Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

И тази година Сливен ще отбележи европейската нощ на учените

Снимка: Община Сливен

И тази година Сливен ще се включи в европейската нощ на учените. Инициативата е проект, финансиран от Европейската комисия по Програма „Хоризонт Европа“. Обединяващата тема на Европейска нощ на учените през 2023 г. е околната среда и как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата. 

Музеят на текстилната индустрия ще бъде локацията в Сливен. Във фокуса на събитията е темата за устойчивата мода в контекста на съхраняването на ресурсите и опазването на природата.

Събитията днес ще се провеждат на живо и онлайн, като програмата ще се излъчва в социалните мрежи на проекта и в канала в YouTube – Европейска нощ на учените – SEARCH, както и в профилите в социалните мрежи на всички партньори в инициативата. SEARCH е абревиатура от английски език, която носи основните послания: Наука, Околна среда, Изкуство, Устойчивост – Science + Environment + Art = Resilience.

Началото е днес от 17 ч. Ще бъдат представени две изложби, посветени на текстилното производство и устойчивата мода. От 19 ч. започва научно кафене на тема „Модата в традициите и традициите в модата”, където публиката ще има възможност да дискутира важните проблеми по темата с научни специалисти.

От 20 до 22 ч. ще се проведе работилница за мода „Нов шик”  - за изработване на аксесоари от текстил и преобразяване на стари облекла.

Входът за всички събития е свободен.


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Пиндикова изработва прекрасни изделия от хартия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 10.12.23 в 17:30

Валидират пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия

Пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия  ще бъде пусната в употреба н а 12 декември,  съобщават от Общината. Изданието е посветено на 125-годишнината от рождението на известния в миналото архитект Захари Илиев. Марката ще бъде валидирана на церемония на 12 декември от 13,30 часа във фоайето на зала „Сливен“. От Министерството на..

публикувано на 09.12.23 в 08:19

Посетете благотворителната коледна работилница за играчки в Библиотеката

До 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека се провежда благотворителна коледна работилница за играчки. Тя има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници се провеждат всеки ден..

публикувано на 08.12.23 в 13:58

Бургаският музей разказва каква трябва да е коледната елха – ела, бор или смърч?

Презентация на тема „Коледната елха – ела, бор или смърч?“ ще се проведе в Етнографската експозиция в Бургас , като част от образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. С приликите и разликите м ежду изброените иглолистни дървета, ще ни запознае Божана Рибарова,  уредник в Природонаучната експозиция на Регионален исторически..

публикувано на 08.12.23 в 10:21

Грейнаха коледните светлини и в Средец

С колоритна и разнообразна празнична програма, Средец отбеляза Никулден. Денят на св. Николай Чудотворец започна с коледен базар в градинката пред храм „Всях светих". На него представители на институциите от общината, показаха свои, ръчно изготвени сувенири и изделия свързани с предстоящите коледните празници. И тази година беше раздаден..

публикувано на 07.12.23 в 14:33

Благотворителна коледна работилница за играчки в Бургас

Благотворителна коледна работилница за играчки  ще се проведе в  дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщават от Общината. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници ще се провеждат всеки ден в рамките на..

обновено на 07.12.23 в 09:17

В Сливен представят културно-историческото наследство на каракачаните

Културата, религиите и традициите на каракачанската общност ще бъдат представени днес в Сливен. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Започва в 17.30 часа във фоайето на зала „Сливен“.  Основната цел е да съхрани и популяризира културното наследство на..

публикувано на 07.12.23 в 09:13