Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови образователни програми и промяна на Наредбата за паркиране гласува Общинския съвет в Бургас

| обновено на 25.07.23 в 08:13

Промяна на Наредбата за паркиране в Бургас е част от точките в дневния ред на Общинския съвет. Местният парламент ще гласува и 7 нови образователни програми. 

Промяната в Наредбата за паркиране предвижда да бъдат предоставени персонални паркоместа на хора с трайни увреждания, които не могат да се придвижват без чужда помощ. Това обясни директорът на общинското предприятие транспорт в Община Бургас Пламен Димитров. "Предвижда се тези паркоместа да се дават в срок до 3 години или в срок на експертното решение. Тези паркоместа ще бъдат обособявани в непосредствена близост до адрес на съответния човек с такива увреждания. Досега беше в отделна Наредба, която беше отменена първо от Бургаския административен съд, после потвърдена от софийския, така че тя отпадна. Разликата в старата Наредба и в новата е, че местата ще бъдат маркирани по по-различен начин", посочи той.

Да бъде разкрит дежурен стоматологичен кабинет в общинския Дентален център в Бургас през почивните и празничните дни, предлагат група общински съветници. Според тях, обезпечаването на медицинския състав, може да се осигури чрез вътрешни размествания в работния график. "Знаем, че има възможност в Стоматологията в Бургас да бъде открит такъв кабинет през почивните дни, който може да работи дори не на пълно работно време, а например 4 или 6 часа, да се направи вътрешна реорганизация на лекарите, които работят там", обясни Росен Топкаров от вносителите. 

Промяна на възнагражденията на кметовете и кметските наместници в Община Бургас е друго предложение на местната администрация. 1165 лв. е заплатата до този момент на кметовете на Българово, Равнец, Извор и Маринка. 1090 лв. е възнаграждението на кметовете на Драганово, Изворище и Твърдица. Сега се предлага те да получават 1500 лв.  До този момент възнаграждението на кметските наместници на Димчево, Брястовец и Миролюбово е 910 лв., като се предлага то да се увеличи на 1200 лв. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър започна IX-ата Международна конференция по картография

Кметът на Община Несебър Николай Димитров откри IX-ата Международна конференция по картография и ГИС и приветства участниците в престижното научно събитие, което  се провежда в Артиум център в морския град.  В него  участват  над 140 картографи от 27 държави. Организатори  са Българската картографска асоциация, с председател проф. Теменужка Бандрова  и..

публикувано на 18.06.24 в 15:49

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече в сравнение с тези през същия период на миналата година.  От началото на месеца са пламнали 67 пожара в областта, докато миналия юни са били 32. Седем са вече пожарите в житни блокове, като са..

публикувано на 18.06.24 в 15:30

Община Нова Загора: Пазете се от измамници при ремонта на покриви

Община Нова Загора апелира гражданите, чиито имоти са пострадали от градушката миналата седмица да бъдат особено внимателни при наемането на майстори и фирми за ремонт на покриви.  През последните няколко дни в града са се появили групи предлагащи тази услуга, а стълбовете са облепени с обяви за извършване на покривни ремонти. Не се изключва..

публикувано на 18.06.24 в 14:32

До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена

Общинският съвет трябва да даде разрешение на Община Бургас да поиска да придобие държавни имоти, на които се намира част от велоалеята между Бургас и Сарафово. Участъкът пропадна заради свлачище. След положително становище на съветниците, ще бъде изпратено писмо до областния управител, а той от своя страна ще напише доклад до Министерски съвет. Той..

публикувано на 18.06.24 в 11:35

Спират водата в част от Слънчев бряг днес

Поради подвързване на нов водопровод в к.к. „Слънчев Бряг“- Запад,  днес ще бъде спряна водата в района от река Хаджийска до кръстовището на супермаркета в района.  Това съобщават от  ВиК – Бургас. Водата ще бъда спряна до приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 18.06.24 в 10:26

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Татяна Николова - директор на Бюрото по труда - Бургас

В Бургас обучават 170 безработни по осем професии

170 безработни от Бургас и региона могат да се включат в безплатни обучения по осем професии. Курсовете са 300 учебни часа, изплащат се и дневни стипендии от 15 лева.  Обучения са по професиите „“Електромонтьор“, „Заварчик“, „Сътрудник малък и среден бизнес”, „Търговски представител“, „Снабдител“, „Барман сервитьор“, „Работник в..

публикувано на 18.06.24 в 08:25