Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес е Световният ден на сърцето

Увеличават се болните от сърдечно –съдови заболявания

Увеличават се болните от сърдечно –съдови заболявания. Ръст има у нас и по света, съобщи д-р СтаменПишев. Той е председател на Сдружението на младите лекари, което бе основен инициатор на кампания по превенция, която се провежда днес в Световния ден на сърцето.

В мобилни здравни центрове в целия град десетки бургазлии измериха кръвното си налягане. Лекари от различни болници и от различни ДКЦ, от МЦ, както и студенти от Медицинския факултет се включиха  в инициативата. Тя се организира от общината, болничните заведения и Сдружението. Денят се отбелязва  от 1999 година.Целта е да се насочи вниманието на хората към превенцията и информираността, за да бъдат по –активни в грижата към здравето си, отбеляза д-р Пишев:

"Тази година мотото на Световната сърдечната федерация е "Използвай сърцето си, за да знаеш".Всеки едни гражданин трябва да се информира, да има ангажираност и отговорност към собственото си здраве и общественото такова, за да може съответно да се избегнат редица сърдечно съдови заболявания и техните усложнения.

За съжаление, всяка година около 19 милиона жители на планетата губят живота си заради сърдечно-съдови заболявания."

По-засегнати са мъжете на по-млада възраст, отколкото жените. При тях тези заболявания се отключват в периода на менопаузата.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

 Консултацията с личния лекар е много важна, обясни и общопрактикуващия медик д-р Вержиния Георгиева. Тя работи в Несебър и е един от младите лекари.Наследява професията от майка си.Няма нищо по-хубаво да си реализиран лекар в собствената си държава, категорична е тя:

"Ако хората отделят време от натовареното си ежедневие за разговор или профилактичен преглед при личния си лекар, това би ги предпазило от сериозни заболявания."

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двойки с репродуктивни проблеми бяха консултирани безплатно в Бургас

Двойки с репродуктивни проблеми и студенти от факултета по обществено здраве и здравни грижи към университета „Асен Златаров“ присъстваха на събитието организирано от най-голямото училище за бъдещи и настоящи родите „Мама знае най-добре“.  Събитието бе в подкрепа на пациенти с фертилни проблеми. Гост-лектори на събитието бяха д-р Даниел..

публикувано на 05.12.23 в 13:19

Зала за рехабилитация на деца с увреждания отвори в СУ „Димчо Дебелянов“

Спортна зала за рехабилитация на деца с увреждания отвори врати в СУ „Димчо Дебелянов“. Тя е оборудвана със специализирани уреди за фитнес и аеробика, които са предназначени за раздвижване и укрепване на мускулатурата на хора с нарушени двигателни функции. Идеята за откриване на такава зала в учебното заведение идва от родител на дете с увреждане,..

публикувано на 05.12.23 в 12:46

Общински служители и съветници се включват в кампания по кръводаряване в Бургас

Кампания по кръводаряване се организира в Бургас. Инициативата е на УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е да насърчаване кръводаряването, да повишаване ангажираността на обществото и да привлече нови кръводарители предвид непрекъснато нарастващите нужди. Кампанията е с мото „Кръводари и отново пример бъди!“ и е насочена към..

публикувано на 05.12.23 в 09:29

Кампания по кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас,  съобщават от Общината.  Инициативата се организира съвместно с УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е насърчаване на кръводаряването, повишаване на ангажираността на обществото и привлече на нови кръводарители предвид непрекъснато..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Скрининг на риска от туберкулоза започва от днес в Белодробната болница в Бургас

Седмицата на отворените врати  за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес  в Белодробната болница в Бургас. Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември включително.  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за Контрол на Туберкулозата,  ще се..

публикувано на 04.12.23 в 08:25

Водещи анестезиолози обменят опит в национален семинар в бургаска болница

Днес и утре университетска болница "Дева Мария" в Бургас е домакин на Национален семинар за анестезиолози „Сонография за анестезиология, интензивно лечение и спешни състояния“. Участват изявени специалисти от САЩ, Германия и Великобритания и водещи анестезиолози и млади лекари от цялата страна. Целта е да се обмени опит и добри практики при употребата..

публикувано на 02.12.23 в 10:15

Лекции и консултации за болестта на Бехтерев е Регионалната библиотека

Информационен ден и безплатни лекарски консултации за симптомите и лечението болестта на Бехтерев се провеждат в Библиотеката. Те се организират от Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, със съдействието на Община Бургас. От 10.00 до 12.00 часа са предвидени образователни лекции с ревматолог, психолог и ортопед. Входът е свободен и не..

публикувано на 02.12.23 в 09:30