Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха 3D модели на част от фризовете от фасадата на храма „Св. св. Кирил и Методий“

Снимка: Община Бургас

Научни екипи от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас създадоха 3D модели на част от фризовете и екстериорните елементите от фасадата на храма „Св. св. Кирил и Методий“, съобщават от Общината. 

Съвместните им дейности по дигитализация на историческо, културно и природно наследство са част от изпълнението на проекта  „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ – УНИТе.

Чрез 3D скенери със структурирана светлина Artec Leo, Artec Space Spider и Artec Eva Pro, както и чрез лазерния скенер Scantech KSCAN-Magic специалистите успяха да създадат модели на голяма част от фризовете и екстериорните елементите от фасадата на църквата. Дигитализирани са и матриците към съответните елементи, изработени при реставрацията, завършена тази година от фирма „Еко арт инженеринг“ ООД.


Създадените 3D модели от научните екипи ще бъдат съхранени в дигитални архиви и при необходимост могат да бъдат използвани за изработката на нови матрици и елементи за фасадата. Някои от дигиталните модели ще бъдат използвани за създаване на сувенири и други промоционални продукти.

Катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий" е един от символите на Бургас. Строен е през 1897 - 1907 г. Храмът е от типа трикорабна базилика. Орнаментиката на фасадната пластика е една от най-богатите в България, но и трудна за възстановяване поради характеристиката на материала – т. н. айтоски камък или андезитен туф. Вътрешността на катедралата се разделя от пет двойки носещи мраморни колони. Главният купол се извисява върху висок дванадесетстенен барабан с прозорци. Върху красивия витраж на главния вход на катедралата са изобразени Кирил и Методий. Уникалните стенописи са дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, автори и на стенописите в църквата "Св. Александър Невски" в София.


По време не реставрацията на храма бяха свалени от фасадата 57 отпечатъка, от които са изработени 58 калъпа. На фасадата са отлети и монтирани над 1200 елемента. Тя е реставрирана така, че всички елементи по нея, които влиянието на времето бе увредило, вече са в автентичния си вид.

Инициативата по заснемането е на кмета на Димитър Николов. Тя бе възприета и подкрепена от фирмата-изпълнител и учените от двата университета.



По публикацията работи: Петя Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите 2024 и в Сливен

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите.  Официалното откриване е предвидено за утре от 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се..

публикувано на 17.05.24 в 14:59

Милен Николов: Очакваме хиляди посетители в Нощта на музеите в Бургас

Копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологическия музей в Бургас по повод на Нощта на музеите. Инициативата се провежда на 18 май в хиляди музеи и галерии в десетки европейски страни.  Ценната изложба ще остане до 30 август, като сме предвидили и още интересни изложби във всяка едно от експозициите на музея, разказа..

публикувано на 17.05.24 в 11:34

Кметът на Царево бяга със Силвия Кьосева

Силвия Кьосева, екипът й, заедно с кмета на общината Марин Киров достигнаха до град Царево, където ги очакваше подкрепителен пункт в началото на крайбрежната алея за квартал Василико.  Целта на инициативата е хотелиера да пробяга 400 км. по цялото Черноморие, за да покаже красотата на цялата ни брегова ивица. В личен план Силвия е любител..

публикувано на 16.05.24 в 13:32

В Малко Търново канят на кулинарен и фолклорен фестивал тази събота

Кулинарен и фолклорен фестивал подготвят в Малко Търново за тази събота, 18 май. В градския парк на китното странджанско градче заедно ще се проведат Кулинарен фестивал "Вкус(на) Странджа" и Национален фолклорен фестивал "Хоро в Странджа". Събитията са организирани от Община Малко Търново.  Проявата ще е под надслов "Открий себе си в..

публикувано на 16.05.24 в 09:10

Пробегът на хотелиера Силвия Кьосева по Българското Черноморие стигна до Бургас

Силвия Кьосева, която си постави за цел да пробяга близо 400 километра покрай брега на морето от Дуранкулак до Резово, стигна до Бургас. По обед тя премина през Морската градина в петия етап от пробега. Инициативата ѝ преминава под надслова 1 SEA ("Едно море"). Популяризирането на Българското Черноморие без делене на северно и южно и..

обновено на 15.05.24 в 15:52

Карнавал, велопоход и познавателен тур в програмата на Зеления уикенд в Бургас

Община Бургас ще предложи тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. Заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“ и РИОСВ-Бургас ще се проведе Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с..

обновено на 15.05.24 в 12:14

Започват от днес кастингите за "Кралица на Бургас 2024"

Конкурсът за красота „Кралица на Бургас 2024“ ще се проведе на 30 юни в Летния театър на Бургас. Право на участие в него имат всички момичета, от морския град и региона, които са навършили 16-годишна възраст и са до 24 години. Кастингите за конкурса започват от днес и ще продължат до 10-ти юни. Момичетата могат да заявят кандидатурата си чрез..

публикувано на 15.05.24 в 09:06