Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силната буря нанесе щети и на Симбиотично

Водата е заляла велоалеята достигайки до лугата

Снимка: Лагуната на живота



Последиците от силното вълнение от почивните дни са видими и на Симбиотично. Пространството до солниците и лугата в Бургас, което лятото посреща множество гости и посетители с различни концерти и прояви, вече изглежда по съвсем друг начин. Водата е отнесла електрически стълб, всичко е в пясък и камъни, а дейностите по почистване тепърва започнаха.

"Водата е навлязла на 20 метра заливайки цялата велоалея, достигайки до вътрешния път точно до лугата. В късния следобед водата започна да се отича като премина и първата кола. Всичко тепърва ще се почиства и възстановява, но по-тревожното в случая е времето и тези екстремни явления, на които сме свидетели в последно време", разказа Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие.

Според Ценова обществото ни трябва да се замисли за пореден път за климатичните промени и катаклизмите, до които водят те.

Повече чуйте в звуковия файл:




По публикацията работи: Калина Енчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Укритие в резерват "Атанасовско езеро" е отворено за посещение и фотоизложба

Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа. Това ще е възможно от днес до сряда 22 май 2024 г. Фокусът ще е върху важността на „Натура..

публикувано на 20.05.24 в 14:01
През април Сдружение

"Православен зов" се надяват и тези избори за Сливенски митрополит да бъдат касирани

След като Епархийските избиратели избраха Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим да участват в избора за Сливенски митрополит, от сдружение "Православен зов" се надяват и тези избори да бъдат касирани, заради недействителни бюлетини. Велина Димитрова от сдружението коментира, че вече на всички е ясно защо предните избори са били..

публикувано на 20.05.24 в 13:12

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията Innovation Of The Year („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На церемонията по връчването на наградите от страна на НАП присъстваха директорите на дирекциите „Обслужване“..

публикувано на 20.05.24 в 09:49

В Сливен започва подаването на заявления за прием в първи клас

Община Сливен напомня, че от днес започва подаването на заявления за прием в I клас за учебната 2024/2025 година, а срокът за записване след първото класиране се удължава до 6 юни. До края на юни ще се извършат три класирания. Свободните места за кандидатстване ще бъдат обявени до 12 часа днес, a от 13 часа системата ще бъде отворена за регистрация..

публикувано на 20.05.24 в 09:17

Ремонтират ул. „Константин Величков“ в Бургас в понеделник

Временна организация на движението на автомобили ще бъде въведена днес,  от 08:00ч. до 17:00 ч. по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на..

обновено на 20.05.24 в 07:42

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия /ОБНОВЕНА/

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Петима души са подписали протокола от избора с..

обновено на 19.05.24 в 17:10

Дарителска кампания осигурява 1 500 прегледа за профилактика на рак на гърдата в 5 области в страната

Ротари клуб „София“ провежда кампания „С теб сме“, чиято цел е профилактика за рак на гърдата на жени от  населени места без болнично заведение или отдалечени от медицински центрове. За последните години в България се регистрират над 4000 случая годишно. Профилактиката на това заболяване е изключително важна, защото при навременно..

публикувано на 19.05.24 в 16:00