Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гъбена чорбица-чиста душица от Троян

Автентичната рецепта бе представена в Етнокухнята на Регионалния музей

| обновено на 09.07.23 в 23:02


Гъбена чорба по автентична троянска рецепта представиха в Бургас. Приготвиха я представители на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Етнокухнята на Регионалния музей. В съвсем професионална кухня е превърнат кът от двора на етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69. 

 Ястието представлява бистра супа от сушени гъби, като местната рецепта добавя сушени дренки и булгур за плътност. 

"Троянската кухня и изобщо тази на балканджията е много интересна. Тя е характерна с това, че е доста пестелива. Троянският еснаф винаги се е придържал към принципа, че храненето не е за удоволствие-то е за да се поддържа здравето на тялото, духа и способността за работа", разказа музейният специалист Даниела Банкова. Земята в Троян е бедна, ражда оксъдно, затова троянецът е намерил начин в сушенето на плодове, зеленчуци, билки да се поподготви за трудния период от годината. Такъв е случаят и с гъбената чорба. 


Рецептата изисква манатарки, защото са най-подходящи за сушене, дренките придават кисел вкус. Те, както и булгурът предватилено се киснат, преди да се пристъпи към приготвянето им. Кромид лук, който се запържва, в някой семейства се прави с нарязани зелена чушка и домат. Както знаем, тайната на едно ястие, е в правилните подправки, а Даниела Банкова си ги носи  директо от планината: 

"При подправките в нашия край чурбрицата е преобладаваща, слага се почти на всяко ястие. Добавям пранинска мащерка. Гъбите се обичат много с копъра. Слагам и магданоз. От мен са отгледани. Също и дивисил."

Троян се слави с ракията си и сливите, които освен във вариант на всякакви сладки печива и ошав, намира място при солените ястия-телешко или свинско със сини сливи.  В периода на пости яхнията от сливи се комбинира с картофи. 

Характерен за този край е и чуканият фасул. Бабите са го съчетавали с коприва през пролетта или със сланина през зимата. Сланината е важен продукт за троянци-от мезе за ракията, тънко нарязана и пиперосана до готвена с кисело зеле или осолена. 

Някой от тези ястия се срещат в менютата на троянските заведения. А до бита на старите българи  може да се докоснете като посетите Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, където сладкодумните урединици ще добавят атмосфера и цветни истории от този край. Акцентът е върху керамиката. 
 
Рецептата за троянската гъбена чорба чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

12 момичета ще се борят за короната в конкурса "Кралица на Бургас 2025"

Конкурсът „Кралица на Бургас 2025“ предстои през следващата седмица. За короната ще се борят 12 момичета, на възраст от 15 до 22 години. Събитието ще бъде на нова локация, не в Летния театър, където се провеждаше до сега, а в центъра на Бургас, на площад Тройката пред Дома на НХК, съобщи Ваня Маринова, лицензиант на конкурса: "..

публикувано на 21.08.25 в 10:30

Правят „Зона за безопасност на пътя“ в Бургас

На 23 и 24 август в района на Морска гара – Бургас ще се проведе шестото издание на Тийн Бум Фест, което ще включва иновативната „Зона за безопасност на пътя“. Целта на инициативата е да предостави на младите хора реално усещане за опасностите на пътя и да ги обучи как да реагират адекватно в критични ситуации. Посетителите ще имат възможността да..

публикувано на 18.08.25 в 16:00

Пъстро музикално лято за Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд"

Посещение на музикален фестивал в Мадрид, концерт в Котел, участия на лични и семейно празници с това е изпъстрено музикалното лято на Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд". Те се подготвят и за концерт  в края на август на остров "Света Анастасия" и с нетърпение очакват срещата с публиката си. Датата е  29 август, когато на късчето земя..

публикувано на 17.08.25 в 17:30

Гери Турийска - кулинар, пътешественик и артист по душа и призвание

Гери Турийска е писател, музикант и радиоводещ. Родена е в Казанлък, когато е 3 – годишна възраст семейството й се мести в Шейново, а след това заминава за Мюнхен, през 1993 година се установява в София.  Турийска е автор на текстове на Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Рут Колева и др.Била е вокалистка на формацията Рубикуб.  Има..

публикувано на 17.08.25 в 16:00

Ямбол ще си сътрудничи с японския град Наканоджо

На работна среща в Ямбол извънредният и пълномощен посланик на Република България в Япония Нейно превъзходителство Мариета Арабаджиева предаде на кмета Валентин Ревански официално писмо от кмета на град Наканоджо Шигеки Томару с конкретно предложение за побратимяване между двата града. „Поздравления за това, което видях и което виждам през..

публикувано на 16.08.25 в 09:35

Цвети Асенова: Обичам предизвикателствата, затова рисувам и върху стени, автомобили, лодки

Цвети Асенова е художник, който обича предизвикателствата. Освен на бялото платно, тя рисува и на стени, автомобили, лодки. Ще ви припомня, че тя изрисува стената на кея в Приморско. Темата е "морско дъно" и рисунките й покриха 120 квадрата, като превърнаха мястото в туристическа атракция. Цвети украси със свои пана и стените на..

публикувано на 13.08.25 в 10:00

World Taste Fest 2025 на Морската гара в Бургас от 15 до 24 август

World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...

публикувано на 11.08.25 в 16:00