Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Севдалина Турманова пред "Детско царство" за Деня на християнското семейство

| обновено на 21.11.23 в 12:41
Снимка: личен архив

Семейството е ценност без аналог. Това заяви професор Севдалина Турманова за предаването "Детско царство" на БНР-Бургас. Форматът, насочен към деца и родители, е съвместна продукция на общественото радио и едноименната театрална формация към Центъра за подкрепа на личностното развитие. Професор Турманова е патрон на конкурса "Аз имам дарба", който центъра провежда. В предаването, посветено на Деня на християнското семейство, тя сподели:  


"Семейството е смисъл, място, в което получавам и давам любов. Моето семейство е моето всичко извън работата, имам прекрасен съпруг, любими син и дъщеря. Те са моята сила да продължавам да работя.  
Винаги се опитвам да прекарам време с тях. Празникът на християнското семейство е ден, в който отдаваме почит на всички тези ценности. Пожелавам на всички  да празнуват този празник не само един ден в годината, а да го чувстват през всички 365 дни, в които живеем с любимите си хора!"

Водещите Ванеса и Григор върнаха заместник-ректора на Университет "Проф. Асен Златаров" към детството и времето на мечтите. Професор Турманова разказа, че като ученичка е пишела стихове, които са дори публикувани в местен вестник. Била е част от кръжок по художествено слово, пяла е в училищния хор, играла е баскетбол. "Сбъднала съм повечето от мечтите си. Като малка исках да лекувам, да се занимавам с научни изследвания, да гледам под микроскоп, да търся нови и нови научни открития и в последствие сбъднах тази мечта. Занимавам се точно с наука-преподавам на студенти, обучавам студенти и докторанти", посочи професор Турманова и пред аудиторията на "Детско царство" и сподели история от своето детство:

"Пакостите не бяха моята сила-аз бях доста послушно дете, но си спомням един случай. Не обичах да ходя на детска градина, бях доста обгрижвано и обичано дете. За мен беше от голямо значение да прекарвам повече от времето си в домашна среда. Не обичах да спя в детската градина и един ден успях да се измъкна и да се върна при любимата ми баба. Като ме видя, тя ме хвана за ръчичка и ме върна обратно в детската градина. Тогава си помислих, че ме е предала и бях доста разстроена, но сега от позицията на голям човек знам, че тя е направила най-доброто за мен. Баба имаше специално място в сърцето и в живота ми. Тя ме научи на дисциплина, тя ме научи да плета, да меся питка и още куп полезни неща в живота ми. Тя ми четеше много приказки и възпита в мен любов към книгите."

Професор Севдалина Турманова е заместник-ректор на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Регионален представител е на Българска академия на науките за Бургас и областта с близо 30-годишен трудов стаж във висшата образователна система. Автор е на над 100 научни публикации. Председател на Общински съвет– Бургас в мандат 2019-2023 г.. В момента е общински съветник.

Предаването "Детско царство" се излъчва всяка неделя от 8 часа в ефира на БНР-Бургас.

Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В събота Esteo открива обновения с графити блок във "Възраждане"

С импровизиран коктейл ще бъдат открити графити рисунките, които  преобразиха части от фасадата на блок 16 в бургаския комплекс „Възраждане“. Те са дело на твореца Иван Янков - Esteo. Събитието ще се проведе в събота (15 юни) от 19:00 ч., пред жилищния блок. Всеки желаещ да се присъедини ще има възможност да се срещне с авторите на инициативата от..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Първокласник от София събра 18 печата в книжката „Опознай Бургас“

Седемгодишният Георги Георгиев от София, ученик в 1. клас, се включи в общинската инициатива „Опознай Бургас“. За кратко време, докато гостува на своята баба от Бургас, Георги събра всичките 18 печата в книжката с най-разпознаваемите местни обекти с туристически потенциал и нареди пъзела „Аз обичам Бургас“. След като удостовери това в основната сграда..

публикувано на 13.06.24 в 12:45

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица"

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица" в "Славейков". Срещата е днес пред големия паметник в 18.30 часа. Водач ще бъде д-р Станимира Делева, която ще покаже как да открием видовете, които живеят в парка и да използваме различни полеви инструменти и техники. Идеята на събитието е да се покаже как една приятна разходка в..

обновено на 13.06.24 в 12:21

Кремена Димитрова: На Балканите бабата е основополагаща фигура

Текстове на 16 популярни личности събира сборникът „Баба“, който ще бъде представен в Бургас. Съставител и вдъхновител е Кремена Димитрова от Националния филмов център. Идеята се ражда край морето, разказа тя пред БНР-Бургас: "На нашите географски ширини-Балканите, бабата е основополагаща фигура. На нейните крехки рамене се крепи възпитанието и..

обновено на 13.06.24 в 12:19

Ясни са кандидатките за титлата "Кралица на Бургас" 2024

Шестнадесет участнички ще се борят за короната на Кралица на Бургас 2024. Над 30 млади дами са се явили на кастинг за титлата , което значително затрудни организаторите при избора. Красавиците, които ще дефилират пред бургаската публика в тазгодишното издание на конкурса за красота Кралица на Бургас са на възраст от 16 до 21 години. Всяка една от..

публикувано на 12.06.24 в 13:37

Ревю на студенти „Моден дизайн“ от НХА в двора на НХК

Провокативно модно ревю ще представят студенти от специалност „Моден дизайн“ към НХА филиал Бургас на 20 юни, от 18.30 часа, във вътрешния двор на Културен  дом НХК. Проектът „Мода без граници“ представлява уникална възможност за взаимодействие между гимназиите по изкуства в град Бургас и Катедра „Моден дизайн“ към НХА филиал Бургас. Представяне на..

публикувано на 12.06.24 в 11:42

Безплатна тренировка по самозащита за дами в "Меден рудник"

Тренировка по самозащита за дами от всички възрасти, подготвят от Младежкия международен център в Бургас. Събитието е със свободен достъп и ще се проведе на 14 юни, петък, от 18.00 часа на площада пред Центъра в ж.к. „Меден рудник“, ул. „Апостол войвода“ № 15 (до СУ „Петко Росен“). Тренировката ще води Радостина Николова, която е инструктор към..

публикувано на 12.06.24 в 11:32