Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата е чиста

Военният научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море

Военният научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море. Пробонабиране се прави по цялото Черноморие- от Шабла до Велека. Конкретно за бургаска област се обхваща територията от Емине до Велека, обясни днес  флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, който е и ректор на ВВМУ. Плавателният съд днес акостира на бургаското пристанище и обяви ден на отворените врати. Граждани разглеждат кораба, който прави научни изследвания в Антрактида.


В момента той има няколко задачи, като една от тя е мониторинг на водата на Черно море. Още след взривяването на язовира в Украйна е започнало наблюдение на северозападната част на Черно море и конкретно в икономическата зона на България, стана ясно днес. Корабът ще вземе проби от 20 точки, като това вече е станало от 13 пункта.  


Качеството на водата е добро, адмирал Медникаров уточни, че водата във Варна отдавна не е била толкова чиста. 

Пробонабирането се извършва от експерт от ИА "Околна среда и води", той ги взема. Пробите се предават на пристанищата, спазва се методологията.Дори аз пробвах водата на вкус, никак не е лоша! Не светя, не съм радиоактивен.!"

Конкретни резултати се очакват до дни. Няма замърсяване.

Голямото замърсяване около Одеса вече го няма, цветът на водата се е променил там. Водата е  възстановила солеността си обясни проф. Медникаров. Опасността на България е преминала. Причината е, че заради валежите се е покачило нивото на р. Дунав:

"Това високо ниво на река Дунав е направило своеобразна бариера.Замърсяването не премина делтата на Дунав."

Ще има още едно пробонабиране ще бъде направено.



Как точно се осъществява мониторингът, очаквайте утре в програмата на БНР бургас.
По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Поморие е готова за туристическия сезон

Община Поморие в готова за летния сезон, приключват основните ремонти, които протичат по улиците „Княз Борис“ и „Мусала“. Това посочи зам.-кметът Янчо Илиев в открито студио на БНР Бургас в Поморие. "Там се привършва един светофар, който ще допринесе за сигурността на движението, за пешеходците. Приключва и пробивът, който е на ул."Европа" и..

публикувано на 01.06.24 в 15:47

Министърът на туризма ще посети Южното Черноморие и Странджа утре

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети Южното Черноморие и Странджа утре по инициатива на Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", съобщават от организацията.  Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село Българи...

публикувано на 01.06.24 в 13:57

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил благоприятна..

публикувано на 01.06.24 в 13:35

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас. Тя заедно с община Бургас ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде  поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Участниците ще могат да вложат от 750 до 10 000 лева, а лихвата, която ще им носи дивиденти, ще е 3..

публикувано на 30.05.24 в 16:19

Бургаски екскурзоводи също се обявиха против становището на КЗК

Екскурзоводи от цялата страна са възмутени от становище на Комисията за защита на конкуренцията, което беше публикувано миналата седмица. В него се посочва, че нормативната уредба, регулираща дейността им, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището пише, че всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град..

публикувано на 30.05.24 в 15:31

"Плаващи шезлонги" са новите уреди в помощ на трудноподвижни хора по Южното Черноморие

"Плаващи шезлонги" са новите водни уреди в помощ на трудноподвижните хора, които вече са закупени на част от плажовете по Южното Черноморие. Такива модерни водни столове засега предлагат 23-ти плажни ивици носители на Син флаг. Тези подобрения са предвидени в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие и от следващата година трябва..

обновено на 30.05.24 в 13:20

НАП: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Завършилите средното си образование през 2024 година 3335 ученици от Бургаска област трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, напомнят от териториалната дирекция на НАП в Бургас. Само за Община Бургас , това трябва да..

публикувано на 30.05.24 в 11:52