Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически обекти в Ямбол ще бъдат възстановени

Брънековата къща, Ямбол
Снимка: Емил Енчев

В Ямбол предстои да бъдат възстановени обекти с историческо и културно значение по съвместен с общината в Одрин. Дейностите ще бъде финансирани по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Проектната идея включва възстановяване градската часовникова кула, първия в България конски трамвай, както и вътрешната част на емблематичната за Ямбол Брънекова къща, на която в момента се прави основен ремонт. През последните десетилетия периодично се поставя въпроса за възстановяването на часовниковата кула в центъра на града. За нея се споменава в един от пътеписитена граф Джордж Кепъл, посетил Ямбол през 1829 г. Изградена е през XVIII в. по решение на занаятчийски еснафи и платена с техни средства. Историкът Христина Женкова разказва:

"Часовниковата кула функционира и след Освобождението, но е разрушена по- късно за нуждите за развиващия се нов град".

Как е изглеждала часовниковата кула се добива представа единствено от картина на Иван Славов на завесата за ямболското читалище.

Не по - малък интерес предизвиква и друг важен символ на Ямбол- дековилната железница с дължина 52 км, наречена „конски трамвай“ и свързваща Ямбол и Елхово.


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат ежедневни полети между София и Бургас за лятото

Националният авиопревозвач “България Еър” поднови своите редовни полети между София и Бургас. По информация в сайта на компанията, до края на месеца ще има още четири полета, а днешният е от 21 часа.  От 1 юли стартират редовните полети, като в системата е записано, че ще има ежедневен транспорт до 8 септември. Полети няма да има на 3 юли, 3 и 4..

публикувано на 23.06.24 в 15:45

Поевтиняват зеленчуците на борсите в страната

По-ниски цени на основните храни на борсите у нас, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  По-евтини зеленчуци се предлагат навсякъде по борсите в страната. По-ниски са цените и на основни хранителни стоки, както и на плодовете. Най-голямо намаление има в цената на картофите -  с 12%. Зелето и зеленият лук поевтиняват съответно..

публикувано на 23.06.24 в 15:10
Инж. Йордан Вълчев

От АПИ обещават да няма ремонти, затрудняващи пътуването до морето това лято

Тази година не се предвиждат големи ремонтни дейности по магистрала "Тракия", всички ремонти са локални и се извършват в дните от седмицата, когато не е натоварено движението. Петък, събота и неделя не се извършват ремонти и хората могат спокойно да пътуват до морето . Това каза пред БНР инж. Йордан Вълчев, председател на УС на АПИ. Той добави,..

публикувано на 23.06.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

Ще гласуват поставяне на 6 броя люлки за деца със специални потребности в Бургас

Предложение за закупуване и поставяне на 6 броя люлки на детски площадки, приспособени за деца със специфични потребности е внесено в Общинския съвет в Бургас. Докладната записка е на съветници от групата на ГЕРБ. Според тях, приблизителната стойност за една люлка е около 650 лева, а общата необходима сума ще е около 3900 лева. Част от нея в размер..

публикувано на 23.06.24 в 10:00

Жълт код за жеги в цялата страна

Жълт код за горещини в цялата страна издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево и горещо. Следобед над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър..

публикувано на 23.06.24 в 08:57

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на..

публикувано на 23.06.24 в 08:12
архив

Община Бургас планира строителство на нова детска градина в кв. Сарафово

Детска градина се планира да бъде изградена в квартал „Сарафово“ на площ от близо 5 600 кв. метра. Предстои местният парламент да гласува решение, с което теренът да бъде поискан от държавата и собствеността да се прехвърли на община Бургас.  По-рано тази година теренът в Сарафово бе пуснат на търг от областния управител, но по-късно той отмени..

публикувано на 22.06.24 в 17:16