Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С профилактична медицинска кампания Бургас ще отбележи Деня на сърцето

| обновено на 28.09.23 в 07:34
Снимка: Архив

Мащабна профилактична кампания ще се проведе днес в Бургас. Поводът е Световният ден на сърцето - 29 септември. Кампанията ще започне от 9:30 часа и ще продължи до 13:30 ч.

Ще бъдат изградени мобилни здравни пунктове, разположени на различни места в града, в които жителите на съответния квартал, ще могат да премерят артериалното си налягане и да зададат въпроси относно сърдечно-съдовите заболявания. Целта на кампанията е превенция на сърдечно-съдовите заболявания, профилактиката и подобряване здравето и качеството на живот сред населението.

Ето и локацията на всеки пункт:

парк „Изгрев“ /в близост до супермаркета и детската площадка/;

парк „Славейков“ /до механата и детската площадка/;

двора на МБАЛ „Бургасмед“;

Борисовата градина /в близост до МКЦ/;

кв. „Рудник“ /медицински кабинет/;

- на "Часовника".

Експерти от РЗИ-Бургас ще измерват съотношението на мазнините в тялото, като ще има на разположение и диетолог, с който хората могат да се консултират.

По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Бургас като най-подходящо място за изграждането на Протонен център

Инициативен комитет за изграждането на Протонен център за лечение на онкологични заболявания беше сформиран в началото на миналата седмица. В него се обединяват лекари, физици, общественици и пациенти. Идеята за изграждането на първия подобен център на Балканите започна преди 4 години като градовете, които се обсъждат са София или Бургас...

публикувано на 29.11.23 в 14:53

Семинар в Бургас събира български анестезиолози в университетската болница "Дева Мария"

На 2 и 3 декември университетска болница "Дева Мария" в Бургас ще бъде домакин на Национален семинар за анестезиолози „Сонография за анестезиология, интензивно лечение и спешни състояния“. Събитието ще обедини изявени специалисти от САЩ, Германия и Великобритания и водещи анестезиолози и млади лекари от цяла България с цел обмен на опит и добри..

публикувано на 29.11.23 в 13:59

Атеросклерозата засяга пушачи, диабетици и хора с високо кръвно

Безплатно ще се преглеждат хора с риск от атеросклероза в Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас. Д-р Майя Стоянова пояснява какво точно представлява това заболяване: „ Атеросклерозата е дълъг процес. Има данни, че още при деца започват мастни отлагания по аортата. Основен фактор е нездравословното хранене. Ненаситените мастни киселини са..

публикувано на 29.11.23 в 08:30

Зов за помощ за Натали от Бургас

14 - годишната Натали от Бургас се нуждае спешно от скъпоструващ медикамент. Тя е с много рядко генетично заболяване  и страда от Болест на Хиршпрунг   – увреждане на дебелото черво и храносмилателната система. Състоянието й е утежнено от последвала инфекция и сега тя страда от непрестанни болки поради нефункциониращото дебело черво. Сумата за..

публикувано на 27.11.23 в 09:00

Първите за сезона случаи на грип са от Сливен

Първите за сезона грипни вируси са доказани в Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести, съобщиха от ведомството. Вирусът А(H1N1) е доказан в клинични проби на две пациентки, настанени за лечение в многопрофилната болница в Сливен. Става дума за щама, известен като свински грип, обясни за "Хоризонт" началникът на..

обновено на 24.11.23 в 16:22
Момент от операцията и моделирането на стента

Иван от Казанлък живее втори живот след съдова операция в УМБАЛ Бургас

69-годишен мъж от Казанлък живее втори живот след уникална за Бургас съдова операция. Благодарение на нея кръвта му е пренасочена така, че да избегне няколко запушени участъка и да достигне до всички органи. Това е възможно с помощта на специална протеза, ръчно моделирана от съдовите хирурзи. Операцията е извършена от екип лекари на Клиниката по съдова..

публикувано на 21.11.23 в 15:48

Вижда ли се светлина в края на тунела с казуса за Кръвен център в Бургас?

„При правилна организация и бърза работа, Кръвен център в Бургас може да заработи до 2 години.“ Това коментира д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. Вече 11-а година болниците в морския град настояват за изграждане на Кръвен център. Д-р Желязкова посочи: „Нужни са 15 млн. лева..

публикувано на 21.11.23 в 08:30