Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласът на Странджа

100 години от рождението на народния певец Сава Попсавов (СНИМКИ)

В Държавен архив - Бургас се пази неговия фонд със снимки, грамоти, автобиография



През този месец се навършват 100 години от рождението на народния певец Сава Попсавов. Много популярен той става с изпълнението на редица странджански народни песни, но най-голяма слава му донася "Ясен месец веч изгрява" – бунтовният марш на Преображенското въстание. Изпълнението на странджанския певец прозвуча по радио София и бързо става популярно в цялата страна.  


Сава Попсавов е роден на 13 ноември 1923 година. в село Сърмашик, Малко Търновско (днес Бръшлян), разказва Тонка Георгиева, младши експерт в Държавен архив в Бургас:

"Роден е в семейството на учителя Жеко Попсавов, а песните научава от майка си Стефка Градева, която знаела близо 500 народни мелодии. Сава Попсавов Учи в Бургаската мъжка гимназия и за кратко учителства в родния край до приемането му през 1947 година в Музикалната академия в София със специалност оперно пеене, неговия глас е бас - баритон."


Въпреки че пее в състава на Музикалния театър в София и в Бургаската опера, връзката му с народните песни не е прекъсната. Участва в редица концерти на сформираната група „Тракийска песен“ при Съюза на тракийските културно - просветни дружества. 

През 1947 г. Сава Попсавов започва да си сътрудничи с редакция „Народна музика“ при БНР, където записва странджански песни. Сред тях са "Българе глава вдигнали", „Трендафилче, разговорче“ и др. За първи път той изпълнява „Странджанската Марсилеза“, както наричат песента „Ясен месец" по радио София през 1953 г. 


"В Архива пазим писма на слушатели на радио Стара Загора, което участват в музикална загадка и познават по гласа Сава Попсавов. Те споделят, че знаят, че е от Малкотърновско и много харесват изпълненията му.  През 1961 година писмо до Радиото пише третокласник. Той моли да го свържат с изпълнителя, за да получи от него текста на песента "Ясен месец",  защото в училище са им поставили за задача да научат любима песен", разказа още Тонка Георгиева.

 

Във фонда на Сава Попсавов в Държавния архив в Бургас има запазени снимки както от концертни изпълнения, така и семейни, плакати и афиши от негови участия, автобиография, кореспонденция от радио Стара Загора, грамоти, дипломи от фестивали на народното творчество.


През 1957 г. изпълнителят се завръща в родния край и участва в проявите на бургаския Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев" при читалище „Пробуда“. Получава златен медал в народния събор на  Агликина поляна известен като „Прослава на хайдутството“. Редовно пее в местните събори "Странджа пее" и в тържествата на Петрова нива, свързани с паметта на героите от Преображенското въстание. В репертоара си той има над 250 народни песни, 24 от тях са включени в златния фонд в радио София и 30 в златния фонд на радио Стара Загора. 

През 1971 г. Сава Попсавов е удостоен с орден „Кирил и Методий“ – втора степен.

повече може да чуете в звуковия файл:

може да гледате и презентацията направена от Държавен архив - Бургас ето от тук: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Божана Славкова с арт инсталация за Деня на Европа в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център на Бургас днес. Откриването е от от 18 часа в сградата на улица  "Апостол Войвода" 14.  „Форма на свобода“ представлява 3D колаж от висящи предмети, събрани през..

обновено на 09.05.24 в 11:27

В петък обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония на 10 май, в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

публикувано на 09.05.24 в 10:35

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

155 години от своето основаване празнува бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред събитията, като част от честванията, са изложби, експозиции, турнир по боче, училищен вестник и бюлетин, както и иновативна escape room /ескейп стая/ и тържествен концерт, който ще се състои днес на площада пред най-старото училище в града...

публикувано на 09.05.24 в 08:00

Росица Петрова: Фестивалът на детската книга в Сливен привлича все повече международни участници

Тридневният Национален фестивал на детската книга е градски празник, но и важен форум за бъдещето на литературата за деца. Част от програмата днес е кръглата маса  „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Форумът е с международно участие тази година.  Представят се 17 доклада на участници..

публикувано на 08.05.24 в 14:52

Започна Националният фестивал на детската книга в Сливен

Национален фестивал на детската книга в Сливен започна днес. Откриването на 26-ото издание бе във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ по традиция с концерт. Началото на тридневната програма обяви кметът Стефан Киров, който е председател на организационния комитет. Той приветства гости и участници: „Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят,..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Обявиха носителите на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване

В първия ден на XXVI издание на на Националния фестивал на детската книга в Сливен бяха обявени носителите на  на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г.. Председател на журито е Луизина Савкова, началник на отдел „Регионални дейности“ към в Министерство на културата, която обяви имената на..

публикувано на 08.05.24 в 14:37
Цанислав Петков, архив

Концертът "Звукът на Европа" - част от програмата на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни"

11 млади музиканти ще участват в концерта „Звукът на Европа“. Той е част от фестивала  "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни", който предстои в края на седмицата в Бургас. Концертът е колаборация на Фондация „Солинария“ с Асоциация ASBL Artistes en Herbe, Люксембург и Камерен оркестър гр. Хасково с диригент Цанислав Петков: "Това е среща на..

публикувано на 08.05.24 в 09:40