Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В обзорното седмично предаване "Ден до пладне" на 25 ноември:

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ТОЛ системата вече отчита средната скорост на движение не само по магистралите, а и по останалите републикански пътища. Довършва се сертифицирането й за тази цел от Института по метрология. Необходими са и промени в Закона за движение по пътищата.
Министерството на вътрешните работи, агенция "Митници" и Националната агенция по приходите вече разполагат с данните от тол системата, обясни Георги Темелков, директор на националното тол управление. 
"В момента текат тестове на самите устройства - специални камери, които се подлагат на различни температурни амплитуди от минус 40 до плюс 40 градуса с електромагнитни импулси  за устойчивост на самата техника. След което предстои да се промени Закона за движение по пътищата, да се вкара понятието средна скорост, а и начинът, по който ще бъдат измервани и правоприлагани съответно ползвателите на пътната мрежа. Както даваме информация и за общодопустима товарна маса, която считаме, за съжаление, тенденция в доста негативни отношения, защото се кара масово с претоварване. Целта е просто да приведем по-висок санкционен режим, за да има някакво по-високо възпитание на водачите и контрол на пътния трафик", коментира Темелков.
Очаква се системата да заработи до 4 месеца.
В дъждовния и все още сравнително топъл предиобед на 25 ноември в предаването на БНР Бургас ще чуете:

- приоритетните проекти на общини от област Бургас;
- какъв е бюджетът на държавата за следващата година;
- защо протестираха фермери, а недоволство срещу условия в общински приют имаше и в село Роза;
- ще глътне ли още пари „Арена Бургас“;
- за пореден път поражения след буря върху инфраструктурата на пристанището в Черноморец:
- в Бургас вече е факт първата в страната  анаеробна инсталация;
- спешна нужда от Кръвен център в Бургас;
- празничните пътувания - за колко и къде;
- 100 години от рождението на Сава Попсавов;
- сборник, който стимулира четенето - кой е той;
- как празнуват Коледа в Австрия;

Предаването започва след новините в 9 часа и ще бъде до 12:00 часа. Водещ е Свобода Атанасова, на звукорежисьорския пулт е Мариян Райнов. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона. Инициативата се провежда с подкрепата на ЖГЕРБ, които всяка година отбелязват Световния ден за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кауза  е дарителска кампания с книгата „Аз преборих рака и ТИ можеш“ на Галя Илиева. Инициативата се провежда в рамките на националната..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

Морска администрация, МОСВ и Гранична проверяват плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 21.02.24 в 12:54

В Сливен започна ежегодната кампания срещу трафика на хора

Комисията за борба с трафика на хора в Сливен стартира ежегодната кампания за превенция. Целта е да се информират децата и техните родители какви опасности крие интернет пространството. Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския..

публикувано на 21.02.24 в 11:21

Протест срещу изграждане на фотоволтаичен парк в Дюлево (видео)

Над 100 жители на село Дюлево, сред тях и чуждестранни граждани, които имат имоти там, протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Хората са недоволни от решението на Общинския съвет в Средец на 5 хил. дка пасища и мери край селото да бъде изграден фотоволтаичен парк.  В протеста се включиха пчелари и животновъди от селото. По думите им,..

обновено на 21.02.24 в 10:48

До края на месеца ремонт на 349 км на АМ„Тракия“ в посока Бургас

До 29 февруари остава в сила ограниченото движение на превозни средства при 349 км на АМ „Тракия“, в платното за Бургас. Причината е ремонт на фуги на моста над река Айтоска, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът до края на месеца ще преминава двупосочно в платното за София. Скоростта в участъка ще бъде ограничена до 50 км/ч.  О т..

публикувано на 21.02.24 в 08:59

Къде няма да има вода днес:

Днес от 9:00 до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част на ул."Морска" в участъка от бул."Булаир" и ул."Д-р Нидер". Също днес между 9 и15 ч. няма да има вода в бургаския квартал Сарафово, на ул."Октомври" и ул."Драва". За същото време от от 9 до 15 часа ще бъде спряно водоснабдяването в кв.Лозово. От 9:00 до 17:00 ч...

публикувано на 21.02.24 в 07:00

В комплекс "Славейков" затварят за движение участък от улица

Община Бургас съобщи, че във връзка с реконструкция и изграждане на ВиК мрежата на комплекс „Славейков“, в сряда от 10:00 часа, ще бъде затворена за движение на превозни средства улицата между бл. 25 и бл. 29 - бл. 30, в участъка от тупика до кръстовището с улицата пред бл. 29. На място ще бъде въведена временна организация на движението на превозни..

публикувано на 20.02.24 в 17:59