Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечо Станков: Най-голямото безпокойство са големите кредити, които ще изтегли държавата

| обновено на 23.11.23 в 08:38
Жечо Станков
Снимка: БГНЕС


Проектът за държавния бюджет за 2024 г. породи много дебати и критики. Бизнесът и синдикатите обявиха, че няма да го подкрепят. В анализ на Института за пазарна икономика също се посочват много недостатъци в предложения бюджет. Според експертите, очакваните приходи трудно биха могли да се реализират. Те посочват също,  че липсват реформи в разходната част. Подобно е и мнението на бургаския депутат от ГЕРБ Жечо Станков. Според него, целта на финансовото министерство е да изглежда добро в очите на хората и затова се е опитало да даде на всички по много. „Самата Европейска комисия, Европейска инвестиционна банка и европейски институции, залагат ръст в нашия регион и по-специално за България, в рамките между 1,8 % и 2,4 %. Това означава всяка година, БВП на държавата да расте с този темп. В бюджета обаче виждаме, че този ръст е 3,2 %. Това означава по-голям процент на БВП и добавената стойност в държавата да е по-голяма от очакваното. Това обаче е обвързано с парите, които ще трябва да бъдат събрани от данъци. Те растат право пропорционално с добавената стойност в страната“, допълва бургаският депутат.

Той посочи, че според средносрочната програма на държавата до 2026 г. е видно, че ще се тегли нов дълг. „25 млрд. нов дълг, плюс рефинансиране на стар дълг, ще ни доведе 2026 г. до ръст на кредита на държавата от 36 млрд. на близо 60 млрд., което е почти два пъти. Видя се, че тяхната цел е да вкарат един бюджет в Народното събрание, който да се налага народните представители да режат, което не би било честно, не би било правилно, защото изначално е направена грешно сметката по приходите“, посочи Станков.

Според него трябва да се вземат предвид и лихвите по предстоящите кредити. „Ако към момента лихвите, които се плащат на годишна база са 800 млн., то през 2026 г. лихвите, които ще плащаме са 2 млрд. и 300 млн. за тези пари, които сме взели назаем. 3 % дефицит също не е нещо добро, защото не е хубаво да теглиш кредити, в момент, в който лихвените проценти нарастват“, коментира Станков.

В проектобюджета е заложен ръст на потреблението от 3,5 % и инфлация от 4,8 %. Бургаският депутат посочи, че вече има 4 държави в Европа, които са изпаднали в рецесия. „Самото им потребление започва да се свива и самото им производство започва да се свива. Респективно, когато нямаш търсене чрез потребление, започваш да намаляваш и производствените мощности, така че според мен и тези цифри са завишени“, допълни депутатът.

Има недоволство и за начина, по който ще се разпределят средствата за общините. Сред приоритетите на бургаските депутати ще е подобряването на инфраструктурата и изграждането 4-лентови пътища в областта. „Там обаче ще очакваме финансирането да се случи по европейски програми. Безспорно един от основните приоритети за Бургас като областен център е най-големият комплекс „Меден рудник“ – изграждане на втора входно-изходна артерия, която екипът на Димитър Николов проектира и вече е въпрос на това държавата да отпусне средства, които да се насочат за изграждането. В предния бюджет издействахме първоначална сума от държавата за детската болница. В този бюджет също настояваме да бъдат заложени средства“, допълни Станков.

Според него, предвидените средства в държавния бюджет за общините трябва да бъдат завишени. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31