Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов кръст беше дарен на църквата

Икона на св. Димитър поведе шествие на празника на Болярово

От 12 години Болярово отбелязва отново своя празник на Димитровден. Името на св. Димитър носи единствената църква в града. Днес тя отвори врати и посрещна светлия ден с нови придобивки. Кръст и нов полилей получи храма от дарител и от Общината.

Кръстът е дарение от спортен деятел,свързан с Болярово , обясни временно изпълняващият длъжността кмет Нина Терзиева. Тя го предаде на отец Дамян.


В навечерието на празника общината е осигурила и нов полилей, тъй като предният е бил много стара, добави Терзиева и допълни, че са искали за големия празник, храмът да бъде обновен.


 Шествие с иконата на св. Димитър премина по улиците на града и стигна до площада, където се състоя празнична церемония и концерт. Самата икона е купена със средства на жителите на града, разказа един от представителите на Инициативния комитет по събирането на средства Янка Николова.


Цветя в знак на благодарност към загиналите боляровци във войните и за Освобождението на България положиха потомци.


 Знамената на България, Европейския съюз и Общината бяха издигнати на площада на града. След това бяха отправени поздрави към жителите. Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Дамян.

Временно изпълняващият длъжността кмет Нина Терзиева отбеляза:

"Традиция е всички, които са свързани с нашия град, независимо къде са, днес да си спомнят за малкото китно градче, което носи своята история, има настояще и бъдеще!

Историята е написана, както се пише историята на един човешки живот - и с тъга и с радост, с усмивки и със сълзи, с разрушение и със съзидание, с успехи и неуспехи. Защото Болярово това са хората, които са били преди нас и носим дълбоко в сърцата си! Да си спомним за тях!

Град Болярово са и нашите деца, които живеят тук или децата, които само понякога се връщат тук или децата, които там далече си спомнят за родното място! Децата ни носят нашето бъдеще и нашите надежди и ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да поискат да останат тук, да се връщат тук или да си спомнят за Болярово!

Да бъдат благословени дните на всички, които са свързани с нашия град - жители и гости, партньори и представители на бизнеса, нека да успяват добрите дела и начинания!
Честит празник, скъпи съграждани! "


Концерт изнесоха местни състави.


Местни търговци зарадваха малки и големи с лакомства, празникът продължава от 18 часа с  концерт на Калинка Згурова, Манол Михайлов и Славка Калчева. Той ще завърши с огнено шоу и заря.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 08:34

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той, високопреосвещенства от цялата страна и бургаското духовенство приветстваха в морския град новия сливенски митрополит Арсений. Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията..

публикувано на 02.06.24 в 18:28

"Операция: Плюшено мече" търси ментори за младежи в неравностойно положение

Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция: Плюшено Мече" търси 15 ментори за 15 младежи в неравностойно положение.  Три от децата са от Малко Търново, Сливен и Елхово.  От 2017 г. тази програма  дава шанс за професионална реализация на даровити момичета и момчета, лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Тя осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 16:00

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48

Одобрени са проекти за подобряване на образователната инфраструктура в община Руен

Министерството на образованието одобри за финансиране проекти за 9 спортни площадки в 9 училища в община Руен. Това посочи кметът Ахмед Мехмед. Предвидените средства за дейностите са в размер на почти 1 млн. лв.  Одобрен е и проект за внедряване на енергийна ефективност и за читалище „Просвета 1929“ в село Люляково. "Там е основен ремонт на..

обновено на 02.06.24 в 09:41

Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес през зала "Младост"

Със сценични изяви, спортни демонстрации и творчески работилници ще стартира проектът за пълното обновяване на спортна зала „Младост“ в Бургас.  Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес и ще продължи до 18.00 ч. в пространството пред залата.    Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските..

публикувано на 02.06.24 в 08:44