Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят проект за подобряване на инфраструктура в Индустриалния парк до „Меден рудник“

| обновено на 28.11.23 в 11:20
Снимка: Община Бургас


Община Бургас, заедно с „Индустриалния и логистичен парк “ и дружеството „Овергаз Мрежи“ искат да кандидатстват с проектно предложение за финансиране по Програмата за възстановяване и устойчивост. Целта е изграждане на обслужващата инфраструктура в района на Индустриалния парк до комплекс „Меден рудник“. Докладната записка трябва да бъде гласувана от местния парламент. 

В района на „Индустриалния и логистичен парк - Юг - Запад“ до к-с „Меден рудник“, частни компании са закупили 7 терена, но не могат да стартират развитието на своите инвестиции без път и необходимото захранване с ток, вода и газ, посочват от Община Бургас. 

"Бенефициент по тази програма са общините, те са водещ партньор. Искаме да получим финансиране като партньор за довеждащата инфраструктура. Това е ул. "Търговска", където вече имаме готов инвестиционен проект за пълна реконструкция на тази улица. Предприятията, които се обслужват от улица "Търговска" са доста недоволни от състоянието й. Там сме заложили на едно устойчиво отводняване, което е основен проблем за рушенето на улицата. Надяваме се след няколко месеца да бъде одобрено това проектно предложение", каза зам.-кметът  Чанка Коралска.

„Овергаз“ трябва да изгради довеждаща газова инфраструктура, която включва разпределителни газопроводи, газопроводни отклонения и съоръжения по бул. „Чаталджа“ – за захранване с природен газ на „Индустриалния и логистичен парк".

Условията за кандидатстване предвиждат безвъзмездно финансиране на 80 % от разходите за изграждане на инфраструктурата, като останалите 20 % се осигуряват от кандидата и партньорите, в зависимост от тяхното участие. По предварителни разчети общата стойност за изграждане на довеждащата и вътрешната инфраструктура е 39 962 188 лева. От тях за изграждане на вътрешната инфраструктура са необходими 33 396 456 лева, за довеждащата (инфраструктурата по ул. „Търговска“) - 6 565 732, от които 5 796 643 лв. за изграждане на улицата и 769 089 за газопреносната мрежа.

При одобряване на проектното предложение „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ трябва да осигури 20 % съфинансиране за изграждане на вътрешната инфраструктура, като се предвижда парите да са от наличните средства на дружеството от услугите, които ще предоставя на собствениците чрез изграждането на инфраструктурата, и от вземанията от продажба на имотите. Община Бургас, като партньор по проекта, следва да осигури 20 % съфинансиране на стойност 1 159 328 лева, а „Овергаз“ също трябва да участват с 20 % съфинансиране за изграждане на газопреносната мрежа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31