Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни документалистката Малина Петрова

Последният ѝ филм "Държавни тайни", който разказва за Ахмед Доган, ДПС и българските мюсюлмани, още не е показван

Автор:
Малина Петрова
Снимка: БГНЕС

Кинорежисьорката и документалистка Малина Петрова е починала, съобщават от Националния филмов център.

Тя е родена в Бургас. Завършила е кинорежисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1978. Работила е в СИФ „Бояна“ от 1979 като асистент, втори режисьор и режисьор. Била е председател на Кабинета на Младите филмови дейци към Съюза на българските филмови дейци. След промените е на свободна практика.

Дебютира с игралния филм „Пътешествие“ 1980 (съвместно с Искра Йосифова), после снима „Синът на Мария“ (1983). След това се посвещава на документалното кино. Прави „Тетевенска 24“ (1984,  Награда на СБФД), „Човек не е остров“  (1985, сърежисьор с Боян Папазов), “Виновни няма“ (1986),“Пантеон“ (1987), „Фермата“ (1988),  „Раздвоеното сърце“ (1991, съвместно с Искра Йосифова), „Сърцето умира последно (Историята на един обесен)“ – (1991), “Реката“ (1995), „Балкански уроци по история“ (1999), "Децата на Мария-Магдалена" (2001 - Специалната награда на XIII Фестивал на неигралния филм "Златен ритон" в Пловдив), „Духът и камъните“ (2006), „Приключено по давност“ (2009), „Заличаване“ (2012), „Кристалът на душата“ (2016).

Последният ѝ филм "Държавни тайни", който разказва за Ахмед Доган, ДПС и българските мюсюлмани, още не е показван, а от Националния филмов център съобщават, че лентата предстои да бъде излъчена.

Малина Петрова беше съвестта на своето поколение и на документалното ни кино. Тя е въплъщение на понятието „безкомпромисен“ и „граждански ангажиран творец“. Филмите й, създадени в края на тоталитарния режим, остро критични и безстрашно правдиви, допринесоха съществено за приближаване на промените и отваряне на съзнанието към ценностите на демокрацията. След 1989 тя продължи със своята непримиримост към нравствената двусмисленост, мафиотската безпардонност и безразличието. 

Но Малина не беше само кинематографист – суровите й филми бяха инструмент в една по-висша борба за човещина, висока нравственост и гражданска будност. Тя беше активен участник в българското неформално движение през 80-те - организатор на прожекцията в Дома на киното на култовия документален филм "Дишай" на Юрий Жиров (1988), след която беше създаден Русенският комитет. Тя е и сред съучредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройство. След промените се включи активно и в предизборното телевизионно студио на СДС. Но никога не се възползва от "дисидентското" си минало и от височайшите си познанства. Творец с висока мисия, тя е просто човек от друга координатна система. И може би не случайно фондацията, която основа с приятели през 90-те, носи името "Утре".

Вместо да направи капитал от дисидентското си поведение, Малина предпочете да се посвети на деца, лишени от родителски грижи като действаше далеч от медийния прожектор. Тя избра трудния път на истинския подвижник - работа и самоотдаване. Тя стана първият носител на Наградата за гражданска доблест "Паница“ (2006), а безкористната й дейност през годините беше оценена като „свидетелство за висок и достоен за подражание морал, безспорен пример за самоотверженост и стойностен принос към развитието на гражданското общество в България днес.“

Поклонението ще се извърши на 17 септември (неделя) от 13 часа в Ритуалната зала на Гробищния парк в Бургас. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослав Бимбалов: Признай злото в себе си, за да го победиш!

"Признай злото в себе си, за да го победиш!", призова от Бургас писателят, общественик с ярки позиции и дългогодишен рекламист Радослав Бимбалов. Той представи новия си роман „Ти, мое подобие“ в регионалната библиотека. Авторът намира необичайна гледна точка към темата за състраданието в съвременното общество.  Разказвачът в книгата е самият..

обновено на 08.10.24 в 20:14

Васил Славов представя в Бургас биографичната си книга

Биографичната книга „Строфи на кръвта” на Васил Славов ще бъде представена в Бургас. Тя е  номинирана за Годишните литературни награди на Портал "Култура" и за Литературните награди "Перото".  Авторът, който живее в Питсбърг, Пенсилвания, ще я представи на 10 октомври в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, от 18.00 часа...

публикувано на 08.10.24 в 11:02

Йордан Маринов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей

Над 50 творби ще подреди бургаският творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници. Изложбата ще е днес,  от 18.00 часа. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас, по повод 80-годишнината на художника, която се отбелязва на 15 октомври. Гостите на събитието ще се насладят..

обновено на 08.10.24 в 10:36

Започва традиционният "Фестивал на младите в изкуството”

Петото издание на инициативата „Фестивал на младите в изкуството” ще се проведе от 8 до 12  октомври в Бургас. Той отново ще предложи литература, изобразително изкуство, кино, вокални  и театрални работилници. За първа година във фестивала има участие на артисти от Чешката република, а публиката ще се наслади на интересна програма. Стартът на..

публикувано на 08.10.24 в 09:18

Бургаска галерия представя 22 знакови творби в столицата

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде представена с  22 творби от фонд "Живопис" на изложба в Съюза на българските художници в столицата.  Сред тях са творбите на Владимир Димитров -Майстора, Димитър Киров, Светлин Русев, Александър Петров, Атанас Пацев, Александра Мечкуевска, Ненко Токмакчиев, Стоян Цанев, Дамян Заберски и др,..

обновено на 08.10.24 в 07:55

Музиката на Йосиф Цанков в джаз концерта “Среща в приказката”

Музиката като вечност ще чуем в концерта  „Среща в приказката“ в Експозиционен център “Флора “ на 7 октомври от 19.00 часа. Почитателите на джаз музиката ще могат да се насладят на творчеството на Йосиф Цанков  в изпълнение на Симфониета Шумен,  джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и..

публикувано на 07.10.24 в 12:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest гостува в Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest (ШестФест) ще гостува за първи път в Бургас на 11 и 12 октомври, съобщават от Общината. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на общинския фонд „Култура“. Фестивалът ще представи цирк, театър, огнено изкуство и танци. Акцент в програмата е фокусът върху младите хора чрез участието в работилници за улични..

публикувано на 07.10.24 в 12:11