Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Найденов: Важно е, че в проекта за бюджет за 2024 г. има овладян дефицит от 3 %

Димитър Найденов
Снимка: БГНЕС


Важният факт в проекта за държавния бюджет за следващата година е, че имаме овладян дефицит от 3 %. Това коментира бургаският депутат от „Демократична България“ Димитър Найденов. Според него, по-голям бюджетен дефицит би означавало силно дебалансирани публични финанси, които ще отдалечат страната от еврозоната. „Основните данъци се запазват, а сме в трудни години. Единствено изключение прави 15 % глобален данък за компании над 1 млрд. Това не касае гражданите особено. Това е глобален данък, не е само за България“, обясни той.

Относно критиките, че в проекта за бюджет няма реформи, Найденов посочи като примери замяната на руския газ с алтернативен; увеличаването на прага на регистрациите по ДДС на 166 000 лв. от 1 януари2025 г., което ще е в подкрепа на малкия бизнес. Според Найденов не е притеснително тегленето на нов външен дълг, тъй като ще се запази процентното съотношение.

 „Капиталовата програма е от 10 млрд. лв., което е рекордна сума и приоритетни общински проекти ще бъдат финансирани от бюджета, за което е предвиден фонд от 1 млрд. лв. До 11-12 декември общините ще трябва да са готови с проекти, така че те да могат да бъдат включени между първо и второ четене на Закона за бюджета, който се очаква преди Коледа да бъде приет“, посочи бургаският депутат. 

Найденов допълни, че три проекта по Плана за възстановяване и устойчивост за около 130 милиона лева няма да бъдат реализирани. Сред тях е и Протонният център за хора с онкологични заболявания, за който бургаските депутати настояват да бъде изграден в морския град. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29