Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Кои супер храни помагат да посрещнем зимата с по-добър имунитет?

Есента вече настъпва, което не само бележи края на летните жеги, но и на голямо количество от любимите ни плодове и зеленчуци. Но именно сега е моментът да  заредим организма си с витамини и минерали и да го подготвим за среща със зимата, когато имунната защита ще е подложена на многобройни атаки.

Ето 10 супер храни, които ще ви помогнат да посрещнете зимата с подсилен имунитет, което означава, че ще сте по-устойчиви на вирусни заболявания и инфекции:

1. Цитруси

Включете в менюто си повече лимони, грейпфрути, мандарини и портокали, тъй като те са богати на витамин С. Този витамин засилва производството на бели кръвни телца, които успешно се борят с инфекциите и възпаленията. Тъй като организмът не може да се запаси с витамин С за дълъг период от време, е важно той да бъде приеман с диетата.

2. Спанак

Често пренебрегван, този ценен зеленчук е богат на много витамини, особено на витамин С, съдържа големи количества желязо и е препоръчителен за болни от анемия, но и за всички, които искат да подобрят кръвта си и да повишат имунитета си.

В най-новата си брошура Лидл предлага тази супер храна с 20% намаление, както и други намалени плодове и зеленчуци.

3. Цвекло

Цвеклото съдържа големи количества фолиева киселина и бетацианин и е отличен продукт в превенцията на рака. Използва се и за лечението на рак на дебелото черво. Освен това бетаина в този зеленчук способства за по-доброто усвояване на белтъци и съдейства за правилното функциониране на черния дроб. Високото съдържание на магнезий в него очиства кръвоносните съдове и съдейства за образуването на червени кръвни телца. Сапонините от своя страна намаляват лошия холестерол в организма, а органичният хлор пречиства лимфата и бъбреците.

4. Кръстоцветни зеленчуци

В тази група попадат зелето, броколите, карфиолът, ряпата. Те съдържат голямо количество фибри, минерали, витамини и въздействат ползотворно върху ставите и костната система. Витамин К отговаря за съсирването на кръвта, витамин B благоприятства нервната система, захарта и храносмилането, забавя процеса на стареене. Всички кръстоцветни играят изключително важна роля в борбата с рака.

5. Тиква

Богата на витамин А, B, С, Е, фибри и минерали, тиквата регулира теглото, помага на бъбреците, предпазва от рак и диабет, подобрява зрението и стимулира имунитета. Семките на тиквата са не по-малко полезни, тъй като съдържат антиоксиданти, предотвратяват много видове рак, грижат се за отделителната система и сърцето, регулират кръвната захар, съдействат за добрия сън.

6. Чесън

Често недолюбван заради силната си миризма, чесънът не трябва да липсва от трапезата през този предзимен период, тъй като има редица ползи за организма. Той действа като естествен антибиотик за всякакви вируси и гъбички по кожата, намалява кръвното налягане, подобрява паметта, състоянието на кожата и косата, бори се със зъбобола и много др.

7. Нар

Още древните египтяни са използвали нара в борбата с инфекциите. Този плод помага на организма да се бори с грип и вируси, тъй като съдържа множество антиоксиданти. Нарът подсилва паметта и подобрява състоянието на кръвоносните съдове.

8. Кисело мляко

Любимото и традиционно българско кисело мляко съдържа витамините B, калций, протеини и уникалния пробиотик Lactobacillus, което потиска развитието на вредните бактерии Ешерихия коли, Салмонела и Хеликобактер пилори. Киселото мляко съдържа и голямо количество полезни минерали и микроелементи. То регулира кръвното налягане и метаболизма, грижи се за костите и предпазва от сърдечни заболявания.

9. Ябълки

Ябълките са добър източник на витамини, фибри и антиоксиданти, като помагат на редица процеси в организма. Те са добра превенция на рака, подсилват имунитета, кожата, очите, мозъка, храносмилането, състоянието на мозъка, предотвратяват стареенето и много други.

10. Боб

Бобът е богат на фибри, протеини и минерали, които влияят добре за регулирането на кръвната захар, предотвратяват рака на дебелото черво, подпомагат храносмилането, понижават нивата на лошия холестерол и подпомагат отслабването.

Подготовката е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и по време на зимните студове, а най-съществена роля в повишаване на имунитета играят храните, които избираме да сложим на масата.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода 17 – 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени..

публикувано на 07.06.24 в 11:13

Избраха Илко Илчев за управител на МБАЛ - Поморие

Илко Тодоров Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД.  Той е определен въз основа на резултатите от проведените етапи на конкурсната процедура от комисия, с Решение №145/28.03.2024г. на Общински съвет – Поморие, съобщи Община Поморие.  До момента Илчев заемаше временно тази длъжност. 

публикувано на 03.06.24 в 12:41

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05