Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF стартира кампанията си „Подари природа. За нашето бъдеще“

Фокусът в нея е върху човека и неговата неразривна връзка с природата

Природозащитната организация WWF България започва своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“. За първи път в центъра на картината ще бъде поставен човекът с неговите действия и решения, човекът, който влияе на природата и моделира условията, при които всички ние днес живеем. Тази кампания ще бъде по-различна. Тя ще разкаже истории от работата на WWF, показващи как, унищожавайки природата около себе си, човекът всъщност излага на риск собственото си бъдеще. Това разказа Елена Ганчева, ръководител на кампания:

"През последните години обясняваме постоянно колко е важно да спрем загубата на биоразнообразие. Да направим така, че да противодействаме на климатичната криза, да спасим диви животни. Но искаме да кажем и още нещо, че човекът ни е не по-малко важен. Именно затова и за бъдещите поколения искаме да има опазена природа и да поставим фокуса върху тях. Ние сме тези, които сме длъжни да им осигурим гора, вода, чист въздух, възможност за препитание в чиста околна среда", сподели Ганчева. 

През последните няколко години и България страда от изпепеляващите горещи вълни през лятото, а почти веднага след тях има невиждани досега наводнения. Зимите са кратки, почти без сняг. Немалко райони в страната са застрашени от недостиг на питейна вода. Храната на дивите животни намалява в резултат от промените в климата и те са принудени да слизат в градове и села, влизайки в конфликт с човека.

Учените са категорични: природните катаклизми са резултат и от човешката дейност, включваща безпощадното изчерпване на природните ресурси. Данните са стряскащи. В периода между 1980 и 2020 г. над 138 000 души в Европейския съюз са загубили живота си заради природни бедствия и климатични аномалии. Освен това през последните четири десетилетия свързаните с климата явления са причинили финансови загуби в ЕС на стойност от над 487 милиарда евро.

„С кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ ние от WWF алармираме, че сме на път да прекрачим граница, която не бива да бъде прекрачвана. За щастие, все още има зрънце надежда. Все още имаме време да удържим промените в климата така, че ние, хората, да не страдаме от тях. Все още имаме време да опазим животоподдържащата система на Земята и да продължим да се радваме на чист въздух, чиста вода, чиста храна и защитени от природни бедствия домове. Все още имаме време да осигурим на децата ни успешно бъдеще в хармония с природата. Но трябва да действаме незабавно”, призовава Елена Ганчева, ръководител на кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“.

Какво прави WWF България?

Вече 17 години природозащитната организация WWF работи активно в България за:

·  опазване и възстановяване на горите чрез ефективно и устойчиво управление;

·  опазване и възстановяване на доброто качество на водните ресурси и предпазване от суши и наводнения;

·  опазване на дивите животни и борба с престъпленията срещу тях;

·  да могат местните общности да посрещнат подготвени измененията в климата и да се възползват от иновациите в производството на чиста енергия;

·  да увлече българските младежи в образование и иновации, свързани с опазването на околната среда.

Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/koleda.

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР Бургас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев

С ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Приморски парк, Бургас ще почете 148-та годишнина от гибелта на поета революционер.  Церемонията ще започне в 12:00 ч.  Участие ще вземат представителни войскови части от Военно формирование 48 940 - Бургас и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна..

публикувано на 02.06.24 в 07:55

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Директорът на БНР връчи награда на конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

За XI-ти път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал „Приятелството - смисъл и спасение".   Преди церемонията по награждаването, бе представен емоционален спектакъл. Над 300 ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 19:42

"Алеф" награждава победителите в литературния конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

 На официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията е от 18 часа в Културен дом НХК. БНР е медиен партньор на събитието.  Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото..

обновено на 01.06.24 в 15:09
Община Сливен

Работилници по стъклопис и грънчарство очакват децата в Сливен на 1 юни

Множество работилници по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай Деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър“ ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения. Началото на детските забавления ще бъде дадено в 12.00 часа по обяд.  За по-големите организаторите са..

публикувано на 01.06.24 в 08:49
Снимката е илюстративна.

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас. Организаторите са 5KM RUN. Стартът и финалът ще са до Пантеона в Морската градина.  Зам.-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров също ще се включи в инициатива "Инициативата е тяхна, всяка година я правят. Тази година са се спрели на нашата болница и на нашите детски отделения...

публикувано на 01.06.24 в 08:41
Снимка: Архив

Богата програма за Деня на детето в Бургас

На първи юни община Бургас организира на няколко места в града празнични прояви по повод Деня на детето. Първата започва в 9.00 и ще продължи до 20.00 часа.В Авиомузея ще се проведат арт работилнички за рисуване и хартиени самолети.  От 10.00 часа в пространството на читалище  "Асен Златаров 1940" стартира инициативата "Заплетени чудеса", тя..

публикувано на 01.06.24 в 08:29