Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас подписаха новия КТД с по-добри условия на общинските социални работници (ОБНОВЕНА)

| обновено на 17.07.23 в 09:55

Кметът Димитър Николов и представителите на синдикатите в социалната сфера в Бургас подписаха новия колективен трудов договор (КТД), който урежда по-добри трудови възнаграждения и условия за общинските социални служители.

За работа в рискова среда работниците ще получават допълнителен платен годишен отпуск - за социален асистент към „Асистентска подкрепа“ - 2 работни дни, а за всички останали длъжности в сферата на социалните услуги - 5 работни дни, обясни за БНР Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ към Общината. 

„Според клаузите в новия трудов договор Община Бургас ще осигурява и средства за обучение и повишение на професионалната квалификация на социалните работници.

Необходимо е постоянно да се повишава качеството на социалните услуги, а това става с повишаване на професионалната квалификация на самите служители.

По принцип има голям интерес и необходимост към социалните услуги в Бургас. Тези, които се администрират от Общината, както и тези, отдадени по съответния законов ред за изпълнение с външни доставчици са с пълен капацитет. Потребителите са разпределени според техните потребности и продължаваме да търсим възможности  за покриване и нуждите, които възникват в обществото.

Правят се индивидуални оценки на потребностите и след това специалистите взимат решение какъв вид социална услуга да бъде използвана от съответния потребител.

Затова е и важно Община Бургас да подкрепи социалните служители, за да са с достойно заплатен труд. Колективният трудов договор влиза в сила със задна дата от 11 юли и ще бъде двугодишен. 

Новите услуги, за които кандидатства Общината са две, като е в процедура да направи т.нар. държавно делегирани дейности - основната издръжка на няколко социални услуги, 5 от тях са в пакет, защото са в рамките на Оперативна програма. Те са два дневни центрове за деца и младежи, с особено тежки увреждания, в помощ на тях и на техните семейства. Един нов център за обществена подкрепа, който ще бъде за спешно настаняване на деца в риск, едно наблюдавано жилище за непридружени лица от различен произход, пристигащи у нас, както и Защитено жилище за жени с умствена изостаналост. Заедно с тези пет услуги Община Бургас е в процедура да направи и държавно делегирана дейност до приключване на Оперативната програма и кризисен център, който е новоизграден, в който са настанени специално бежанци - майки и деца от украински произход.

Увеличава се и размерът на наградите за Деня на социалния работник и за  празника Рождество Христово от 560 лв. до една минимална работна заплата. Средствата за работно облекло на всички работници и служители също се увеличават от 350 до 500 лв., с изключение на служителите и работниците, на които ще бъде осигурено работно облекло.

При реализиране на икономии във фонд работна заплата на съответната социална услуга, процент от икономиите ще бъде разпределен като ДМС между работниците на база отработени дни, оценки от атестацията или показани резултати в края на всяка календарна година.

Трудовото възнаграждение на социалните служители е съобразено с предстоящото увеличение на стандартите в сектора, което предвижда да бъде от 5 до 15 %, каза още Мая Казанджиева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43