-силните мъже на 10 август, отново ще имаме галерия на открито с тема "Море докоснато от Странджа". Много са мероприятията..

публикувано на 24.06.24 в 11:05

Възобновяват безплатните туристически обиколки в Бургас

Отново започват безплатните туристически обиколки в Бургас. Началото е от днес.   Доброволци - ученици и студенти, на възраст между 16 и 25 години ще показват и разказват за красотата и забележителностите в града.  Туровете са на български, английски и немски и преминават през 13 стоп-места. До 1 юли обиколките ще се провеждат само в събота и..

публикувано на 22.06.24 в 13:29

Фестивалът "Биле фест" ще е три дни на остров "Света Анастасия"

Тридневен „Биле Фест“ ще се проведе на остров „Света Анастасия“ тази седмицата. Началото му е в събота /22 юни/ и ще продължи до 24 юни – Еньовден.   Традицията и фолклора ще са в основата на събитията във вълшебния фестивал на билките. Ще има и базар и миди на тенекия, разказа управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:..

обновено на 22.06.24 в 09:25

Община Созопол подписа споразумение за ремонт на общински път

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа с министъра на МРРБ Виолета Коритарова-Касабова споразумение за изпълнение на общински проект, който е свързан с рехабилитацията на общински път BGS 1213 /III 7908, Присад-Димчево, в участък от село Зидарово до с. Вършило, общ. Созопол. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, като обектът е..

публикувано на 21.06.24 в 15:05

Променят програмата"Моят град, моят квартал, моята улица"в Бургас

Програмата "Моят град, моят квартал,  моята улица" преобрази много междублокови и градски пространства в Бургас. Тази година в проектобюджета на общината бяха заложени повече средства за продължение на благоустрояването. В момента се подготвят промени, които бяха обсъдени на заседания на общинските комисии.Предстои тя да се надгради и вече ще се..

публикувано на 21.06.24 в 13:57