Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злоупотреби спъват реализирането на мегапроекта на ВиК в Бургас

Жители на два бургаски квартала – „Лозово“ и Долно Езерово“ започват безсрочни протестни действия. Търпението на хората се изчерпа, след като повече от година и половина чакат да приключат ремонтните дейности по подмяна на водопроводи и канализационна мрежа в кварталите. Ремонтите са част от мегапроекта на ВиК-а Бургас за 460 млн.лв , финансиран от ЕС. Проектът, обаче, буксува с месеци, защото фирмата изпълнител „Алфавил строй“ дължи стотици хиляди левове както на подизпълнителите, така и за закупени ВиК-а тръби и други материали. 

Различни причини спъват приключването на строителните дейности по мегапроекта на ВиК-а Бургас в 3 квартала на града – „Лозово“, „Долно Езерово“ и „Славейков“. Тази част от проекта се изпълнява от консорциум от 5 фирми и е обединена под името „Бургас-Запад“. Повече от  година и половина продължават ремонтните дейности в трите квартала. 

Прах, кал, отворени шахти и големи изкопи трябва да търпят хората. Сроковете за приключването на ремонтните дейности вече 3 пъти се удължават. Да се асфалтират разкопаните улици и да се възстановят тротоарите искат протестиращите, които утре ще блокират движението на колите по един от ключовите булеварди на Бургас. 

"Сроковете им многократно се удължават. Повече от 4 месеца в нашия квартал не се работи. Няма никаква техника, няма никакви хора, спря да минава водоноска, малко от малко да намали праха, който дишаме. Когато завали дъжд, става кал. Преди няколко дни дете падна в изкопите, на три метра от детската площадка и си счупи ръката. Детето е с титаниеви импланти след операция", каза Николай Георгиев от квартал „Лозово“, който е сред организаторите на протеста.

За основен изпълнител на водния цикъл на квартал "Лозово", "Долно Езерово" и „Славейков“ чрез обществена поръчка е избрана фирмата „Алфавил строй“. Тя не разполага нито с техника, нито с работници, а всъщност е банковата сметка, по която се превеждат парите по проекта. 

Дружеството ВиК-а е изплатило всички предвидени средства за ремонтните дейности. Преди 7 месеца работата по подмяна на ВиК-а мрежата в кварталите, обаче, почти спира. Причината е, че „Алфавил строй“ дължи пари на фирмите подизпълнители, доставчиците на тръби и материали, както и тези които осигуряват техниката. Сред ощетените и фирмата на Мирослав Бакалов „Водолей груп“:

"Чакаме още плащания и сме спрели работа вече 7 месеца. Доколкото знам срокът е отново удължен до края на годината. По високите върхове вървят плащания, но след тях хора се опитват да отклоняват тези пари."

За проблема със забавените плащания по проекта, спряната работа в 3-и те квартала и неизпълнените ангажименти на фирма „Алфавил строй“ е запознат новия директор на ВиК-а Бургас Цветан Мирчев. Той е разговарял с хората в кварталите, обещал им е, че работата ще бъде подновена, но уви това така и не се случва.

"Проблемът е с изпълнителя. Мислим какви санкции може да наложим спрямо този изпълнител."

Станимир Георгиев е човекът за контакти с фирмата „Алфавил строй“ независимо, че тя се води на неговия син Иван. Като некоректен човек, който дължи пари и по други проекти е познат сред бранша Станимир Георгиев. Каква е причината точно той да бъде избран за основен изпълнител на мегапроекта на ВиК-а Бургас може само да гадаем. 

И преди Станимир Георгиев е поемал ангажименти да се издължи на фирмите подизпълнители, които не изпълни. 

""Долно Езерово" ще бъде завършено на 100% до края на септември. Говоря за асфалтирането, другите неща са завършени. "Лозово" е малко по-дълъг срокът. До 15-ти октомври ще приключим с ВиК, а до края на октомври ще приключим с "Лозово". За "Славейков" не мога да кажа срок, защото процедурите, които коментирахме са на път да се решат след Общинската сесия. Тогава ще знаем кога ще имаме разрешение да оправим проблема там.

Вие защо си мислите, че процесът с плащането е "хоп-хайде". Ами парите са блокирани в проекта. В момента, в който се развържат парите, ще се плаща. Достатъчно пари съм платил, на абсолютно всички и продължаваме да плащаме. Това са си наши търговски взаимоотношения, работим добре с тях", каза този път Станимир Георгиев. 

Новият областен управител на Бургас Пламен Янев заяви, че ще изисква всички документи по проекта за Бургас, тъй като проблемите с ремонтните дейности се виждат навсякъде в града. А за съмненията за злоупотреби и отклоняване на средства ще бъдат сезирани всички контролни органи.

Подробностите в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алеф" награждава победителите в литературния конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

 На официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията е от 18 часа в Културен дом НХК. БНР е медиен партньор на събитието.  Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото..

обновено на 01.06.24 в 15:09
Община Сливен

Работилници по стъклопис и грънчарство очакват децата в Сливен на 1 юни

Множество работилници по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай Деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър“ ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения. Началото на детските забавления ще бъде дадено в 12.00 часа по обяд.  За по-големите организаторите са..

публикувано на 01.06.24 в 08:49
Снимката е илюстративна.

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас. Организаторите са 5KM RUN. Стартът и финалът ще са до Пантеона в Морската градина.  Зам.-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров също ще се включи в инициатива "Инициативата е тяхна, всяка година я правят. Тази година са се спрели на нашата болница и на нашите детски отделения...

публикувано на 01.06.24 в 08:41
Снимка: Архив

Богата програма за Деня на детето в Бургас

На първи юни община Бургас организира на няколко места в града празнични прояви по повод Деня на детето. Първата започва в 9.00 и ще продължи до 20.00 часа.В Авиомузея ще се проведат арт работилнички за рисуване и хартиени самолети.  От 10.00 часа в пространството на читалище  "Асен Златаров 1940" стартира инициативата "Заплетени чудеса", тя..

публикувано на 01.06.24 в 08:29
Община Болярово

Детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" в Болярово

24 -ото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе  днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова. В рамките на събора е и конкурсът "С песните на Елена Граматикова", а целта на неговите организатори е..

публикувано на 01.06.24 в 07:50

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 31.05.24 в 16:15