Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическа находка:

Сребърен френски грош откриха в средновековния град Русокастро

Подобни монети са изключителна рядкост за Балканите

При проучването на монументална крепостна стена в средновековния български град Русокастро е открита нова ценна находка – сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. За съжаление, малка част от монетата липсва, но точно в тази липсващата част присъства елемента, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл – в случая археолозите се двоумят дали е крал Луи IX или крал Луи Х. Монетата е отсечена в град Тур, откъдето произлиза и името й.

Подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

Крал Луи IX е канонизиран като светец, и е известен като Луи Свети. Той управлява Френското кралство в периода 1226-1270 г. С ярко изявена нравственост, този френски крал прави огромно впечатление в Европа и Близкия изток. През 1244 г. заболява тежко, и дава обет ако се излекува, да стане кръстоносец. Той спазва обета и до смъртта си организира Седмия и Осмия кръстоносни походи. По време на последния, при обсадата на Тунис, крал Луи Свети умира, може би от тиф. Това е първия канонизиран френски владетел.


Крал Луи Х е син на крал Филип IV Хубави. Умира млад, едва на 26 години, през 1316 г. Известен е с прякора си „Вироглавия“, понеже често е действал под въздействие на емоциите си, не на здравия разум. Първата му жена е обвинена в изневяра, осъдена е и умира в замъка Шато Гаяр. Впоследствие се жени за принцеса Клеманс Унгарска. Луи Вироглави е известен с неговата харта за отмяна на крепостничеството във Франция, според която всеки крепостен може да се откупи и стане свободен. Негово дело е и връщането на евреите във Франция, прогонени от баща му през 1305 г.

Новооткритата френска монета в Русокастро поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции при средновековието в източната част на Балканите, при което очевидно са участвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директен достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08