Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас


Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година. Причината за отлагане на делото е, че още едно дружество иска да бъде конституирано като страна.

Промените, които беше гласувал Общинският съвет бяха свързани с метода на отдаване на тези обекти. До това се стигна след казуса с „Гъбката“ в Морската града. Според съветниците, отдаването на подобни обекти не в да бъде на принципа „първи по време, първи по право“, а да се случва след търг. Подобни промени бяха гласувани и преди от Общинския съвет, но след поредица от дела, заведени от сдруженията, те паднаха в съда.

На заседанието днес присъства и бившият общински съветник Иво Баев. Той коментира, че подкрепя становището на вече бившия Общински съвет, с което се подкрепя Наредбата. „Тази Наредба, разбира се, не е идеална. Решението е да се облекчат процедурите, така че първо да се облекчат търговците, които кандидатстват за преместваеми обекти като процедура, второ да облекчим и администрацията. В момента  има тежест. Този начин, който е „първи по време, първи по право“, който сега създаде куп скандали, това не е явно начинът. Трябва друга система. Как се кандидатства за първи клас? -  има софтуер, всичко е прозрачно“, обясни той. Баев посочи, че има поне общини в страната, които прилагат практиката за отдаване на обектите чрез търг. „Работещо е. Законът за общинската собственост е категоричен, че общинска собственост се дава чрез търг или конкурс“, поясни той.

Според председателя на Управителния съвет на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ Николай Димитров, отлагането на делото ще доведе до негативни последици за бранша. „В момента има хора, които нямат издадени разрешителни и те седят в неведение. Териториалните директори не могат  да пристъпят, защото се опасяват, че последващите дела ще доведат до осъждане на Общината“, обясни той. Според него, с решението за промяна в Наредбата за преместваемите обекти, общинските съветници са опитали да заобиколят Закона за местните данъци и такси. „Нашите позиции се отдават с такса, която е строго фиксирана“, поясни той.

 Относно идеята разпределянето на обектите да става чрез софтуер, Димитров посочи, че това отново препраща към принципа „първи по време, първи по право“. Според него, ако един търговец е бил коректен, няма нарушения към Община Бургас, не дължи такси, данъци или глоби, трябва да му бъде подновявано разрешителното.

Според Николай Димитров, преди да бъде приета една Наредба, в добре да се вземе предвид мнението на брашна, който засяга.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 13 октомври. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР ще обсъжда с колко да поскъпне природният газ от 1 декември

В Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде обсъдено предложението на "Булгаргаз" природният газ да поскъпне с 8 процента през декември и да се продава за близо 87 лева за мегаватчас. От компанията обясняват, че цената е образувана въз основа на количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и от втечнен природен газ, който ще доставят две..

публикувано на 29.11.23 в 07:50

Проектът за бюджет беше одобрен на първо четене на комисия

Проектът за държавен бюджет за следващата година беше одобрен на първо четене от ресорната парламентарна комисия. 13 депутати подкрепиха най-важния финансов закон, а против бяха шестима. Финансовата рамка е разчетена при очакване икономиката да отбележи растеж от 3,2 на сто.  Според министъра на финансите Асен Василев, ако цялата капиталова програма..

публикувано на 28.11.23 в 17:57

Подготвят проект за подобряване на инфраструктура в Индустриалния парк до „Меден рудник“

Община Бургас, заедно с „Индустриалния и логистичен парк “ и дружеството „Овергаз Мрежи“ искат да кандидатстват с проектно предложение за финансиране по Програмата за възстановяване и устойчивост. Целта е изграждане на обслужващата инфраструктура в района на Индустриалния парк до комплекс „Меден рудник“. Докладната записка трябва да бъде..

обновено на 28.11.23 в 11:20

Бюджетната комисия в НС гледа на първо четене финансовата рамка за догодина

Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа на първо четене финансовата рамка за догодина. Тя е разчетена при дефицит на начислена основа от три на сто, ръст на икономиката от 3,2 % и средногодишна инфлация от 4,8 %. Първоначалният проект на Министерството на финансите претърпя сериозни промени, а вчера президентът Румен Радев декларира..

публикувано на 28.11.23 в 09:22

Затварят за рехабилитация пътя към нефтозавода

Заради извършването на рехабилитация от днес до 12 януари ще бъде затворен за движение на превозни средства в двете посоки общинския път, водещ към Лукойл Нефтохим Бургас. Ограничението е за участъка от кръстовището към улица „Захари Зограф“ - квартал „Долно Езерово“, до кръстовището, водещо към улица „Химик“, квартал „Долно Езерово“ и Бургас.За..

публикувано на 27.11.23 в 17:30

Министерството на туризма предвижда финансиране за маркетингови дейности на общини

Община Бургас иска да кандидатства по Програма на Министерството на туризма за финансиране на маркетингови дейности и реклама на региона. Предложението трябва да бъде одобрено от местния парламент. Максималният размер на финансиране по Програмата за всеки проект е до 200 000 евро, от които 60% са безвъзмездна финансова помощ.  Средствата ще..

публикувано на 27.11.23 в 11:33
Николай Денков

Денков: Бюджет 2024 е много добре подготвен и балансиран

Кабинетът одобри проектобюджета за следващата година. В него е заложен дефицит от 3% на начислена основа. Очакваният растеж на икономиката е 3,2%, а средногодишната инфлация се очаква да достигне 4,8 на сто. Премиерът Николай Денков определи Бюджет 2024 като "много добре подготвен" и "балансиран". С тези думи той откри извънредното заседание на..

публикувано на 24.11.23 в 16:49