Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извинителните бележки от лекар на учениците ще бъдат електронни

От 1 октомври всички хартиени извинителни бележки от лекар за отсъствие на учениците стават електронни, съобщиха министерствата на образованието, здравеопазването и електронното управление.

Електронната бележка ще продължи да се издава по сегашния ред - след преглед при лекар, но данните от нея ще се насочват към електроните дневници на училищата.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски отбеляза, че се надява съвсем скоро и за денталните услуги да се издава електронна медицинска бележка за ученици. 


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на държавния изпит днес

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература.Учениците  можеха да избират дали да разсъждават върху автора на "Братчетата на Гаврош" или да пишат есе   „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 12:34
Снимка: Архив

Удължават срока за записване на ученици в първи клас след първо класиране в Сливен

Срокът за записване на ученици в I клас след първо класиране се удължава до 6 юни, съобщават от Община Сливен. Електронната система за подаване на заявления за учебната 2024/2025 година започва на 20 май от 13 часа и ще бъде затворена на 27 май.  Началната дата за записване на приетите ученици е 30 май. До края на юни ще се извършат три класирания...

публикувано на 17.05.24 в 11:33

Ректорите се събират извънредно за да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до..

публикувано на 17.05.24 в 11:18

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО). "Повечето са..

публикувано на 17.05.24 в 08:20

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. Тя ще започне в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори. 3 385..

публикувано на 17.05.24 в 07:56

Среща във финансовото министерство по казуса за заплащането в университетите

И след днешната среща във Министерството на финансите по казуса за заплащането в университетите от Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ потвърдиха, че ще протестират пред ведомството на 20 май.  Причината - все още не са осигурени средства за изпълнение на промените в Закона за висшето образование, които предвиждат от 1 април..

публикувано на 16.05.24 в 16:21

ДГ "Златното ключе" отпразнува 40 години от създаването си (ГАЛЕРИЯ)

С шествие от площада пред общината започна празника на детската градина "Златното ключе", която отбеляза 40 години от създаването си. Под аплодисментите на бургазлии, водени от духов оркестър, деца и педагози преминаха през централната улица "Александровска" до площад "Тройката", където се състоя пищен концерт-спектакъл. Областният управител проф...

обновено на 16.05.24 в 14:37