Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Моника Петрова и нейният ароматен свят от лавандула

Тя е майка на Николета, с ДЦП и 100 % ТЕЛК

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Моника Петрова е от Генерал Тошево.Тя е майка на две деца. Николета скоро ще навърши 3 годинки, тя е с ДЦП и 100 % ТЕЛК.  Моника заедно със съпруга си отглеждат лавандула, а от маслото което добиват, произвеждат и предлагат натурални продукти. Заради състоянието на дъщеричката си са се преместили да живеят във Варна, за да може да я водят на рехабилитация.  


" Николета е нашият малък, голям герой! Тя се роди в 28 г.с., само 840 гр., спонтанно без да има причина за това. Лекарите не могат да посочат каква е причината за случилото се. В резултат на липсата на кислород тя получава мозъчни кръвоизливи, които засегнаха двигателните й функции."

Моника сподели, че е член на групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" от 2020 година. Първоначално е била само купувач, а след това се решава да се представи с натуралните продукти от лавандула, които произвеждат със съпруга си. 

"Чрез тази група имам възможност да контактувам с хора от цялата страна. Споделям и с други майки, които са в нашето положение и това е много полезно. Обменяме информация, помагаме си, даваме си съвети!"        


Семейството отглежда от 13 години лавандула и от билката произвежда натурални продукти. Добиваното лавандулово масло те използват за направата на сапун, крем за лице без водно съдържание, натурална лавандулова вода, разсад лавандула и ароматни торбички със сушен цвят.


"Кремът съдържа масло от лавандула, мед от лавандула също наше производство, пчелен восък, масло от жогоба и масло от манго, какаово и кокосово масло! Изключително хидратиращ и бързо попиващ, а маслото от лавандула помага за всякакви кожни несъвършенства. Лавандуловата вода е най-големият борец на акнето! Изобщо това е билка с много ползи, включително и за спокоен сън. Всичките ни продукти са изцяло натурални, без никаква химия или препарати! Всички продукти са регистрирани!", разказа още Моника Петрова.  

Повече информация може да видите на фейсбук страничката на семейството Лавандула Севтополис 

повече може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08
архив

Канят на Яньовден в странджанското село Стоилово

По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни - 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово, съобщи Мария Патронова, ръководител на дирекция „Култура, образование и спорт":  "Програмата ще започне в неделя, 23 юни от..

обновено на 23.06.24 в 06:56