Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ново обществено обсъждане за "Корал"

Общественото обсъждане в Царево за създаване на нова защитена територия „Корал“ беше отложено с 13 гласа „За“ от 16 членове на комисията. Въпреки това не липсваха и дебати между собственици на терени, включени в бъдещата защитена територия, представители на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ), Министерството на туризма, Областната администрация и местната власт. След повече от 2 часа дискусии по темата, беше решено, че комисията, създадена специално за случая, трябва да премахне всички неясноти и липси в техническите експертизи, да са посочени защитените местообитания, да се провери дали няма сметища сред терените, които ще бъдат обявени за защитена територия, както и да се насрочи ново обществено обсъждане. 


Предложението за създаване на нова защитена територия е на сдружение “Да запазим Корал”, обясни неговият председател Атанас Русев:



„Доколкото разбирам, цялата тази комисия няма да е легитимна, защото всяко нейно решение сега може да бъде обжалвано. В лицето на държавата не присъстват и представители, например на МРРБ, МЗХГ. Ако техният представител беше тук, то щяха да дадат отговори на хората, които присъстват - собственици на имоти. Малко история ще ви дам. През 1973 година е обявена природна забележителност „Блатно кокиче“ на къмпинг „Корал“, с площ от 0,5 хектара, което е заедно на всички земи зад самия плаж Корал, между стария път и Корал. Тази защитена територия е просъществувала до преди 30 години. В този момент тази територия не е защитена, въпреки всички дадености за това.“

Според областния управител Пламен Янев:


„На Корал рано или късно ще има защитена територия, това е безспорно за голяма част от терените там. Друг е въпросът с механичното маркиране на парцели, въпреки тяхната дори и геодезическа неточност в момента с цел отцепване на един регион.“



Кметът на Царево Георги Лапчев сподели:

„Процедурата трябва да е публична. Предложението, направено от неправителствената организация, е некоректно и то трябва да отпадне, но е мое лично мнение.“

Преди дни кметицата на Лозенец Женя Гандиева е получила писмо, че ще има разширение и на защитената територия Ропотамо:



„За мен това е пълно безумие. От Караагач до почти Мечата дупка е това. Една голяма територия от Лозенец. На картата виждаме, че има е сметище, там няма местообитания. Държавата не си е свършила работата, но от това страдат местните хора и собствениците на имоти, които са си купили терени там. От МОСВ да си направят експертизите и да се направи конкретно предложение към хората. Не можеш да правиш национализация в 21 век. Няма и представители от Кадастъра, от МЗХГ, от МРРБ. Това са важни министерства, трябваше да има техни представители тук, да разяснят на хората“.

След гласуване в края на дебатите председателят на комисията Станислав Георгиев посочи, че ще има ново обществено обсъждане, а директорът на Регионалната екоинспекция Павел Маринов обясни, че срокът, в който това може да стане, ако всички технически експертизи и документи бъдат допълнени, е след месец". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00