Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на "Долно Езерово" обявиха безсрочни протести заради ВиК ремонтите

Близо 300 души излязоха на мирен протест в бургаския кв. "Долно Езерово", съобщават организаторите. Хората изразиха своето недоволство от качеството на работа и разкопаните улици в квартала в следствие на подмяната на канализацията, както и изразиха ясно своето искане за изграждане на нов път между Бургас и квартала.


Организаторите обявиха, че протестът става безсрочен докато не бъдат изпълнени исканията им.

Отсечката Бургас и кв. "Долно Езерово" е натоварена не само от автомобилите, които преминават за кварталите и околните населени места Равнец, Полски извор и Братово, а и от множеството тирове и цистерни, които обслужват „Лукойл“ и предприятията в близост.


„Жителите на квартала си задават въпроса защо отношението към тях от страна на общината и институциите, е като към „второ качество хора.“ Правата  и интересите ни не се зачитат, в резултат на което се влошава качеството ни на живот и удовлетвореност, които не са свързани само с личното материално, образователно и културно състояние. Години наред слушаме само обещания, но конкретни действия насочени към подобряване на условията на живот в квартала, неговата инфраструктура или качеството на въздуха, който дишаме  не се наблюдават. Ето защо ние няма да се примирим и ще отстояваме правото си на качествен живот“, заяви Мариета Рохова – организатор на протеста и председател на СНЦ „Долно Езерово".


Повече от година кварталът е разкопан заради подмяната на канализационната и водопреносната  мрежа. Улиците тънат в прах, а яснота дали и кога ще има възстановяване на асфалтовите настилки няма.

„Станахме свидетели на порочната практика фирма без техника да спечели обществена поръчка и в последствие да възложи проекта на подизпълнител. Има занижено качество на работа, именно затова едно от исканията е да се направи ревизия на проекта, за да не се случи отново ремонт на ремонта,“ заяви Васил Иванов, който е част от сдружението и един от инициаторите на протеста.


В "Долно Езерово" беше даден старт и на подписка, която за по-малко от час събра над 280 подписа. Подписката ще продължи като ще бъде разпространена в търговските обекти и пенсионерските клубове в квартала и в последствие ще бъде входирана заедно с исканията до МРРБ.

Ето ги и официалните искания на протестиращите:

  • Извършване на проверка по изпълнението на ИНТЕГРИРАН ВОДЕН ПРОЕКТ за област Бургас, финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд относно качеството на работа и на вложените материали при изпълнението.
  • Изцяло изграждане на нова пътна настилка и тротоари на местата, на  които са извършвани ремонтни дейности при изпълнение на същия проект.
  • Изграждане на нов път между Бургас и кв. Долно Езерово - улица „Одрин“.

Към събитието се присъединиха Антоанета Манолова, директор ЦАУ „Долно Езерово“, както и част от организаторите на протестите в кв. „Лозово“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет поиска безвъзмездно прехвърляне на терен за детска градина в Сарафово

Местният парламент гласува Община Бургас да поиска безвъзмездно прехвърляне на държавен терен в кв. Сарафово за изграждане на детска градина по време на днешното си заседание.  Земята е около 5 600 кв. м. и в началото на година за малко не бе пуснат на търг за продажбата ѝ.  Жителите на квартала инициираха подписка и спряха процедурата, обявена от..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

59 докладни записки предстои да разгледат бургаските общински съветници

След като нямаше общинско заседание на съветниците в Бургас през месец май заради изборите, днес те се събират за 11 сесия. Предстои да разгледат 59 докладни записки, предвидени са и 13 питания. Заседанието започва в 9 часа, а най-важните предложения, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфраструктурата и икономическо-социални дейности. Ще..

публикувано на 25.06.24 в 08:30
Влакът София - Бургас на централната столична гара.

Бързите влакове от София през Пловдив за Бургас и Варна с променени маршрути

Променя се маршрутът на бързите влакове от София през Пловдив за Варна и Бургас, както и от двата морски града за столицата от днес, 25 юни, съобщи БДЖ. Те ще минават през Филипово, Чирпан и Михайлово вместо през Крумово и Димитровград. Причината е ремонтът с цел модернизация на железния път, контактната мрежа и системите за сигнализация и..

публикувано на 25.06.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

18-годишен от Средец се удави на бургаския плаж

18-годишно момче от Средец се удави след скокове в морето от горната кула на моста на бургаския плаж. Скоковете във водата там са забранени, а зоната не е част от охраняемата част на плажа. Тялото на детето е извадено от екип от водолази. Инцидентът е станал в следобедните часове. Заради мътната морска вода спасителите от Северния плаж, които са се..

публикувано на 24.06.24 в 19:35

Областният управител и кметовете на общини призоваха бургаските депутати да работят единно за региона

Областният управител проф. Мария Нейкова проведе днес работна среща с новоизбрани депутати и кметовете от Бургаска област. Кметовете изложиха обстойно проблемите и приоритетите си пред народните представители, а областният управител настоя за институционална подкрепа за реализирането на проектите в област Бургас. „Зад всеки един от вас стоят жители..

публикувано на 24.06.24 в 17:17

Изграждат велоалеята от "Пода" до кв. "Крайморие"

Напредват дейностите по изграждането на велоалеята от Бургас до Крайморие, информира кметът Димитър Николов. В  момента се изгражда продължението на съществуващата велоалея, която да достигне до квартала. Работи се по отсечката между природозащитен център „Пода“ и квартала успоредно на републикански път I-9 “Бургас - Малко Търново“. Очаква се на “Пода”..

публикувано на 24.06.24 в 17:16

Скоро започва реконструкцията на водопровода на Мамарчево и Малко Шарково

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Мамарчево може да започне съвсем скоро. Днес кметът на Община Болярово Христо Христов и главният счетоводител Атанаска Станчева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за целева държавна субсидия в размер на 8 762 328 лева. Припомняме, че по..

публикувано на 24.06.24 в 16:42