Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БНР с премиера на нова версия на знаковата песен "Притури се планината"Българското национално радио представи премиерно днес нова версия на знаковата песен „Притури се планината“. Записът е с участието на Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР. Видеоклипът може да бъде гледан в ю туб.

Идеята за изпълнението на тази песен е от 2006 година и е на  маестро Христо Недялков, който е поканил композитора Юлиян Слабаков да направи обработка на песента на Стефка Съботинова, разказа ръководителят на Детския радиохор маестра Венеция Караманова.  

Това стана преди наше турне в Япония, за да представим още едни бисер на народната ни музика. Първата й изпълнителка Венеция Нецова Агова отиде при Стефка Съботинова, за да даде благословията си за изпълнението на песента и нейните думи бяха – „Обичайте я песента и пейте от сърце!“ И от тогава поколения наред се сменят и изпълняват солото. Сега това е Борис Стойнов, който се справя много добре и предава прекрасно  посланието за вечната майчина любов!“

Караманова съобщи още, че видеото е заснето в Първо студио на БНР и сред природата. Режисьор на клипа е Любо Маринов, а оператор е Боян Карамфилов. Снимките и записът са били на 1 и 2 април, като  датите не са избрани случайно – на 1 април е рождения ден на Първо студио, а на втори е рождения ден на Стефка Съботинова.  

БНР ще продължи да продуцира изпълнения на Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика. Подготвя се и реализирането на нов видеоклип.  

повече може да чуете в звуковия файл:

''Притури се планината''


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен концерт на маестро Стефан Диомов за Коледа в Бургас

Начало на коледните тържества в Бургас ще постави празничният двоен концерт-спектакъл на маестро Стефан Диомов, който ще се проведе утре, 11 декември в Бургас. Началните часове са от 17.00 и 20.00 часа в залата на Бургаската опера. Публиката ще се наслади на най-обичаните и известни песни на маестрото, превърнали се отдавна в шлагери на..

публикувано на 10.12.23 в 13:00

"Уроците на Блага" с предпремиера в Дома на НХК

Седмица преди официалния старт в кината на най-коментирания и награждаван български филм "Уроците на Блага", бургаските зрители ще имат шанса да го видят днес от 19 часа в Културен дом НХК. Специални гости ще бъдат главната актриса Ели Скорчева и Розалия Абгарян, която играе ролята на ученичката. Когато пенсионираната учителка Блага става жертва на..

публикувано на 10.12.23 в 11:00

Проф. Иван Газдов откри изложба в Ямбол

Изложба с над 60 творби откри в Ямбол професор Иван Газдов.  Експозицията е наречена  Global Graphics  и е посветена на ямболските интелектуалци от 60-те и 70-те години на миналия век и  по-конкретно на градските художници.  Изложбата е подредена в петвековната сграда на ямболския „Безистен“, който сега е превърнат в културно-информационен център...

публикувано на 10.12.23 в 09:45

Играят спектакъла "Роня, дъщерята на разбойника" в кукления театър

Спектакълът "Роня, дъщерята на разбойника" ще бъде представен днес в залата на кукления театър в Бургас. Гостува Държавен Куклен Театър Пловдив.   Историята разказва за дългогодишната вражда на разбойническите родове на Матис и Бурка. Тя се предава от баща на син и вече никой дори не помни защо всъщност се мразят. Омразата е станала част от..

публикувано на 10.12.23 в 08:30
Актьорът Ненчо Илчев

„Забранените фокуси на Ненчо“ гостува днес в Бургас

Коледен магичен спектакъл, озаглавен „Забранените фокуси на Ненчо“ гостува днес в Бургас. Представлението е на Театър Българска армия, с режисьор Емил Марков. Публиката ще види фокуси на световно ниво, сред, които и левитация.  Как точно се правят фокусите и защо са „забранени“, ще се опита да разкрие пред публиката новата асистентка на Ненчо –..

обновено на 09.12.23 в 11:54

Мария Мутафчиева награди бургаските победители в конкурса "Непознати улици"

Двама ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас са сред победителите в седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици". Той е за ученици от VII до XII клас.   Създатели на конкурса са бургаската певица Мария Мутафчиева - Мери и нейната съученичка по чин Милена Андонова. Днес..

публикувано на 08.12.23 в 18:28

Благотворителен концерт "Усмивка за Йони" ще се проведе в Бургас

Благотворителният концерт „Усмивка за Йони“ ще се проведе на 13 декември в бургаската опера.  Той събира средства за 11-месечния Йовчо Господинов, който се бори за живота си с няколко тежки диагнози. Концертът започва в 18 часа.  Дарителска сметка: Банка ДСК-СМЕТКА В BGN IBAN: BG03STSA93000030168588 BIC: STSABGSF Йовчо Живков Господинов

публикувано на 08.12.23 в 16:28