Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна досъдебно производство за наводението в Царево

| обновено на 08.09.23 в 18:01
2
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС



Досъдебно производство за причиняване на смърт поради професионална непредпазливост е образувала Окръжната прокуратура в Бургас във връзка с бедствието в Община Царево, при което живота си загубиха четирима души. 

Разследването ще бъде проведено всестранно, обективно и пълно. Това заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Досъдебното производство е по член 123 от НК, поясни той:

"Това е престъплението, при което наказателна отговорност се носи от лице, което е причинило смърт на другиго или други лица, поради незнание или немърливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, т. нар. смърт поради професионална непредпазливост."

Предвиденото наказание за подобно престъпление е затвор от 1 до 6 години. 


Извършени са огледи на моста, където бяха намерени телата на съдия Мария Москова и дъщеря й. 

Използван е високотехнологичен дрон, което е безпрецедентно в нашата работа досега, подчерта Чинев:

"С негова помощ успяхме не само да проникнем във вътрешността и под съоръжението най-вече, а освен да заснемем с висока резолюция и качество и да регистрираме отстояния, които са ни нужни с оглед на бъдещата техническа експертиза."

Предстои назначаването на тройни или петорни експертизи, чието изготвяне ще отнеме месеци, уточни прокурор Чинев. Продължават и разпитите на свидетели. Извършени са съдебно-медицинските експертизи и аутопсиите на загиналите. 

В момента на фокус е мостовото съоръжение, но разследването може да бъде разширено и да включи състоянието на речните корита и деретата. 

Във всеки един момент може да бъде пременена и правната квалификация според обема, вида и съдържанието на събраните доказателства, посочи още окръжният прокурор на Бургас. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана ще се проведе в Бургас

Традиционният Национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана за полицаи и военнослужещи ще се проведе в Бургас на 15 юни /събота/   в Спортен център ПМГ “Акад. Никола Обрешков”. Целта е повишаване нивото на служителите от МВР и българската армия по Лична защита за реакции в кризисни ситуации.  Той ще се ръководи от Шихан Тони Петров- 7..

публикувано на 08.06.24 в 17:11

Оставиха в ареста украинеца, обвинен в опит за грабеж от златарско ателие в Бургас

Бургаският районен съд остави в ареста украинеца Ваагн Галустов. Той е обвинен в опит за грабеж от златарско ателие в центъра на Бургас. По време на разследването е установено, че 52-годишният мъж е осъществил и сила чрез електрошоков удар с "тейзър" спрямо продавачката.  Опит за грабеж в центъра на Бургас: нападател стреля с тейзър по..

публикувано на 08.06.24 в 14:27

Районната прокуратура поиска задържането на украинеца, опитал да обере златарско ателие в Бургас

Районната прокуратура в Бургас внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо украинския гражданин В. Г., който се опита да обере златарско ателие в морския град. Нападението бе извършено на 6 юни преди обед, когато мъжът влязъл в ателието на централната ул. "Александровска" №69 и стрелял с електрошоково оръжие..

публикувано на 08.06.24 в 11:31

Национален протест срещу убийствата по пътищата e обявен и за Бургас

Национален протест срещу убийствата по пътищата на България е планиран днес в няколко града, сред които е и Бургас -  съобщиха организаторите му от асоциация "Ангели на пътя". В морския град се очаква демонстрантите да се съберат в 12 часа пред Съдебната палата. Пред съдебните палати се очаква да се съберат протестиращи и в  София, Варна, Пловдив,..

публикувано на 08.06.24 в 10:54

Предстои откриване на напълно обновеното затворническо общежитие в Бургас

В Бургас предстои откриване на напълно обновеното затворническо общежитие и на ново преходно отделение, т.нар. half way house, към него. Това съобщават от Министерството на правосъдието.  Служебният министър Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха днес затвора и..

публикувано на 07.06.24 в 15:46

Лаптоп подпали стая в хотел в Слънчев бряг, няма пострадали

Включен в мрежата лаптоп предизвика пожар в стая на 8-ми етаж в хотел в Слънчев бряг, съобщават от полицията.  В стаята не е имало туристи. Няма пострадали други хора.  Сигналът е подаден в 10,25 ч. На място е изпратен един противопожарен автомобил с трима огнеборци.  Нанесени са щети в стаята – опушени стени и стопена част от климатик,..

публикувано на 07.06.24 в 15:44

Започва спешен ремонт на оградата по границата ни с Турция

Спешен ремонт на оградата по границата ни с Турция разпореди Министерският съвет с решение от 6 юни. Неотложните ремонтно-възстановителни дейности по инженерното съоръжение и прилежащия път трябва да приключат до 31 декември 2024 г. Те ще бъдат изпълнявани по съвместен план на Главна дирекция "Гранична полиция" и Сухопътни войски, утвърден от министрите..

публикувано на 07.06.24 в 11:18