Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геотермално отопление се планира за всички ясли и детски градини в Бургас

Завърши реконструкцията на тръбопроводи за геотермална енергия в бургаската детска ясла номер 3, която започна миналата година. Чрез специална система от тръби геотермалната инсталация използва температурата от 5 до 23 градуса от два сондажа на дълбочина между 100 и 120 метра, без да черпи вода от тях. С енергията се захранват два агрегата - единият е за отопление, а другият - за охлаждане на сградата. Освен геотермалната система, детската ясла се сдоби и с нова площадка за игра.

На представянето на обновеното детско заведение присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът Йорданка Ананиева. Ето какво коментира градоначалникът:

„Финансирането на проекта идва от Норвежка програма. Около 600 хиляди лева е общата стойност, като тази детска ясла е първата в страната, която си организира отоплението и охлаждането по този начин. След като видяхме всички параметри по отношение на икономиите и качеството, това ни даде допълнителни мотиви, в програмата на общината за следващите две години, да се монтират такива съоръжения във всички ясли и детски градини.




Според директора на детската ясла, Пепа Николова, новият тип охлаждане предоставя комфорт на децата, техните родители и персонала на заведението:

„Вярваме, че ще има пестене на енергия. Все още няма как да разберем, тъй като ползваме системата от скоро. Но се радваме и на новата площадка. Тя ни беше мечта.“

Има идея и за изграждането на асансьор в триетажната сграда на детска ясла номер 3:

„Визията ми за него е да е външен и модерен, тъй като децата ще могат да ни виждат, както и ние тях. Те, разбира се, няма да се придвижват сами. В най-добрия случай, асансьорът ще бъде изграден догодина по това време.“ Това допълни още директорът на детска ясла номер 3.

Чуйте повече в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Националната конференция за обучението по физика

Национална тридневна конференция събра в Сливен експерти по физика от цялата страна, учители, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите в града. Ежегодното събитие се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св...

публикувано на 13.06.24 в 16:41

УАСГ може да разкрие филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и деканите на факултети възможностите, които Бургас предоставя за разкриването на филиал в града.  Той запозна преподавателите с базите за бъдещо обучение на студенти, както и с проекта за..

публикувано на 13.06.24 в 15:29

4 часа и 464 обиколки за водородния автомобил на „Автото”

Професионалната гимназия по транспорт беше домакин на националното състезание за водородно задвижвани автомобили – HorizonHydrogen GP. Надпреварата събра най-добрите училищни отбори от цялата страна, които демонстрираха своите умения и знания в областта на алтернативните видове горива. Отборът на ПГ по транспорт Бургас се представи отлично и..

публикувано на 13.06.24 в 14:56

Социалната градина за възрастни хора с деменция разширява капацитета си

Социалната градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“ разширява капацитета си и стартира прием на документи за нови потребители на услугата. Те трябва да  притежават ЕР на ТЕЛК/НЕЛК с диагноза деменция и/или Алцхаймер, р егистрация по постоянен адрес в община Бургас, з апазени навици за самообслужване, запазена двигателна активност...

публикувано на 13.06.24 в 13:07

Филиалът на СУ в Бургас разкрива нова магистърска програма - „Православно богословие“

Богословският факултет на Софийския университет разработи нова магистърска програма за предстоящата 2024-2025 академична година. „Православно богословие“ ще се изучава само във филиал – Бургас. Дисциплините, включени в програмата, минават през всички профили на богословието като наука и водят до познаването на важните и доктринално дефинирани истини в..

публикувано на 13.06.24 в 12:33

Стартира приемът за „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във филиала на СУ в Бургас

От днес стартира приемът за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във филиала на Софийския университет в Бургас през 2024 г. Той се осъществява по избор с оценки от държавен зрелостен изпит по музика, български език и литература и английски или с оценки от дипломата за средно образование по музика, информационни технологии и чужд..

публикувано на 13.06.24 в 11:26

Тракийският университет представя в Царево специалностите си

С празничен концерт в Царево Тракийски университет – Стара Загора стартира кампания за представяне на специалностите си и възможностите за изнесено обучение в черноморския град. На 14 юни (петък) от 18:30 ч. на площада пред Община Царево ще бъде даден официален старт на кампанията. Това ще стане с концерт на странджанската фолклорна изпълнителка..

публикувано на 12.06.24 в 12:11