Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ подкрепя финансиране за пропадналия участък към "Сарафово"

Снимка: Община Бургас

Проектът за крайбрежната алея в бургаския кв. „Сарафово“ не е свързан с регистрирани свлачища и не включва съоръжения за предпазване на морския бряг. Поради тази причина това предложение не може да бъде подкрепено от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който финансира укрепване на свлачища. Това съобщават в съобщение от Министерството. От там уточняват, че няма законов механизъм, по който чрез него да бъдат финансирани аварийни обекти, мероприятия и дейности.

Община Бургас не притежава права на възложител за реализация на изработения проект, защото не е заинтересовано лице. Поземлените имоти са изключителна и частна държавна собственост.

Затова и областният управител на Област Бургас е внесъл искане за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. През месец януари 2023 г. то е подкрепено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За тези обстоятелства МРРБ е информирало Община Бургас с 4 писма в периода юли 2022 г. – февруари 2023 г., пишат още от ведомството. Местната администрация е информирана отново за тях през месец юли т.г. чрез писмо, с което се обяснява защо проектът се връща и не може да бъде финансиран от бюджета на министерството. При водената кореспонденция от министерството са дадени указания за действия, които могат да бъдат предприети за повишаване на безопасността в района. Общината е уведомена, че в случай, че придобие права на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията и предвид обществената значимост на алеята в този участък, възможен източник на финансиране е Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., Приоритет 4 „Риск и изменение на климата“, по който се финансират мерки и дейности, насочени към превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси – свлачища, срутища, ерозии и абразии в настоящия програмен период.

Т. нар. „крайбрежна алея“ към кв. „Сарафово“ е изградена върху брегоукрепително съоръжение „дамба“, което е част от приключилия през 2021 г. проект за изпълнение на геозащитни мерки на свлачище „Сарафово“. С инвестиция на стойност над 50 млн. лв. от бюджета на МРРБ всички свлачища в района вече са укрепени чрез изградените противосвлачищни и противоабразионни съоръжения. Отделно през 2020 г. и 2021 г. от държавния бюджет са предоставени финансови средства на Община Бургас за укрепване на локално свлачище в м. „Ъгъла“ в кв. „Сарафово““.

Предвид създадената през 2022 г. аварийна ситуация са проведени неколкократни комисии по реда на Закона за защита при бедствия, организирани от областния управител на Област Бургас. Те не са установили нови или активизирани свлачищни процеси в този участък от алеята. Направените от експертите инженерно-геоложки проучвания са установили наличието само на дестабилизационни процеси с предимно повърхностен характер.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Илиев: Всеки глас има значение

Важно е да се гласува на предстоящите избори, аз ще го направя, всеки глас има значение, каза за БНР Бургас Станислав Илиев. Ако искаме да има действие, това означава, че и ние трябва да действаме. Лесно е да се оплакваш, че нещо не ти харесва. Дай  предложение то да стане по-добро, направи го ти по-добре, дай решение, за да се реши даден..

публикувано на 28.05.24 в 17:45

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителната агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства, Регионални дирекции по горите, дирекции на Природни паркове, лесозащитни и..

публикувано на 28.05.24 в 16:46

Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“

Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни..

публикувано на 28.05.24 в 14:59

С близо 1 млн лева ремонтират 130-годишното читалище във Воден

Ключови инфраструктурни проекти започват в община Болярово.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на сградите на читалището в село Воден и на общинската администрация. В началото на юни предстои и подписването на договорите за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата Малко Шарково и Мамарчево. Факт от тази седмица са вече..

публикувано на 28.05.24 в 14:43

Бургас ще e домакин на форум за енергийна ефективност и зелена енергия

Бургас ще бъде домакин на "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия". Те ще се проведат в периода 30 май – 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн. Организатори са Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.  Основен акцент ще бъде представянето на проекта за първата в..

публикувано на 28.05.24 в 14:31

Още една стара сграда в Бургас бе реставрирана

След мащабна реставрация, възстановена бе 3-етажната сграда на ул. „Граф Игнатиев” №5 в Бургас. Повече от две десетилетия тя бавно се рушеше и съществуваше реална опасност да се срути напълно, съобщават от Общината. Сградата някога е била собственост на Триандафил Теодосиу – бургаски индустриалец, който в началото на миналия век е управлявал своя..

публикувано на 28.05.24 в 14:18

В петък в Етномузея в Бургас ще готвят родопски пататник

Как се готви родопски пататник ще покажат този петък в Етнокухнята на Етнографския музей – Бургас. Пататникът е типично родопско ястие, а името му произлиза от наименованието на картофите – “патати” в родопския край. Основните му съставки са: картофи, лук, сол и джоджен, като според сезона също могат да се правят добавки – с месо, пръжки, сирене,..

публикувано на 28.05.24 в 11:47