Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морски песъчинки" разплакали публиката в Швеция с български фолклор

Вокалната формация "Морски песъчинки" от Бургас спечели две от най-високите отличия от Европейските хорови игри и "Гран При на нациите" в Швеция. Това стана само месец, след като съставът завоюва Гран При на Международния хоров конкурс в град Перуджа, Италия.  Два пъти звуча българският химн, сподели ръководителят и диригент на вокалната формация Милена Добрева в ефира на БНР- Бургас:

"Участвахме в две категории - Младежки хорове и Фолклор акапела. Те изискват програма между 15 и 20 минути за всяка категория. При младежките хорове, изпълнявахме освен фолклорно произведение от български композитор, но и класика, барокова музика от Монтеверди, което е много трудно при тях да се усети, като стил. Но това се случи при нас, след много обяснения и репетиции, това са интелигентни деца, но се получи след много работа. Направихме и няколко изпълнения тип забавна музика, акапелна, разбира се, като "I Got Rhythm" на Гершуин, "Sing sing sing" - това са много трудни джаз пиеси, които пък изискват друг вид техника, друго представяне, друга харизма", обясни Милена Добрева.  

Във фолклорната категория талантливите "Морски песъчинки" се разгърнали изцяло с фолклорни произведения, най-вече от Красимир Кюркчийски. Именно с тези изпълнения впечатлили много и публиката и журито. Хората споделяли, че въ