Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков се впуска в ново предизвикателство в Тихия океан

Бургазлията атакува един от седемте най-трудни маратона в света от остров Каталина до Лос Анджелис

| обновено на 27.08.23 в 16:19


Световният рекордьор по плуване и единствен българин, преплувал Гибралтарския проток Цанко Цанков се впуска в ново предизвикателство. Той ще участва във веригата най-трудни плувни маратони в света - OCEAN 7. Той е първият българин, който ще плува в официалния старт днес в Тихия океан - от остров Санта Каталина до Лос Анджелис. Дължината на трасето е 35 километра. Плуването ще продължи около 10 часа в бурните и студени води на океана. Плуването е днес, но е нощно и заради часовата разлика у нас реално ще е 28 август.

Трудността идва от няколко фактора, поясни плувецът пред БНР-Бургас:
"Разстоянието е голямо, малко над 36 км по права линия. Втората причина са силните течения, които са непредвидими и не могат да бъдат прогнозирани, ниската температура на водата-Тихият океан е най-големият и най-студен океан на света. По време на работно посещение в САЩ направих няколко тренировки и водата беше под 14 градуса. Самият престой на плувеца 8-10 часа при 14-15 градуса създава рискове от хипотермия. Но онова, което прави уникален маратона, е че плуването е през нощта, което дезориентира плувеца, в едни момент той не знае къде е небето и къде земята."

Въпреки това за протока Каталина е преценено, че това е най-подходящата част от денонощието, тъй като теченията и вълните отслабват. Иначе вълните там могат да достигнат и височината на триетажни сгради, добавя Цанков. 
С гордост ще развея знамето на Бургас на американска земя, споделя плувецът
Другото специфично е, че плуването е в индивидуален формат. Когато българинът измине разстоянието, придружен от 2 плавателни съда с представители на съдии от Световната федерация по плуване, те ще отчетат времето и ще го вкарат в ранглистата на всички преплували протока. 

Състезанието съществува от 127 години. Световният рекорд за преплуване на протока Каталина е 7 часа и 16 минути. Поставен е през 1976 година от американец.

За предстоящото предизвикателство Цанко Цанков тренира по 4-5 часа на ден в басейн и открити води. От януари е започнал да влиза в морето, за да се адаптира към студената вода. Не пропуска и ледените душове два пъти на ден. 
Повече чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия срещу Англия във фокуса на европейското първенство по футбол

Европейското първенство по футбол в Германия ще продължи днес с нови три мача. В четвърта група, в Хамбург, от 16 часа съперници ще бъдат съставите на Полша и Нидерландия.  Следващите два мача са от 3-та група. От 19 часа в Щутгарт, Словения - Дания. Един от отборите, сочени сред фаворитите за европейската титла - Англия, започва участието си на Евро..

публикувано на 16.06.24 в 08:42
Шихан Тони Петров

Шихан Тони Петров: В нашата работа възпитание и дух са едно цяло, само така се постигат успехи (видео)

В Спортен център ПМГ “Акад. Никола Обрешков” се проведе Традиционният национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана за полицаи и военнослужещи.  Той бе ръководен от Шихан Тони Петров - 7 Дан, международен инструктор и Гранд Мастър по оперативни полицейски процедури с проведени до момента 175 международни семинари на..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

През уикенда в Бургас - състезания по джет, уиндсърф, плуване, вдигане на тежести и тенис на маса

Стартът на Джет шампионата на България е в Бургас. Плаж "Крайморие" е домакин на първия кръг от Националния шампионат този уикенд - 14-16 юни. Инициативата и организацията е на местния клуб „Акватракс“ и Община Бургас. Сили ще премерят над 50 състезатели от България, Румъния и Гърция в различните категории. Водещ на състезанието ще бъде най-успешният..

обновено на 15.06.24 в 08:32
Германия - Шотландия

Германия с категорична победа за начало на Евро 2024

Домакинът Германия започна с лека и категорична победа с 5:1 срещу Шотландия на старта на Европейското първенство по футбол. В мач от Група А в Мюнхен германците не оставиха никакво съмнение в превъзходството си срещу островитяните, чиито футболисти се оказаха лесни жертви за своите съперници.  Германия от самото начало взе диригентската палка в мача..

публикувано на 15.06.24 в 07:48

Селекционерът на Германия призова нацията да подкрепя отбора си

Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман призова нацията да подкрепя докрай футболистите, докато домакините се готвят да открият Евро 2024 тази вечер срещу Шотландия. "Искам да се обединим като нация и да подкрепяме германския национален отбор, включително и на стадиона. Това е изключително важно. Трябва да използваме по всякакъв начин домакинското..

публикувано на 14.06.24 в 22:05
Финалът е на 14 юли в Берлин

Пълна програма на Евро 2024

Отборът на Германия открива Евро 2024 с двубой срещу Шотландия тази вечер. Мачовете от груповата фаза ще се играят в три часови пояса - 16:00ч., 19:00ч. и 22:00ч. Осминафиналите ще се провеждат в 19:00ч. и 22:00ч., а полуфиналите и финалът ще са в 22:00ч. Всички часове са в българско време. Финалът на първенството е на 14 юли в Берлин.  Пълна..

обновено на 14.06.24 в 21:59

Сувенирна топка на Христо Стоичков ще бъде разиграна на благотворителен търг в Бургас

22 отбора от пет държави ще се включат на 14 и 15 юни в Спортен комплекс "Славейков" в традиционния благотворителен турнир по футбол, в подкрепа на децата на загинали служители на МВР. Турнирът е част от спортния календар на Община Бургас и Международната полицейска асоциация (ИПА). Международното участие включва два отбора от Румъния, и по един от..

обновено на 14.06.24 в 16:02