Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Jazz в цялата страна“ идва и в Бургас

| обновено на 28.07.23 в 10:40

Инициативата „Jazz в цялата страна“ на Jazz FM е и в Бургас. Тя се осъществява с подкрепата на Общината. 

На откритата сцена „Охлюва“ беше открита изложба „Студентски джаз плакати“ на Националната художествена академия по съвместен проект на висшето училище и медията. 

В 18 ч. започва Jazztronica с DJ Mr. Moon (Младен Димитров от Jazz FM) с участието на музиканти на живо. 

19:30 ч. е концертът „Jazz в цялата страна“ на живо в ефира на радиото, с интервюта и изпълнения на ученици на вокалния педагог Мишел Дийн в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Мария Вандева, Иванжелина Трендафилова, Моника Миткова, Светлина Наумова. Най-младият участник е 12-годишната Яна Праматарова, още една ученичка на Мишел Дийн. В програмата са включени джаз стандарти и вокализирани версии на инструментални пиеси.

„Биг бенд Бургас“ с диригент Анастас Камиларов и със специалното участие на ученици от класовете по поп и джаз пеене в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас Аглая Тодорова (ученичка на Соня Пулева) и Мария Вандева (ученичка на Мишел Дийн). Със специалното участие още на ученичката на Мишел Дийн Яна Праматарова. Специален участник – барабанистът Асен Хайдутов. В програмата – джаз стандарти.

FromAroundCollective – групата на Стела Михайлова (вокал) и Михаил Михайлов (китара) – възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, с техните състуденти в Консерваторията в Грьонинген (Нидерландия) – Неделчо Нинов (тромбон), Марина Михайлова (тенор саксофон), Теодор Тошков (барабани). В програмата са джаз стандарти в суинг, блус и баладично звучене.

Голямата Мими Николова се включва с две свои емблематични песни, свързани с Бургас, в съпровода на пиано на родения в Бургас възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Самуел Ефтимов. Програмата чества и родените тук Генко Генов, в този ден се навършват 95-ата годишнина от рождението му, с песента „Калиакра“ и Апостол Карамитев-през тази година се навършват 100 години от рождението му- със „Замълчи, замълчи“. В изпълнение на Мими Николова през 1965 г. „Калиакра“ печели първото издание на „Песни за българското Черноморие“, прераснал в „Златният Орфей“. Песента „Замълчи, замълчи“ е нейният първи звукозапис, превърнал се в неостаряващ шлагер, озвучил финалната сцена от филма „Любимец 13“.

В интервюта на водещите Таня Иванова и Светослав Николов между изпълненията ще бъдат представени музикантите, културния живот в Бургас, постиженията на възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. 


Ето и програмата за уикенда:

29 юли, събота

11 ч., Регионална библиотека „Пейо Яворов“
Матине „Джаз историята на Бургас и региона“, първа част. С участието на Антони Дончев и Георги Дончев, на изследователката и писателка Румяна Емануилиду. В програмата: разговор за родения в Бургас композитор Кирил Дончев и неговия принос към театъра, импровизации върху негови композиции, както и върху произведения на автора на Химна на независимостта Георги Шагунов – композитор и оркестров лидер в Бургас. Експониране на изложба с фотоси по темата за джаз наследството на Бургас – държавни, общински и лични архиви (Георги Шагунов, Кирил Дончев, „Златният Орфей“, Сашо Димитров, Росица Николова).

30 юли, неделя

14 ч., Регионална библиотека „Пейо Яворов“

„Джаз историята на Бургас и региона“, втора част. С участието на Мими Николова в съпровода на Самуел Ефтимов. Ще чуем първата песен, спечелила „Златният Орфей“ – „Калиакра“ по музика на родения в Малко Търново Ангел Заберски, както и за първи път на живо след 1965 г. друга негова песен, отново представена от Мими Николова на „Златният Орфей“ – „Към Слънчев бряг“. Вокалистката ще поднесе още две песни, изпълнени от нея на първото издание на конкурса, тогава „Песни за българското Черноморие“ – „Всяко лято“ (м. Иван Стайков, т. Богомил Гудев), и „Първата среща“ (м. Иван Стайков, т. Захари Петров). Дискусия по документи за „Златният Орфей“ от този период, съхранявани в Държавен архив – Бургас. Честваме вековния юбилей на родения в Бургас Апостол Карамитев с изпълнението на „Замълчи, замълчи“ – първата песен на Мими Николова (м. Петър Ступел, т. Веселин Ханчев), озвучила финалната сцена от филма с негово участие „Любимец 13“. В концерта още – хитовете на Мими Николова „Синьо“ на родения в Малко Търново и работил в Бургас Борис Априлов, „Вечерен сняг“ от Иван Теофилов (драматург в театъра в Бургас) и „Двата бряга“ и „Миговете идват изведнъж“ от заснетия недалеч от тук първи български музикален филм „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов. Мими Николова ще поднесе и две незаписвани от нея песни по стихове на родената в Бургас Росица Николова: „Ние пак сме влюбени“ и „Сянка“. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери бойс бенд ни казват "Здравей"

Група "Мери бойс бенд" са ни казвали много неща през годините-с тях сме се смяли, плакали, били сме силни, щастливи, носталгични какво ли не вече почти 30 години, но сега ни казват просто „Здравей“. Така е озаглавен първият сингъл от предстоящия им нов албум. Именно в репетиционната намираме Мери, която споделя: "Това ни се прищя да кажем...

обновено на 19.05.24 в 20:41

ТФ "Петлите" с първо място на фестивал в Прага

Танцова формация "Петлите" участва в Международен фестивал в Прага, където представи Бургас и страната. В двата танца, изиграни пред публика и жури, се включиха 20 деца и младежи. Освен първо място на Фестивала, най-малкият танцьор получи награда за най-атрактивен участник.  Ръководителят на "Петлите" Георги Димитров, получи награда за цялостен принос..

публикувано на 19.05.24 в 12:00

"Горещи тела" ще покаже седем миниатюри на млади хореографи в НХК

7 миниатюри на млади хореографи от страната и чужбина ще бъдат представени в рамките на проекта „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ на сцената на Културен дом НХК днес от 18:30 часа. „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ / HOT BODIES /е обучителна перформативна програма, която се реализира за трета година в България. Тя ще се проведе в три български града - Бургас, Велико Търново и София, 10..

публикувано на 19.05.24 в 10:00
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от  днес. Той ще бъде отворен от 17:00 – 22:00 ч., входът ще е свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската,..

обновено на 18.05.24 в 14:04

„Мараш пее“ днес и утре в Стралджа

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество „Мараш пее“.  Във фолклорния празник се очаква да се включат над  500 танцьори от цялата страна. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено началото на събора с концерт на Капанския ансамбъл от Разград и фолклорния състав на домакините ансамбъл "Въжички" .  В неделния ден от..

публикувано на 18.05.24 в 10:17

Фолклорна магия озарява Китен днес

Концертът „Озарени от магията на фолклора“ ще се проведе днес в концертната зала на НЧ „Свобода 1948“ в Китен. Поводът е отбелязването на 10 години на Детска фолклорна формация "Урдовиза", а началото е от 16:00 часа.  Сред участниците във фолклорния концерт ще бъдат и Младежка вокална група „МОРСКИ ПЕРЛИ“, която е с учредителите на ДФФ..

обновено на 18.05.24 в 08:14

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09