Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гъбена чорбица-чиста душица от Троян

Автентичната рецепта бе представена в Етнокухнята на Регионалния музей

| обновено на 09.07.23 в 23:02


Гъбена чорба по автентична троянска рецепта представиха в Бургас. Приготвиха я представители на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Етнокухнята на Регионалния музей. В съвсем професионална кухня е превърнат кът от двора на етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69. 

 Ястието представлява бистра супа от сушени гъби, като местната рецепта добавя сушени дренки и булгур за плътност. 

"Троянската кухня и изобщо тази на балканджията е много интересна. Тя е характерна с това, че е доста пестелива. Троянският еснаф винаги се е придържал към принципа, че храненето не е за удоволствие-то е за да се поддържа здравето на тялото, духа и способността за работа", разказа музейният специалист Даниела Банкова. Земята в Троян е бедна, ражда оксъдно, затова троянецът е намерил начин в сушенето на плодове, зеленчуци, билки да се поподготви за трудния период от годината. Такъв е случаят и с гъбената чорба. 


Рецептата изисква манатарки, защото са най-подходящи за сушене, дренките придават кисел вкус. Те, както и булгурът предватилено се киснат, преди да се пристъпи към приготвянето им. Кромид лук, който се запържва, в някой семейства се прави с нарязани зелена чушка и домат. Както знаем, тайната на едно ястие, е в правилните подправки, а Даниела Банкова си ги носи  директо от планината: 

"При подправките в нашия край чурбрицата е преобладаваща, слага се почти на всяко ястие. Добавям пранинска мащерка. Гъбите се обичат много с копъра. Слагам и магданоз. От мен са отгледани. Също и дивисил."

Троян се слави с ракията си и сливите, които освен във вариант на всякакви сладки печива и ошав, намира място при солените ястия-телешко или свинско със сини сливи.  В периода на пости яхнията от сливи се комбинира с картофи. 

Характерен за този край е и чуканият фасул. Бабите са го съчетавали с коприва през пролетта или със сланина през зимата. Сланината е важен продукт за троянци-от мезе за ракията, тънко нарязана и пиперосана до готвена с кисело зеле или осолена. 

Някой от тези ястия се срещат в менютата на троянските заведения. А до бита на старите българи  може да се докоснете като посетите Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, където сладкодумните урединици ще добавят атмосфера и цветни истории от този край. Акцентът е върху керамиката. 
 
Рецептата за троянската гъбена чорба чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Деултум – малкият Рим в Тракия“ събира любителите на историята в археологическия резерват

На 26 юли Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин на античния фестивал „Деултум – малкият Рим в Тракия“. Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България. Фестивалът ще събере групи за исторически възстановки от цялата..

публикувано на 20.07.25 в 14:00

Вечер, посветена на морето в Поморие

Вечер, посветена на морето,  предстои в Поморие от 19.00 ч. в двора на Посетителския център по рибарство и морско дело. Пред местни и туристи  ще бъдат представени книгите: „Морето и Анхиало. Древност и съвремие” с автор Любка Николова и „Рибарски рецепти. Морски спомен от Поморие” със съставител и художник Анелия Григорова.   Григорова,..

обновено на 17.07.25 в 12:10

Започва мотосъборът край Кипилово в местността "Сайганица"

Началото на Мотосъбор „Кипилово 25“ ще бъде  дадено тази вечер от 21 часа в местността „Сайганица.“ Събитието, организирано от Мотоклуб „Лястовица 33“ и Община Котел, се е утвърдило като традиция и символ на свободния дух. Мотосъборът ще продължи до неделя, 20 юли.  По време на събора гостите ще могат да се включат в мотошествие до град Котел, да..

публикувано на 17.07.25 в 12:00

Летен базар ще се проведе в Ченгене скеле на 27 юли

Традиционният базар на открито с Coworking Family Burgas ще посрещне всички жители и гости на морския град на 27 юли в КТК „Ченгене скеле“.  Той ще бъде организиран от 18:30 до 21:30 ч. при вход свободен.  Събитието е социално устойчиво и цели да се намали прекалената употреба на вещи и да засили преизползването и рециклирането.  Желаещите могат да се..

публикувано на 16.07.25 в 13:30
Силвия Танева вляво, с черен тоалет

Минималистичният стил е тенденцията при булчинските рокли

Няма нищо по-хубаво от това, да видиш щастието в очите на младоженците, смята Силвия Танева, управител на популярен сватбен център в Бургас. Само преди два дни, тя и екипът й представиха своята най-нова колекция от сватбени и официални тоалети на бляскаво модно ревю на открито. MARINA YACHT FASHION SHOW – NESEBAR 2025. събра стил, лятно..

публикувано на 13.07.25 в 09:29

Изложба на гигантски африкански охлюви гостува във „Флора Бургас“

Експозиционен център „Флора Бургас“ е домакин на изложба на гигантски африкански охлюви през летния сезон. В зала 6 са представени над 20 вида сухоземни охлюви, включително най-едрите представители от групата „ахатини“. Посетителите могат да се запознаят с особеностите и биологията на различни видове – с черупки и без черупки, с разнообразни..

обновено на 11.07.25 в 07:32

През горещите дни работи система за разхлаждане в бургаския зоопарк

За днес е обявен оранжев код за жеги, а експертите съветват хората да стоят на сянка, да пият повече вода и да се разхлаждат. Същото е в сила и за животните. На обитателите на бургаския зоопарк се осигуряват много начини за справяне с горещите дни. Сред тях са иновативна система с пръскачки, ледени близалки и повече вода.  Система над..

обновено на 08.07.25 в 13:58