Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РЗИ: Новата ваксина срещу Ковид е еднократна

РЗИ Бургас, имунизационен кабинет
Снимка: Свобода Атанасова

Регионалната здравна инспекция в Бургас започва прилагането на новата ваксина срещу  COVID-19, която е предназначена за лица над 12-годишна възраст. През следващата седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 месеца  и 11 години. Подробностите обясни за БНР Бургас д-р Величка Григорова:


„Получили сме в РЗИ новите ваксини срещу ковид, предстои уведомяване на личните лекари и започва имунизацията с новата ваксина, насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. За да бъде поставена тя е необходимо да са минали 3 месеца от поставянето на последната имунизация срещу коронавирусната инфекция. 

Всички вируси са изменчиви, което налага ваксините да могат да се поставят срещу съответния щам, за да предпазват от заболяване хората или да се преболедува по-леко. 

За разлика от ваксините преди това, които се прилагаха, последната се поставя еднократно и няма нужда от втора доза“, добави д-р Григорова.

Междувременно Министерството на здравеопазването пусна нов сайт за имунизациите. Неговото име е „Плюс мен“ и предоставя пълна  информация за всички ваксини, които се поставят в страната спрямо имунизационния календар, Включително и за ваксинопрофилактиката срещу сезонния грип и   пневмококовите инфекции при лица от 65 г. и нагоре .Целта на здравното министерство е до 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Бургас като най-подходящо място за изграждането на Протонен център

Инициативен комитет за изграждането на Протонен център за лечение на онкологични заболявания беше сформиран в началото на миналата седмица. В него се обединяват лекари, физици, общественици и пациенти. Идеята за изграждането на първия подобен център на Балканите започна преди 4 години като градовете, които се обсъждат са София или Бургас...

публикувано на 29.11.23 в 14:53

Семинар в Бургас събира български анестезиолози в университетската болница "Дева Мария"

На 2 и 3 декември университетска болница "Дева Мария" в Бургас ще бъде домакин на Национален семинар за анестезиолози „Сонография за анестезиология, интензивно лечение и спешни състояния“. Събитието ще обедини изявени специалисти от САЩ, Германия и Великобритания и водещи анестезиолози и млади лекари от цяла България с цел обмен на опит и добри..

публикувано на 29.11.23 в 13:59

Атеросклерозата засяга пушачи, диабетици и хора с високо кръвно

Безплатно ще се преглеждат хора с риск от атеросклероза в Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас. Д-р Майя Стоянова пояснява какво точно представлява това заболяване: „ Атеросклерозата е дълъг процес. Има данни, че още при деца започват мастни отлагания по аортата. Основен фактор е нездравословното хранене. Ненаситените мастни киселини са..

публикувано на 29.11.23 в 08:30

Зов за помощ за Натали от Бургас

14 - годишната Натали от Бургас се нуждае спешно от скъпоструващ медикамент. Тя е с много рядко генетично заболяване  и страда от Болест на Хиршпрунг   – увреждане на дебелото черво и храносмилателната система. Състоянието й е утежнено от последвала инфекция и сега тя страда от непрестанни болки поради нефункциониращото дебело черво. Сумата за..

публикувано на 27.11.23 в 09:00

Първите за сезона случаи на грип са от Сливен

Първите за сезона грипни вируси са доказани в Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести, съобщиха от ведомството. Вирусът А(H1N1) е доказан в клинични проби на две пациентки, настанени за лечение в многопрофилната болница в Сливен. Става дума за щама, известен като свински грип, обясни за "Хоризонт" началникът на..

обновено на 24.11.23 в 16:22
Момент от операцията и моделирането на стента

Иван от Казанлък живее втори живот след съдова операция в УМБАЛ Бургас

69-годишен мъж от Казанлък живее втори живот след уникална за Бургас съдова операция. Благодарение на нея кръвта му е пренасочена така, че да избегне няколко запушени участъка и да достигне до всички органи. Това е възможно с помощта на специална протеза, ръчно моделирана от съдовите хирурзи. Операцията е извършена от екип лекари на Клиниката по съдова..

публикувано на 21.11.23 в 15:48

Вижда ли се светлина в края на тунела с казуса за Кръвен център в Бургас?

„При правилна организация и бърза работа, Кръвен център в Бургас може да заработи до 2 години.“ Това коментира д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. Вече 11-а година болниците в морския град настояват за изграждане на Кръвен център. Д-р Желязкова посочи: „Нужни са 15 млн. лева..

публикувано на 21.11.23 в 08:30