Как се приготвя традиционна българска баница ще демонстрира етнокухнята на Бургаския музей на ул. „Славянска“ 69. Ястието ще бъде приготвено от гости от Регионалния етнографски музей в Пловдив на 13 юли от 11 часа.
В постен или блажен вариант баницата присъства на обредната трапеза в много празнични дни от народния календар – на Бъдни вечер, Коледа, Васильовден, Сирни заговезни и др.
Традиционната българска баница се приготвя с плънка от бяло саламурено сирене. Плънката се наръсва върху тестени кори, които се навиват на руло или се редят пластове в тава. Съществуват варианти за вити баници с комбинирана плънка, включваща ориз, кайма, тиква, орехи, зелени растения, кисело зеле и други добавки.
В Родопите, заради силно развитото овчарство, баницата с млечни продукти е широко разпространена, като се приготвя по най-различни начини: с яйца и сирене, плюс добавена мазнина, а понякога и с допълнителни подправки; със сирене, яйце и кисело или прясно мляко; чиста, в която има само сирене и някаква мазнина.
Баница с плънка от яйце, сирене и кисело мляко обикновено се нарича домашна баница и в нея се слага краве или овче сирене. В някои краища на България се прави и баница с извара или с осолен млечен квас (готварска сметана).
Това е едно от любимите български ястия, което може да се сервира самостоятелно, като предястие или като част от организирана трапеза. С баница може да се „отсрамиш“ при посрещането на скъпи гости.
Не случайно тя заема почетното пето място в световната класация за най-вкусни ястия със сирене, защото няма човек, опитал веднъж българска баница, да не е останал запленен от превъзходния й вкус.
Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители на сладкия летен плод на централния площад в селото. Тазгодишното издание се организира от Община Каварна със съдействието на кметството и Народно читалище „Народен Будител – 1940“ в Българево. В..
Лонгозните гори по нашето Черноморие представляват крайречни гори, разположени в долните течения на някои черноморски реки, където климатичното влияние на морето е най-ясно изразено. Характерният облик на лонгозните гори по Българското Черноморие е свързан с участието на редица растения с дълги увивни стъбла (лиани). Тези горски формации са..
14 – ти Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025 ще се проведе днес и утре в Малко Търново . По време на събитието отново ще бъдат представени елементи от уникалните странджански занаяти, кухня, традиции и фолклор, съобщи Милена Райчева, секретар на читалище „Георги Попаянов 1914“, организатор на..
Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин днес на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. " Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България, а именно Деултум “ - казва директорът на общинския исторически музей в..
Бургас е домакин за 13-ти път на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението между 25 и 27 юли. За първи път събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България – Румен..
За втора поредна година в програмата на Младежкия международен център-Бургас е включен курс по самозащитата. Занятията са безплатни и се провеждат един път седмично в сградата ММЦ-Бургас в комплекс "Меден рудник". Радостина Николова притежава II дан по Полицейска лична защита, и на участниците в курса предава своя опит като инструктор към..
През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена. Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...