Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обследват язовирите в Царево, мостове са поставени под наблюдение  

Снимка: община Царево



Хидроинженери започнаха обследване на двата язовира над община Царево. Остава в сила забраната за консумация на питейната вода, както и призивът да не се влиза в морето. Продължава снабдяването на населението с вода и храна, както и осигуряването на обходни маршрути. Няколко моста в общината са поставени под наблюдение.

Експерт: Ще падат още мостове! Не се вземат превантивни мерки

Комисия от „Басейнова дирекция“ и противопожарната служба в Бургас вчера констатира пораженията върху стените на двата язовира над Царево, а днес екип хидроинженери вече ги обследва, каза заместник кметът на община Царево Марин Киров.

Стените не са скъсани, благодарение на това, че са източени повече от два-три пъти по време на валежа, но са силно компрометирани. Язовирите в момента са на кота нула източени, за да няма опасност при последващи валежи. При последните две проверки от април и юни т. г. няма констатирани проблеми и нарушения". 

Обследването ще продължи до края на седмицата, а ремонтните дейности се очаква да приключат до два месеца.

Резултатите от пробите на питейната и морската вода след наводненията са компрометирани. Затова екипи предоставят вода и храна до всички населени места в общината. Утре се очакват резултатите от последните проби на питейната вода. С приоритет е осигуряването на обходните маршрути.

Няма мост по главните и вътрешните пътища, който да не е компрометиран, включително по стария път Царево-Лозенец, по пътя за с. Кости, включително, сега бях във Варвара и Резово. Мостовете, които са поставени под наблюдение са на с. Изгрев, с. Варвара. На Арапя има няколко моста, които са подронени, може да се преминава по тях, но сме отправили призив за внимателно и бавно преминаване“, каза Марин Киров.  

За петте района в Ахтопол, където започна свличане на земни маси е отправено запитване за становище до компетентните институции. Очакват се специалисти на Геозащита-Варна, които да направят проверка на място.

Бедственото положение в община Царево е удължено до неделя. 

Повече чуйте в звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ със спектакъл в двора на Етно кафене и музей

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ ще представят истински спектакъл в 18.00 ч. днес, в двора на Етно кафене и музей. Събитието е част от поредицата „Пролетна Етно палитра“. В него ще вземат участие учениците от 1 до 7 клас от бургаското училище, а програмата е изключително разнообразна. На сцената ще се изявят вокална група „Априлски звънчета“ и..

публикувано на 29.04.24 в 11:39

Разкриват духовната красота на Атон в Регионална Библиотека "Пейо К. Яворов"

В Регионалната библиотека на Бургас "Пейо К. Яворов" ще разкрият духовната красота на Атон с фотоизложба до средата на месец май. Тя е едно необикновено пътешествие в сърцето на духовната география.  Посетителите ще се насладят на визуален разказ, изтъкан от векове история и мистицизъм, запечатан в кадрите от Света гора. От древни манастири, пропити с..

публикувано на 29.04.24 в 11:13

Вижте къде няма да има вода днес

ВиК специалисти отстраняват авария, което е причина за спиране на водоповодаването в района на местност "Буджака -юг", къмпинг "Каваци" и местност "Ачмълъци" край Созопол. От 10 до 14 часа вода няма да има в района на улица "Лозарска" в Поморие.  В Айтос също се работи по аварии. До 14 часа прекъсване на водоподаването има по улиците..

публикувано на 29.04.24 в 10:40

Почистват превантивно речни корита и дерета в община Царево

Коритото на реката зад Централния плаж в с. Лозенец бе почистено  превантивно от храсти и растителност, с цел осигуряване на нормална проводимост, информират от общинската администрация. На територията на цялата община превантивно се почистват речни корита и дерета - р. Черна, к. Оазис, с. Лозенец и други. Към момента дейностите се извършват със..

публикувано на 29.04.24 в 09:38

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му..

публикувано на 29.04.24 в 08:17

Състезатели демонстрираха разликите между спортни и стандартни автомобили

Над 15 автомобилни състезатели и притежатели на мощни автомобили от цялата страна се включиха в събитие, посветено на пътната безопасност. Демонстрацията се състоя в двора на професионалната гимназия по транспорт. Искаме да покажем, че скоростта на пътя не е решаваща, каза един от автомобилните състезатели Петър Бакалов. "Който иска да е..

публикувано на 28.04.24 в 12:52

Благотворителен базар събира пари за ремонт на ямболската църква "Св. Троица"

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница“, но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква "Св. Троица" се организира благотворителен базар за спасяването на храма. Тъй като един свещеник отговаря за по 10 и повече села, литургии няма..

публикувано на 28.04.24 в 08:21