Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бранша очакват горивата да продължат да поскъпват

| обновено на 30.08.23 в 08:13



Ръстът в цените на горивата продължава, като не е изключено те да стигнат 3 лева до октомври, прогнозират в бранша. Според търговци в Бургас горивата на едро поскъпват с 1-2 стотинки на дневна база. Засега увеличението не се усеща драстично по бензиностанциите, които удържат цените с нисък марж. Това, според тях, обаче няма как да продължи дълго. Росинка Бъчварова от Сдружението на малките търговци на горива в Бургас коментира:

 „Пазарът на горива изобщо не е спокоен. За това има редица фактори. Сред външните причини е намаляването на добива от държавите-износители и войните, а сред вътрешните – отнемането на концесията на нефтения терминал „Росенец“ от Лукойл. Рафинерията вдига цените на едро, а ги държи ниски на дребно. Всички се съобразяват с тях, само че вече не могат да издържат“

В момента разликата между големите вериги бензиностанции и по-малките е около 10 стотинки. 

Бъчварова допълни, че от септември влиза в сила увеличение между 2 и 3 долара на петрола за европейските страни, което ще е поскъпване реално с 5-7 стотинки.

Наблюдава се и аномалия - дизелът е по-евтин от бензина. „Оcнoвнaтa пpичинa зa тaзи тeндeнция e нaмaлeнoтo тъpceнe нa фoнa нa cвpъxпpoизвoдcтвo нa cмятaнoтo зa пo-зaмъpcявaщoтo зa oĸoлнaтa cpeдa гopивo. Обратното - когато има по-голямо потребление и цената е по-висока“, коментират в сектора.  

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас. Тя заедно с община Бургас ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде  поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Участниците ще могат да вложат от 750 до 10 000 лева, а лихвата, която ще им носи дивиденти, ще е 3..

публикувано на 30.05.24 в 16:19

Бургаски екскурзоводи също се обявиха против становището на КЗК

Екскурзоводи от цялата страна са възмутени от становище на Комисията за защита на конкуренцията, което беше публикувано миналата седмица. В него се посочва, че нормативната уредба, регулираща дейността им, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището пише, че всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град..

публикувано на 30.05.24 в 15:31

"Плаващи шезлонги" са новите уреди в помощ на трудноподвижни хора по Южното Черноморие

"Плаващи шезлонги" са новите водни уреди в помощ на трудноподвижните хора, които вече са закупени на част от плажовете по Южното Черноморие. Такива модерни водни столове засега предлагат 23-ти плажни ивици носители на Син флаг. Тези подобрения са предвидени в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие и от следващата година трябва..

обновено на 30.05.24 в 13:20

НАП: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Завършилите средното си образование през 2024 година 3335 ученици от Бургаска област трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, напомнят от териториалната дирекция на НАП в Бургас. Само за Община Бургас , това трябва да..

публикувано на 30.05.24 в 11:52

ДППИ осигурява условия на големи кораби да акостират в района на Пристанище Бургас

Дейностите по проекта за удълбочаване на акваторията в района на Пристанище Бургас се очаква да приключат до дни. Това е срокът за постигане на определена дълбочина, която ще позволи на големите кораби (контейнеровози) да маневрират. Изграждане на нова кейова стена за корабно място №28, на терминал Бургас - запад е друга част от  дейностите по..

обновено на 29.05.24 в 15:49

Предстоят ремонти на пътища в община Руен

Около 3 млн. лева са предвидени за ремонт на пътя между руенските села Дъскотна – Планиница – Рупча – Люляково. Друг важен проект за региона е основен ремонт на пътя Череша –Вресово – Зайчар. За него са предвидени около 4 200 000 лв. По двете обществени поръчки вече са получени оферти. Над 200 хил. лева обществена поръчка за асфалтиране..

публикувано на 29.05.24 в 13:23

Бургаският плаж най - евтин и това лято

Цената за чадър на плажа в Бургас това лято ще бъде непроменена 1,20 лв. Толкова ще струва и наемането на шезлонг. За поредна година, въпреки инфлацията и всички предизвикателства пред сектора, цената няма да бъде променена, защото това е максималната, която е посочена в договора ни, каза концесионерът на Северния плаж в Бургас Симеон..

публикувано на 29.05.24 в 13:06